Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A7R (ILCE-7R): postřehy z praxe

14.6.2018, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního rychlého testu jsme vzali starší fotoaparát Sony A7R s 36MPx full frame snímačem. Ten je na trhu již nějaký ten pátek, stále se ale prodává a má co říci. Podívejte se spolu s námi, jak obstojí v dnešní tvrdé konkurenci.

Protisvětlo

 
Dále se budeme věnovat focení v protisvětle a dynamickému rozsahu senzoru. Fotoaparát disponuje technologií DRO, která prosvětluje stíny v rámci jedné expozice a pak i HDR, které skládá tři expozice dohromady.
 
Sony A7R ILCE-7R protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/125 s, clona F16, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zpracování obrazu je v rámci toho, co dovolil objektiv, přijatelné. Mohlo to být ale lepší, některé plochy se totiž rozmývají trochu více, než by musely. V RAWu se můžete podívat na dynamický rozsah čipu, který je fantastický. Ze stínů vytáhnete spoustu kresby, aniž by vás začal až moc trápit šum, také ze světel toho zachráníte ještě docela dost.
 
Sony A7R ILCE-7R protisvětlo 2
 
expoziční čas 1/60 s, clona F6,3, citlivost ISO 500, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení
 
Velké kontrasty se zde projevily v silném přepalu a bude zajímavé sledovat, co dovolí dynamický rozsah v RAWu. Není to špatné, ale přeci jen je to už foceno s citlivostí ISO 500, která dynamický rozsah snižuje a z jasů rozhodně vše nezachráníte. Také ve stínech se po prosvětlení začne objevovat více barevného šumu.
 
Sony A7R ILCE-7R protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/60 s, clona F13, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ztrácející se větvičky v JPEGu nejsou pro RAW větším problémem. Také si můžete hrát se stíny a bez obav z vyššího šumu je prosvětlovat.
 
Sony A7R ILCE-7R protisvětlo 4
 
expoziční čas 1/30 s, clona F14, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení
 
HDR velmi dobře srovnalo jasy. V obloze nejsou přepaly, větvičky jsou vykreslené a rozumné je to i se stíny, kde se ale občas dá najít výraznější odšumování (např. u jehličnatých stromů).
 
 

Zoom

 
Optický zoom závisí na použitém objektivu, takže se jen podíváme, co dokáže základní 28-70mm objektiv na fotoaparátu Sony A7R.
 
Sony A7R ILCE-7R zoom 28mm ohnisko
 
expoziční čas 1/40 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení
 
Úhel záběru má standardní šířku. Středová ostrost je dobrá, směrem k rohům je o něco slabší. Zde se hodně ukázala náladovost autofokusu i objektivu a vyfotit snímek, kde jsou relativně ostré i rohy (jako zde) byl docela oříšek.
 
Sony A7R ILCE-7R zoom 70mm ohnisko
 
expoziční čas 1/40 s, clona F10, citlivost ISO 160, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení
 
Přiblížení standardního 70mm objektivu je relativně malé, optický zoom je jen 2,5násobný. Detaily by mohly být i lepší, objektiv zdaleka není schopen poskytnout dostatek dat pro 36MPx senzor.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.