Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?
Fotoaparát Sigma DP2 působí v dnešní nabídce přístrojů dost exoticky. Otázkou zůstává, zda je to dobře či špatně. Shrňme si dnešní poznatky. Fotoaparát je mířen částečně proti systémům kompaktů s výměnnými objektivy, s kterými Sigmu DP2 také trochu srovnám.

Na první pohled si všimnete minimalistický hranatý design. Fotoaparát je překvapivě malý a lehký. Ovládání je zprvu dost překvapivé, je nutno si zvyknout, které tlačítko k čemu slouží. Zejména prolézání v menu nabídkách je poněkud složitější. LCD displej je malý, má problémy se silným světlem i s pozorovacími úhly. Výklopný blesk je maličký a opravdu velmi slabý. Najdete zde ale sáňky na blesk.

Objektiv má pevné ohnisko 24,2 mm (přepočtených 41 mm), takže není ani širokoúhlé ani teleohniskem. Světelnost F2,8 je dobrá, rozsah clon je také dostatečný. Při zapnutí fotoaparátu je vždy nutno nejdřív ručně sundat krytku objektivu, jinak se dočkáte velkého zdržení v nutnosti vypnout a opětovně zapnout fotoaparát. Objektiv dává ostrý obraz, v podstatě nezná chromatickou aberaci i neostrost v rozích. Ta je patrná pouze při nejnižších clonách na krátkých ostřících vzdálenostech. Ty jsou bohužel moc dlouhé, kolem 20 centimetrů od přední čočky. Jedinou výraznou optickou chybou objektivu jsou snad jen odlesky.

Snímací čip Foveon má několik pozitiv i negativ. Velká úhlopříčka umožňuje si hrát s hloubkou ostrosti. Díky principu čipu Foveon X3, který snímá všechny tři barvy v jediném pixelu, může nabídnout tak úžasnou ostrost snímků, že fotografie vypadají lépe a detailněji než z většiny 12MPx fotoaparátů, a to má DP2 pouze 4,7MPx snímač. Snímek z RAWu lze navíc v programu Sigma Photo Pro snadno zvětšit na dvojnásobek, plošně tedy na čtyřnásobek, cca 18,5 megapixelů. I při tomto rozlišení je demozaikování provedeno velmi dobře a rozhodně lze říci, že fotografie má opravdu více než dostatečné množství detailů. Jednoduše řečeno, v tomhle Foveon opravdu kraluje. Nízké rozlišení vás opravdu nemusí trápit, i když jistého kostičkování si nemůžete nevšimnout.



Velkou otázkou je také šum. Ten je při nejnižších citlivostech téměř nulový, při citlivosti ISO 400 roste barevný šum v RAWu, při ISO 800 je naopak výraznější ten jasový. Vyšší citlivosti jsou k dispozici pouze v RAWu. Bohužel moc využitelné nejsou, kvalita je zejména na ISO 3200 skutečně tragická. V dobré kvalitě bohužel můžete fotit jen do ISO 400, na vyšších citlivostech snímač bohužel proti APS-C čipům jiných zrcadlovek začíná ztrácet. Dlouhé expoziční časy, vysoké citlivosti, případně stinné partie mu jednoduše nevoní.

Rozhodně lze doporučit focení v RAWu, neboť zde dostanete mnohem ostřejší obraz než v JPEG formátu. A nutno říct, že obraz je doslova brilantně ostrý. RAW vám dále umožní získat neuvěřitelné množství kresby z přepalů, naopak ve stínech je rezerva překvapivě malá, je zde více šumu a málo kresby. S fotoaparátem je tak dobré snímky přepalovat, neboť je jednodušší zachránit přepaly než získat kresbu z podpalů.

Zklamáním je ostření. Vedle již zmíněné dlouhé ostřící vzdálenosti je nutno zmínit jeho pomalost. 0,9 sekundy s nejnovějším firmwarem opravdu není žádný zázrak. Zatímco tímto se může srovnávat např. s fotoaparáty Olympus Micro Four Thirds systému, fotoaparáty stejné kategorie jiných značek jsou v tomhle znatelně rychlejší. Obecně rychlost přístroje je jak z doby před několika lety. Na videosekvence rovnou zapomeňte, mají maximální rozlišení pouhých 320×240 pixelů, je zde i citelný rolling shutter efekt. Smear efekt je jim ale cizí.

Výdrž na baterie je tragická. Ačkoli výrobce tvrdí, že fotoaparát vydrží na 250 snímků, pohyboval jsem se nejčastěji kolem 150 až 170 snímků, pouze jednou jsem se dostal přes 200 fotografií. Dodaný software Sigma Photo Pro je nabízen zdarma pro majitele fotoaparátu. Automatické nastavení pro RAW snímky nastavuje vlastnosti poměrně dobře s výjimkou korekce expozice, kterou dost ustřeluje a je dobré ji ručně korigovat (zejména do plusu). Vyvážení bílé je poměrně nespolehlivé, často produkuje poněkud chladnější nebo narůžovělé snímky. S tímhle fotoaparátem se prostě fotí do RAWu, tam doslova exceluje, JPEGy mu moc nejdou. Nevýhodou je dnes příliš vysoká cena.

Vedle nových kompaktů s výměnnými objektivy tedy nová Sigma DP2 nevypadá být právě výhrou. Negativ je bohužel spousta (ale to naštěstí i pozitiv), i proto je dnešní tabulka výjimečně dlouhá. To nic nemění na faktu, že v průběhu času vám fotoaparát i přes tyto své nedostatky docela přiroste k srdci. Má své zvláštní kouzlo, a tou jsou především naprosto špičkové denní fotografie. Do šera a tmy si ale určitě pořiďte něco jiného. Čip Foveon X3 tmu opravdu nerad.

Malé rozměry a nízká hmotnost
Velmi slabý blesk
Nadprůměrné optické kvality objektivu
Nepřesvědčivý LCD displej
Neuvěřitelná ostrost a detailnost snímků (v RAWu)
Příliš nízká výdrž na baterie
Vynikající kvalita snímků na nižších citlivostech
Vyšší šum od ISO 800 (vyšší nepoužitelné)
Velká rezerva kresby v přepalech
Nízká kresebnost ve stínech
Dostatečné možnosti manuálního nastavení
Velmi podprůměrné videosekvence
Poměrně dobrý software Sigma Photo Pro
Nespolehlivé vyvážení bílé
Relativně dobře použitelné manuální ostření
Pomalé ostření a obecně pomalé výkony
Cena v době testování: 20 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SIGMA DP2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sigma DP2 děkujeme Hamě.




Fotoaparát Sigma DP2 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.