Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?

Videosekvence


S videosekvencemi si u Sigmy DP2 příliš neužijete. Nenajdete zde dokonce ani VGA videosekvence, protože fotoaparát nabízí pouze QVGA, tedy s rozlišením 320×240 pixelů. Digitální zoom zde rovněž není.



Potěší to, že čip nezpůsobuje smear efekt, tedy bílé svislice u světelných zdrojů. Naopak je citlivý na tzv. rolling shutter efekt, kdy při rychlém otáčení fotoaparátem dochází ke kácení svislic. K dispozici je pouze jediná kvalita videosekvence.
  • 320×240 / 30 fps - cca 500 kB/s

Můžete si stáhnout 17sekundovou ukázku (8 MB). Bylo natáčeno při silném větru, tak omluvte nepříjemný zvuk.


Fotografování portrétů, blesk


Na focení portrétů je 41mm ohnisko poněkud nevhodné. Nehodí se ani ke společenským akcím, kde je úhel záběru velmi úzký, ani pro detailnější portréty, kde je zase toto ohnisko dosti krátké a je nutno dávat pozor na zkreslení.


expoziční čas 1/320 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

Nutno říci, že i přes rozlišení 4,7 megapixelu má objektiv a čip Foveon tak ostrý obraz, který by mu mohl závidět nejeden 12MPx fotoaparát. Ostrost je opravdu velmi dobrá, totéž platí o množství detailů. Díky velkému čipu, tedy i celkem rozumně dlouhému ohnisku a nízké cloně, je pozadí trochu rozmazané. Samozřejmě kvalit rozmazání jako u klasických objektivů pro portréty nedosáhnete.

Blesk je vyklápěcí, může být nastaven na klasický záblesk a slow synchro s prodlouženým expozičním časem. Oba režimy lze doplnit o redukci červených očí. Když se podíváte na snímky níže, zjistíte, že blesk je zde opravdu velmi slabý, nezvládne pořádně osvítit ani místnost osvětlenou žárovkovým světlem. Opravdu se hodí jen pro fill in.


expozice -3 EV (1/40 s, F14, ISO 100)

expozice +0 EV (1/40 s, F4,5, ISO 100)

expozice +3 EV (1/40 s, F2,8, ISO 100)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.