Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
14.6.2018, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního rychlého testu jsme vzali starší fotoaparát Sony A7R s 36MPx full frame snímačem. Ten je na trhu již nějaký ten pátek, stále se ale prodává a má co říci. Podívejte se spolu s námi, jak obstojí v dnešní tvrdé konkurenci.
fibi (12) | 14.6.201811:50
S chutí jsem si článek přečetl! Prošly mi postupně rukama A6000, 6300, 6500, A7, A7II a nyní mám A7RIII. Jsem velmi spokojený, mám jen pevná skla. Zoomy mi k těmto tělům moc nesedí, jsou velké, težké, drahé. Nicméně na dovolené a výlety je zoom super. S tím asi každý souhlasí. Já měl k těmto účelům RX100V... No jenže jak čuchnete k A7R2­/R3 máloco jiného Vás uspokojí. Takže se to ve mě pralo. Vzít si na běžnou rodinnou dovolenou velmi drahý 7R3 a k němu pořídit nový Tamron 28­-75 F2,8??? Pak to nechat někde ležet na pláži pod lehátkem a jít se s dětmi koupat??? Na to nemám odvahu. Nebo vzít RX100 a doma si říkat, tohle mohla být tak pěkná fotka.... Tak jsem RX100V za 20 střelil a za 20 pořídil starší A7R první generace vč. tohodle zoomu. Nechci to tady srovnávat s R3. Je prostě ve všem horší. Ani s RX100 se co do rychlosti nemůže měřit. Ale obrazový výstup je někde jinde!!! A je někde jinde v porovnání s jakýmkoli ­"profi kompaktem­", micro4­/3 i APS­-C. tělo je maličké, má něco kolem 450g, když na to nasadím malý sony 35 f­/2,8ZA nemá to celkem ani 600g!!!! Zkuste si porovnat tyhle první generace A7­/A7R a s Olympusem OM­-D nebo FUJI XT­-2. A7 je menší, lehčí a dělá lepší fotky!!! Za zkoušku by stály i ty nové samyangy 35 + 24 mm. Ty nemají ani 100g !!! To je famozní. Já jsem nadšený. Starší A7 se dnes dají sehnat i za 14tis!! Jasně, pokud hledáte všechny ty moderní způsoby ostření na oči, sledování pohybu, nekonečný počet fázových ostřících bodů, dotykové displeje, stabilizace, atd.... zapomeňte na A7. Ale kdo chce parádní fotky z procházky nesežene za 20tis nic, co umí lepší obrázky a má to tak malé rozměry a hmotnost!
Odpovědět2  0
Kabe (881) | 14.6.201813:10
Zas tak malicke to neni to vyplyva z tech cisel co pisete. Velikostne je to na urovni treba Canonu D100 nebo Nikonu D5600 a to mi jako strojky do kapsy na prochazku uz teda neprijdou. Zrovna u FF SONY bezrcatkoveho systemu mi fakt neprijde, ze by nejak zajimave setril na vaze ci velikosti. Pokud chci lehke a male reseni najdu podobne i u ostatnich systemu a pokud chci napriklad dlouha svetelna skla, stejne neusetrim takrka nic na vaze ci velikosti­(mysleno ve srovnani s DSLR­).
A jeste by mne zajimalo co na tech prochazkach fotite a co s tim delate dal, ze Vam pripadny rozdil mezi Vami uvedenymi cipy­/jejich obrazovym vystupem prijde tak zasadni. Podobne na te dovolene u vody bych cekal, ze spise vyuziji neco rychlejsiho, pohotoveho, pokud tam teda nemam v umyslu fotit zatisi z korysu pod slunecnikem. Navic s FF musite na te prochazce asi dost priclonovat ne? Tak jsem jestli jestli Vam pak ta pripadna difrakce neznehodnoti nekteree fotky treba i dost pod uroven tech cipu, ktere to dle Vas prekonava?
Odpovědět1  1
zorg (68) | 14.6.201814:54
Mluvíte mi z duše, přesně takhle to mám taky, jen na 3 natož R3 nemám, takže jen obyč. první verzi.
