Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB1000: fotoaparát s přístrojovkou

2.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vlajková loď kompaktů Samsung prošla naším testem. Jak si vede fotoaparát, který přináší 5× optický zoom, když začíná již na širokoúhlých 24 mm? Fotoaparát má 12 MPx, velký AMOLED displej s vysokým rozlišením a zajímavé kontrolky volného místa a baterie.

Noční scéna


Pokud budete chtít fotit v noci, nabídne vám fotoaparát prioritní režimy i manuální nastavení expozice, takže máte celkem dost možností, jak si hrát. Maximální délka expozice je 16 sekund, při dlouhých expozicích pak dochází k odšumování,takže pořizování snímku trvá dvakrát tak dlouho.


expoziční čas 16 s, clona F5,1, citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Odšumování při delší expozici snímku docela prospělo. Šum je nižší (i když např. na panelových domech stále hodně viditelný), není zde přemíra barevného a detaily jsou vcelku zachovány. Takže s ohledem na předešlé testovací snímky docela fajn.


expoziční čas 12 s, clona F7,5, citlivost ISO 100, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

I zde předvedl Samsung WB1000 vcelku dobrou práci. Šumu je zde sice moc a narušuje některé detaily, ale v zásadě jde o celkem použitelný snímek. Především nedochází ke zbytečně přehnanému patlání.


expoziční čas 4 s, clona F7,5, citlivost ISO 200, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Vyšší šum opět zjemňuje detaily, ale jde vidět, jak se fotoaparát snaží udržovat snímky ostré a nepatlat je. V přechodu do stínů má šum hodně zrnitou strukturu.


expoziční čas 2 s, clona F7,5, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

WB1000 se sice snaží zachovat výrazné hrany, aby tedy snímek působil ostře, silné rozpatlávání typické pro ISO 400 mu to však výrazně kazí. Navíc se začínají objevovat výrazné barevné fleky.


expoziční čas 1 s, clona F6,9, citlivost ISO 800, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 800 předvádí úplně jiné odšumování než v předchozím případě. Šum je velmi rovnoměrný, barevné fleky jsou jasově slabší a plošně větší, výrazně ale klesá ostrost snímku. Fotografie na ISO 800 by mohly celkem dobře vypadat v černobílé škále, v barvách určitě ne.


expoziční čas 1/2 s, clona F7,5, citlivost ISO 1600, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Stejně jako u předchozích pozorování, i tady ISO 1600 kombinuje odšumování z ISO 800 s rozpatlávání z ISO 400. Výraznější jsou zelené a fialové fleky.


expoziční čas 1/4 s, clona F7,5, citlivost ISO 3200, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Zde je šum velmi dobře vidět už i na malém snímku. Ten je jím totiž celý posetý a fotografii hodně zesvětluje. Vzhledem k nižšímu rozlišení 3 megapixely by se sice šum měl snížit, ale k tomu moc nedošlo, navíc zmizely i detaily.


Standardní scéna


Nyní se podíváme na tři scény, které naleznete v každé recenzi. Začneme scénou rybníka.


expoziční čas 1/250 s, clona F7,2, citlivost ISO 80, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má jasový i barevný šum s poněkud nepříjemnou charakteristikou. Kresba je pro Samsung typická akvarelová, vypadá to, jako by fotografii kreslil po větších tečkách.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Vysoké hustotě pixelů očividně stíny ani trochu nesvědčí. Prakticky celá budova je silně zašuměná, detaily jsou poměrně slabé. Pochválit lze naopak snahu nerozpatlávat snímek, takže i tráva v pozadí má alespoň nějakou kresbu a není to jednolitá plocha.


expoziční čas 1/350 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Snímku opět nesvědčí šum, který narušuje linie, a snímek pak vypadá méně ostře. Velmi silný šum je zejména na silnici dole, na obloze je pak barevný.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.