Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?

Měření rychlosti


Sigma DP2 je fotoaparát své zvláštní kategorie. A jak je bohužel u extravagantních fotoaparátů obvyklé, neoplývá právě rychlostí (to se údajně týká i podobného konkurenčního modelu Leica X1). Jednoduše řečeno, rychlost rozhodně není nejlepší devizou přístroje. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,0 sekundy.
  • První snímek - 4,7 sekundy (S ručním sundáním krytky je to zhruba 5,5 až 6 sekund. To je pro rychlou fotografii až příliš dlouhý čas.)
  • Snímek bez namáčknutí - 0,9 sekundy (Nový firmware 1.0.4 přinesl proti starší verzi 1.0.2 a 1.0.3 znatelné zrychlení ostření. Původní čas byl 1,2 sekundy, nyní je to lepších 0,9 sekundy. Každopádně i to je bohužel velmi dlouhý čas ostření. Spousta dynamických dějů vám tak bohužel snadno unikne.
  • Snímek s namáčknutím - Bez výraznějších problémů.
  • Čas snímek-snímek JPEG - 3,8 sekundy (Velkou část tvoří dlouhé ostření, ale i delší zpracování obrazu.)
  • Čas snímek-snímek JPEG s bleskem - 4,4 sekundy (Nabíjení blesku prodlouží prodlevu mezi snímky jen trochu, nicméně první nabití blesku trvá dost dlouho.)
  • Čas snímek-snímek RAW - 3,7 sekundy (Zpracování RAWu je stejně rychlé jako u formátu JPEG, ukládání na kartu ale trvá velmi dlouho, po čtyřech snímcích je to dalších 12 sekund.)
  • Sekvenční snímání - 3,0 fps (4 snímky za 1,0 sekundy, snímání je rychlé, bohužel omezeno na pouhé čtyři fotografie.)
  • Sekvenční snímání RAW - 2,65 fps (3 snímky za 0,75 sekundy, v RAWu je snímání rozumně rychlé, maximálně lze pořídit tři snímky.)

Jak sami vidíte, uvedené časy jsou dost dlouhé, mnohem delší než u nových srovnatelných přístrojů s vyměnitelnými objektivy. To se týká hlavně času náběhu, který mi vadil asi nejvíce. Bohužel ani rychlejší karta výkonu nepomohla.


Optický a digitální zoom


Fotoaparát nepodporuje nejen optický zoom, ale dokonce ani digitální. Dnes si tedy představíme tradiční snímky pouze ve výchozím stavu.


expoziční čas 1/250 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

Jak sami vidíte, při 41mm ohnisku je úhel záběru malý. Obraz je velmi ostrý a při 4,7 megapixelech má překvapivě mnoho megapixelů, i když "zubatost" je vidět. V programu Sigma Photo Pro lze fotografii uložit i ve zvýšeném rozlišení 18,5 megapixelů (5280×3520 pixelů). Když se podíváte na tento snímek (můžete si jej stáhnout), zjistíte, že má množství detailů srovnatelné s mnohem většími snímači co do rozlišení. Tedy nativních necelých 5 megapixelů vás nemusí ani v nejmenším trápit. Nabízím i RAW verzi fotografie.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

I zde je úhel záběru poměrně malý. Je třeba ocenit výbornou ostrost, a to i v rozích. Právě díky ostrosti vynikne nižší rozlišení, než jsme dnes zvyklí, linie jsou kostkované. Na fotografii není ani žádná chromatická aberace.


Protisvětlo


V další kapitole zkusíme zhodnotit, jak dobře si Sigma DP2 poradí v protisvětle. A to jak už snímací čip Foveon X3, tak i objektiv.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

Snímek je konvertovaný z RAWu s automatickou úpravou. Na mou vkus je stáhnutí expozice o 0,7 EV poměrně silné. I tenké větve se neztrácejí, a to ani při menším rozlišení, jaké Sigma DP2 má. Prosvětlené stinné partie jsou bez šumu, odlesky jsou slabší. RAW snímek si můžete stáhnout a sami s ním laborovat.


expoziční čas 1/500 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

Na této ukázce je více vidět odlesky objektivu. Ty se vyskytují na fotografiích, pokud fotíte slunce přes stromy. Na obloze bez překážek se tak výrazných odlesků většinou nedočkáte, ale pravidlem to bohužel není. Odlesky jsou jedinou výraznou chybou objektivu. I zde je vidět úžasná ostrost tenkých větviček.


clona F2,8


clona F5,6


clona F14

V podstatě na žádné cloně se nesetkáte s chromatickou aberací a již od nízkých clon je vše velmi dobře prokresleno. V tomto ohledu objektiv rozhodně potěší.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.