Jinak jak píšete ­"obrazový výstup je někde jinde v porovnání s jakýmkoliv...i APS­-C­", tak třeba 6300 a výš bude mít skoro stejný výstup ­(potenciál v chipu­) ;­-­)
BTW, toho pidi Samyanga 35 jsem vzal, měl by být ostřejší než ten předražený Zeiss :­-P Na 24 už asi kašlu, ta 35 je parádní street formát, když člověk nechce tahat víc skel, no uvidíme až z měření plus kolik taky bude stát.
Odpovědět0  0
zorg (68) | 14.6.201810:41
@Milan Šurkala: Několikrát píšete, že ten setový objektiv není ostrý ­(zvlášť v rozích­), že z tohoto snímače ­(IMX094­) nedostaneme s tímto objektivem maximum. Naopak z měření má vyplývat, že ve středu je fantasticky ostrý ­(i na 42Mpix snímači­) a po přiclonění ­(ideál asi F8 na většině ohnisek­) má být ostrý až do rohů. Mě naopak tento objektiv zvlášť jako seťák přijde velmi slušný, proto se ptám.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 14.6.201817:31
Díval jste se vůbec na ty fotky? Vám ta rohová ostrost při F8 přijde dobrá? Pokud Vám toto přijde jako slušný seťák, tak mi není moc jasné, jak si představujete ten neslušný ­(Sony 28­-70mm je opticky asi nejhorší CSC objektiv, který jsem za posledních 10 let testoval, byť má i své dobré stránky v jiných oblastech­). Jsem už asi z testů jiných objektivů zvyklý na úplně jinou rohovou ostrost, obzvlášť v dnešní době. Střed je výborný, to je fakt, souhlasím a je to i zmíněno, ale ta mimostředová neostrost je bohužel ostuda.
Odpovědět1  0
Puppy8 (855) | 17.6.201812:20
Možná zkusit jiný kus. V DPreview fórech si lidé stěžují na poměrně velký rozptyl kvality u Sony objektivů a to i těch dražších.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 17.6.201816:29
Ano, velký rozptyl kvality u Sony je docela známá věc, jenže špatný objektiv by byl neostrý jen v části obrazu ­(na jedné straně, rohu­) a nikoli na všechny strany okolo malé centrální oblasti stejně.
Odpovědět0  0
zorg (68) | 18.6.201815:31
Ale jo, jen říkám, že to může být něco jiného ­- něco s tělem nebo focus shift, fakt nevím, ani Vás nechci podceňovat. Vycházím jen z naměřených dat DXO, kde ten objektiv ­(IMHO­) nevypadá vůbec zle a to už od f5,6. Dále je možné, že ty grafy špatně interpretuju :­-)
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 18.6.201816:27
Ale žádný focus shift to přece být nemůže, když je ten střed zaostřen.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 20.6.20180:17
Problém je ale v tom, že je velmi těžké zaostřit tak, aby se člověk dostal na tu nejlepší ostrost, kterou ten objektiv nabízí. On umí kreslit i docela akceptovatelně, jenže je to spíše o náhodě zaostřit tak, aby se tak stalo. Nevím, jak dlouho si s tím na DxO hráli, ale asi jim to zabralo pěknou chvilku, než našli zaostřovací vzdálenost, kde byl objektiv schopen poskytnout ostrý střed i rohy.

Problém je v tom, že když zaostříte na testovací terčík prostředním AF bodem a bodem v rohu, fotoaparát vyhodí značně odlišnou naměřenou vzdálenost, přestože je ta vzdálenost na milimetr stejná. Příklad ­(hodnoty si vymýšlím­). Třeba jsme metr daleko, ale středový bod na metrové vzdálenosti naměří 2 metry, zatímco rohový bod na téže metrové vzdálenosti hodí 30 cm. Zaostření na střed udělá ostrý střed, ale rohy ­(ačkoli jsou ve stejné vzdálenosti­) budou velmi neostré. Zaostření na roh udělá ostré rohy, ale zase rozostří střed. Takže ostříme ručně na metr. Střed je OK, rohy jsou stále poněkud neostré, očividně to furt není ono. Tak zaostříme někam ne úplně doprostřed, ale také ne úplně do rohu a fotoaparát naměří třeba 70 cm. A najednou je to relativně ostré všecko.

Tohle je ten hlavní problém. Pořád nevíte, zda nejste už moc daleko, že se rozjedou rohy nebo naopak moc blízko, kdy se rozjede střed a je nutné hledat ten kompromis, kdy se ta prapodivná rovina zaostření trefí do scény tak, aby to pokryla v daných vzdálenostech tak, jak to člověk potřebuje. Hloubka ostrosti je v různých místech objektivu různá a je nutné hledat ji tak, aby minimum jedné pokrylo to, co je maximem druhé a bylo to tak nějak celé ostré. Ono to jde, ale je dost těžké to najít. Nejspolehlivější je hodit AF bod někam blíže k rohu scény.
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 20.6.20188:44
Ok a která fotka tedy demonstruje, jak to vypadá, když se zaostřit povede?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 20.6.201812:29
Vzhledem k cloně mě překvapila např. tato https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-a7r­-ilce­-7r­-postrehy­-z­-praxe­/7268­/galerie­/sony­-a7r­-ilce­-7r­-gallery­-12­-big.jpg

Vyfotil jsem jich několik a tahle prostě z fotoaparátu vypadla poměrně slušně ­(na F4,5 je to překvapivě dobré ­- rohy sice nejsou ostré, ale vzhledem k tomu, jak špatné to umí být i na F9, příjemné překvapení­).
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 20.6.201813:56
Hm dík. No stejně to vypadá děsivě.
A ta chrom. aberace to je teda lahůdka.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 20.6.201815:33
I kdyz na druhou stranu musim uznat, ze tu ostrost neumim moc s jistotou odhadnout takhle prostym kouknutim na tu fotku. Tak radeji beru zpet, ze je to des ta ostrost na teto konkretni linknute fotce.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 20.6.20188:59
DxO prostě dostali od Soby dobrý kus, zatímco Sony CZ poslali na recenzi šunt a foťák bez očnice.
Odpovědět0  0
Doom (127) | 14.6.20189:37
Článek je psán česky, proč tedy autor používá anglický slovosled?
28­-70mm objektiv, WiFi rozhraní a podobně? 28­-70 nebo WiFi NENÍ přídavné jméno. To nemá Digimanie korektora?
Odpovědět1  2
Kabe (881) | 14.6.201813:12
Já bych v předposlední větě navrhoval záměnu ­"nebo­" za ­"ani­".
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 14.6.201817:08
Korektora nejspíše ne, za to tu mají RFS ­- retard friendly support.
Prostě když mě někdo naštve, protože mi oponuje má pravdu a já jsem vzteklej, ale nemám argument, mohu zmáčkout tlačítko ­"nízká­" a tak si ulevit. Je to tu hojně využívané...asi si to našlo odpovídající klientelu.
Odpovědět0  8
Kabe (881) | 16.6.201814:35
3x nízká? joooooo!! :D
RFS ftw! :D
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6623) | 14.6.201817:36
28­-70mm JE přídavné jméno. Jde o klasické složené přídavné jméno, příkladem může být i 50mm objektiv, který je jen zkráceným zápisem pro padesátimilimetrový objektiv. V tomto případě by se to asi vyslovovalo dost krkolomně ­(když tam jsou dvě číslovky s pomlčkou­), ale JDE o přídavné jméno a je to česky.
Odpovědět3  1
Kabe (881) | 14.6.201817:55
A 70­-200­/f4Canon je taky složené přídavné jméno?
U 50mm objektivu je mi to jasné, ale jak může být přídavným jménem něco, co neumíme tedy jako přídavné jméno ani přečíst, to nechápu.
Jen se ptám, protože i když to nechápu, tak je mi jasné, že v zemi, kde jsou jazykovědci schopni obhajovat správnost výrazů jako např. nejoptimálnější, je možné asi vše.
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (6623) | 14.6.201822:22
Dobře a jak bys to chtěl tedy správně psát? Třeba věta ­"Sony v poslední dobře dosahuje deseti až jedenáctiprocentního podílu na trhu­".
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 15.6.20180:57
Já bych to neřešil, jsem rád že se tu dozvím informace a na jazykové formě bych zde zas až tak nelpěl, koneckonců prvotní příspěvek na tohle téma nebyl ode mne, jen jsem se přidal, když jsem viděl takto zajímavé téma :D .
Jinak tuhle větu bych asi napsal přesně takhle jak ji máš napsanou teď, pokud by mi záleželo na správnosti neb bych si tou zkrácenou formou např.: ­" 10% až 11% podílu­" nebyl jistý.
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6623) | 15.6.20188:03
"10% až 11% podílu­" dle mého názoru nebude ideální ­(neříkám, že je to špatně­), protože to bys vyslovoval ­"desetiprocentního až jedenáctiprocentního podílu­" a takhle dlouze se to obvykle neříká. Normálně řekneš spíš ­"deseti až jedenáctiprocentního podílu­" ­(tedy bez procenta u desítky­).
Odpovědět2  0
Kabe (881) | 15.6.20188:53
Hehe, dobrá debata, proč ne :­)
Ideální to možná nebude, ale ty ses ptal, jak bych to napsal, tak ja myslím, že třeba takhle. Jak bych v jiném případě takový text četl, neumím odhadnout, tedy pokud by ho někomu předčítal nahlas, protože pokud si ho čtu pro sebe, tak samozřejmě nad takovou formulací nepřemýšlím, jak ji přečíst, prostě ji vnímám.
Jinak podle mě, když chci zmínit prostě všeobecně nějakou ­"padesátku­" tak napsat 50mm objektiv je zcela OK. Napsat ale ­"50mm f1,8 objektiv­" mi už přijde docela krkolomné.
Rád bych tedy ale zdůraznil, že zde přežiji klidně i formulaci ­"28­-70 objektiv f2,8­", pokud se v takovem textu dozvim nejake zajimave informace ci nazory.

Mnohem horsi je situace, kdy nekteri cunici pisi par slov bez hacku a carek, dalšich pár zase s háčky...to bych zabijel takove exoty :D
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.6.201814:13
"...dalšich pár zase s háčky...to bych zabijel takove exoty­" => Preco chces zabijat exotov ktori pouzivaju hacky ? :D
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 19.6.201815:22
Ale ne, ty ne, ty bych nezabíjel. Zabíjel bych ty, co to střídají.
Proste chvili je pisi a chvili zase ne.
Nejen háčky, ale i čárky.
Odpovědět0  0
Doom (127) | 14.6.201821:05
Myslím, že ne Time... to je ANGLICKÝ slovosled. Fakt, že se to v poslední době nesprávně používá v češtině, na tom nic nemění.
Pokud by to byl jen 70mm objektiv, je to přídavné jméno. Ale 28­-70 už je jiný tvar.
Odpovědět1  2
FotoZemek (919) | 15.6.201813:21
nehroť to ­)­)­)­)­)­)
není to fuk, každý ví o co de tak co ......
Každému fotografovi stačí 28­-70­/3,5­-5,6 a pokud ne, není fotograf
a ty procenta ?
Tak já bych se s tím nepáral ,, 10­-11% ,,
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 15.6.201814:33
Jaj, to je chyb!! :D
Odpovědět0  1
Puppy8 (855) | 14.6.20180:52
Uvažoval jsem o A7 ­(ne R­) jako o upgradu z A6000 a bylo mi to několika uživateli ­(co mají zkušenosti s oběma­) jednoznačně rozmluveno. AF systém je prý ve srovnání s A6000 velmi špatný, lepší má až A7IIR nebo A7III a závěrka je opravdu nepříjemně hlasitá. Kvalita výstupu u modelu R je jistě lepší než z A6000 ... i když:

A6000 https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-a6000­-ilce­-6000­-stale­-dobry­/7011­/galerie­/sony­-a6000­-standard­-scene­-2­-big.jpg
A7R https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-a7r­-ilce­-7r­-postrehy­-z­-praxe­/7268­/galerie­/sony­-a7r­-ilce­-7r­-standard­-scene­-2­-big.jpg

Ale samotné tělo se stále prodává za 45 tisíc. A7 s 28­-70 za 28 tisíc, což je asi více odpovídajicí cena.

OT bylo by možné udělat recenzi na nový Sony APS­-C objektiv SEL18135? Zatím si jej většina chválí, někdo tvrdí že na širokém konci je stejně dobrý, jak pevná Sigma 19mm ­(samozřejmě až na horší světelnost­).
Odpovědět0  0
zorg (68) | 14.6.20189:53
Ne­-R se dá sehnat už kolem 20 tisíc za tělo. Já jí právě chci zkusit, za tak málo je to lákavé. Snad si nezkazím chuť, ale chci to hlavně kvůli rozměrům i váze, nějaké pokročilé AF režimy stejnak nepoužívám, takže mě bude štvát snad jen ta hlasitá spoušť.
Jinak nevěřím, že ten nový objektiv bude lepší, než starý SAMko, který je prostě klasickej cropovej seťák, docela špatnej, a ostrej jako 19mm sigma leda po přiclonění. Ale aspoň má malou barevnou vadu :)
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 14.6.201811:35
Hmotnost to má odpovídající menším DSLR velikost taky
https:­/­/camerasize.com­/compare­/#487,693
Vystup? to bych si radeji poridil APS­-C Fuji treba tu s tim silenym 4K­/15fps videem :­)
Odpovědět0  2
Irving (201) | 15.6.201823:49
@Kabe: No, nevím jestli má vůbec smysl o tomhle s Vámi diskutovat, ale schválně si zkuste dát porovnání velikosti z horního pohledu, tam už je ten rozdíl poměrně značný. A to pomíjím takovou maličkost, že srovnáváte full frame a APS­-C foťák... U výstupu je to jasné, Sony A7 překoná jakýkoliv současný APS­-C foťák, ten senzor je i přes svůj věk stále velmi dobrý. Samozřejmě, jestli to stojí za všechny nevýhody, které Sony má, to už je na zvážení...
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 16.6.20184:16
Klidně to můžeme srovnat i s velikostmi menších FF těl. Třeba:
https:­/­/camerasize.com­/compare­/#567,487
Rozdil tam je, ale v cem je podstatny ci jen dulezity?­(jiste chapu, ze v konkretnich pripadech to dulezite byt muze­) U Sony by se k hmotnosti a i k velikosti meli aby to byl fair rovnou pricist i dalsi baterky, protoze jich sezere na stejnou praci nejspise docela o dost vice, ne?
Pokud budeme chtit kvality senzoru vyuzivat, budeme potrebovat kvalitni objektivy. A ty budou vazit stejne nebo podobne nebo treba i mene pro nektere DSLR ale dejme tomu, ze zhruba stejne, tak k cemu je, ze usetrim byt by to bylo 400g na tele a par centimetru ci dokonce milimetru? me to smysl nedava, Vam jo? Jaksi se snazim hodnotit ty fotaky z pohledu realneho pouzivani a fakt, ze telo mam dejme tomu o 3cm uzsi a o 400g lehci me sam o sobe stastnym neudela.

Ja taky nepsal, ze by A7 vystupem APS­-C nepřekonala, je to přeci jen FF, já psal, že bych si raději pořídil třeba nějaký Fuji či jiný APS­-C s kvalitním senzorem. Samozřejmě pokud někdo vybárá foťák ryze dle parametru a ne podle toho, co chce, potřebuje či využije, je to jeho věc. A taky si nemyslím, že by ta A7 ty dobré APS­-C senrory nějak deklasovala viz třeba
https:­/­/www.dxomark.com­/Cameras­/Compare­/Side­-by­-side­/Nikon­-D7500­-versus­-Sony­-A7 _1161_916
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 16.6.20184:44
tak link bohuzel nefunkcni, dxomark ma sice castecne novy design nicmene stele stejnou nefunkcnost :­)
na linku bylo srovnani A7 a D7500, lze si to tam manualne nacvakat samozrejme
Odpovědět0  0
Irving (201) | 16.6.201812:58
No, 62% rozdíl v tloušťce a 77% rozdíl v hmotnosti mezi D750 a A7 už je poměrně dost. Navíc u Sony existují i velmi malé a kvalitní objektivy, a při jejich použití už může být celé kombo výrazně menší a lehčí než srovnatelná full frame DSLR ­- viz třeba zde: http:­/­/j.mp­/2HXEfuC
Tam už je rozdíl přes 500g, což už není úplně málo. Samozřejmě, pro teleobjektivy a rychlé zoomy to neplatí, tam je velikost stejná jako u DSLR. Ale ta možnost sestavit si velmi malou a velmi kvalitní kombinaci foťáku a objektivů pořád zůstává, pokud to potřebujete, u full frame DSLR máte smůlu. A jestli má těch pár centimetrů v tloušťce význam? No, může mít, třeba v tom, že budete moct používat mnohem menší pouzdro na foťák místo brašny nutné na DSLR ­- https:­/­/rushfaster.com.au­/blog­/camera­-bags­-sony­-a7­-series­/ . Jestli to stojí za všechny nevýhody, které A7 má proti moderním foťákům ve stejné cenové kategorii, to už si musí každý rozhodnout sám.
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 16.6.201813:35
Ten rozdíl je procentuálně určitě dost. V absolutní hodnotě je to třeba 400g a nějaký ten centimetr. O tom jsem už psal, mi to z hlediska praktického užití či rozhodnutí se o systému nepřijde zásádní hlavně vzhledem k rozměrům a hmotnostem třeba těch objektivů.Taky jsem psal, že se určitě najdou situace, kdy to pro někoho zásadní být může.
U těch 35mm skel proč nedat na Nikon ten obyč? Pokud nemám v úmyslu fotit specializovaně v protisvětle bude dosahovat podobných výsledků, nebo se pletu? A ten obyč váží 200G, tedy jen o 50více než ten Sony. A opět, já nepsal, že se nenajdou objektivy, které budou lehčí, ale jsem přesvědčen, že v průměru budou ty objektivy ve srovnatelných hmotnostních relacích.
Rozhodně nechci popírat, že možnost sestavit si malou a kvalitní sestavu existuje. I když jak sám píšete, záleží třeba i na ohniscích. 500G není málo, ale pokud tedy používám výbavu ­(telo+objektiv­), která má 0,6kg nebo 1,1kg, myslím ten rozdíl je z hlediska průměrného člověka zanedbatelný. Rozdíl v hmotnostech má podle mne smysl řešit hlavně když jde o rozsáhlejší systém, kdy řeším například jestli si vezmu na dovolenou 15kg nebo 20kg fototechniky. Ale právě jsem skoro přesvědčen, že abych dosáhl takto významných rozdílů v hmotnosti, musel bych DSLR FF systém nahradit třeba nějakým 4­/3 sýstémem, abych ušetřil více hmotnosti právě na těch objektivech. Je to ovšem můj osobní pohled a samozřejmě někdo jiný to může brát jinak byť by mu dělal radost třeba jen ten pocit, že má něco lehčího a skladnějšího, aniž by to prakticky využil, tak pak je to určitě OK.
Jo s tím pouzdrem je to určitě zajímavá úvaha, ale zase teda předpokládám, že jde fakt min. pro tu chvíli o řešení tělo+1 objektiv, tedy rozhodně ne obsáhlejší výbava.
Já myslím, že se v podstatě v pohledu na věc moc nerozcházíme, ono je to podle mě dost o osobních preferencích a tak třeba já už vždy automaticky uvažuji i o delších sklech, což ovlivní můj pohled na celkové řešení.
Odpovědět0  2
fibi (12) | 14.6.201813:47
Souhlasím, za ty peníze je to skvělá volba ­(viz. můj příspěvek nahoře­). Hlasitá spoušť opravdu je. A také má nepatrnou prodlevu, se kterou je třeba počítat. A7R má obě lamely mechanické, A7 má první elektronickou. Tedy ta R­-ková je ještě hlučnější! Kdesi se psalo, že 36 mega bez AAfiltru a stabilizace klade velké nároky na ­"roztřesení­" přístroje, kde pohyb první lamely ­(mechanické­) může přispět k rozhýbání foťáku. Toto nemůžu potvrdit ani vyvrátit. Pravda je, že v porovnání s A7R3, kde je ostrost fenomenální mám na A7R větší podíl neostrých snímků. Mám jí krátce, moc jsem to ještě nestačil vyzkoušet a účel pořízení byl skutečně jen jako ­"něco na cesty­". Ale je to tak. S kratšími časy se to zlepšuje. Čili zde bude asi lepší nespoléhat na obvyklé pravidlo, že se dá z ruky fotit čas = obrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti, ale ­"pro jistotu­" si hlídat kratší. :­)
Objektivy kompatibilní jen s APS­-C bych bral opravdu jako nouzovku. Raději bych vsadil na nové AF samyangy. 35 a 24 mm. Jsou maličké, lehké a laciné. Ale osobní zkušenost s nimi nemám. S kombinací A7R+sony 35F28ZA ano. Focení na lehko jako s kompaktem...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.