Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Alpha SLT-A35: úspěšně proti zrcadlovkám

19.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další recenzi se podíváme na nový fotoaparát Sony Alpha SLT-A35. Díky polopropustnému zrcátku má fázové ostření i při natáčení Full HD videa, snímací čip má navýšené rozlišení na 16 megapixelů, nechybí ani hardwarové HDR. Pojďme se podívat, jak fotí.

Autofokus, ostření


Fotoaparát za všech okolností ostří fázově, přitom má trvalý Live View režim. Může za to polopropustné zrcátko, které část světla (zhruba 30%, v praxi cca 1/3 až 1/2 EV) odráží do ostřících senzorů, zbytek jde na snímací čip. Toto fázové ostření je tedy možné využít i u videosekvencí. Autofokus má 15 ostřících bodů, z toho 3 jsou křížové. Jak už je bohužel u Sony zvykem, rozmístění je poněkud nesmyslné, i starší zrcadlovky konkurence s pouhými devíti či sedmi body mají pokrytu větší plochu. Problémem je totiž to, že je zde sice 15 bodů, ale ty jsou tak blízko u sebe (a natěsnány k prostředku), že polovina z nich vlastně nemá vůbec smysl. Pokud chcete ostřit někam blíže ke kraji snímku, máte smůlu, protože tam není žádný z 15 bodů.

Režim AF-S zaostří v okamžiku namáčknutí spouště, AF-C pak znamená průběžné ostření, které je docela šikovné. To znamená, že má slušnou úspěšnost a docela příznivou rychlost. AF-A je pak něčím mezi, tedy AF-S režimem, který při detekci větší změny polohy přepne na AF-C režim. Přepínání AF-S na AF-C (v AF-A režimu) nefunguje za horšího světla, ačkoli samotné AF-C v takových podmínkách funguje dobře.

Můžete využít středové ostření, dále uživatelské polohování na jeden z 15 bodů nebo nechat vybírat AF body automatiku. Ta je poměrně schopná a manuálního výběru AF bodu tak budete používat jen výjimečně. Detekce tváří je spíše průměrně rychlá a totéž se týká úspěšnosti. Ostření se základním setovým objektivem je poměrně rychlé, byť trochu hlučné. Manuální ostření má sice vyšší citlivost, ostřící kroužek ale není až tak citlivý jako např. u srovnatelného Canonu nebo Nikonu.


Nastavení expozice, automatika


Sony Alpha SLT-A35 pochopitelně nabízí plnou nabídku expozičních režimů od plné automatiky přes prioritu času, clony a plný manuál. Programový posun u režimu P zde bohužel není, všechny režimy ale patrně mají plný expoziční rozsah od 1/4000 sekundy do 30 sekund, plný manuál dodá navíc i bulb režim. Měření expozice může být celoplošné, se zdůrazněným středem a bodové. Automatika pracuje spolehlivě a neměl jsem žádné větší problémy s nesprávně nastavenou expozicí.





Citlivosti mají rozsah od ISO 100 do ISO 12800, v režimu multiexpozice lze využít i ISO 25600. Automatika se zastavuje na ISO 1600. Clony závisí na použitém objektivu, u Sony DT 18-55mm F3,5-5,6 SAM to je na širokém ohnisku F3,5 až F22, na nejdelším pak F5,6 až F36. Korekce expozice nabídne rozsah jen od -2 EV do +2 EV. Expoziční bracketing je pouze pro tři snímky s maximálním rozdílem expozice pouhých 0,7 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní ovládací kolečko je nalevo, což je trochu netypické umístění.




  • AUTO - Automatický režim, líbí se mi, že v něm lze vypnout blesk
  • AUTO+ - Totéž, jen s automatickým výběrem scén doplněný o HDR nebo sekvenčním snímáním. Přijde mi, že se aktivaci HDR režimu až moc vyhýbá.
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice, programový posun chybí. Korekce expozice je v rozmezí od -2 EV do +2 EV. Časy mohou být od 1/4000 s do 30 sekund, clona pak v závislosti na objektivu (u testovaného F3,5 až F22 u širokého a F5,6 až F36 u nejdelšího ohniska). Citlivost můžete nastavit od ISO 100 do ISO 12800, automatika končí na ISO 1600. Pokud nefotíte do RAWu a využíváte multiexpozici, můžete využít i ISO 25600.
  • A (Priorita clony) - Fotograf nastaví clonu (u tohoto objektivu F3,5 až F22 na nejširším a F5,6 až F36 na nejdelším ohnisku), fotoaparát dopočítá čas v rozsahu viz výše. Totéž platí o citlivostech a korekci expozice.
  • S (Priorita času) - Zde naopak volíte čas (rozsah viz výše), fotoaparát navolí clonu. Citlivost a korekce expozice je opět v rozsahu viz výše.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Citlivost od ISO 100 do ISO 12800 (multiexpozice až ISO 25600), automatické ISO zde nefunguje. Rozsah clon viz výše, časy také s bulb režimem navíc. Nastavení expozice se zobrazuje i na displeji, ten tedy tmavne a světlá podle nastavení. Nechybí však ani graf pod(pře)expozice.
  • T7 - Sekvenční snímání s 1,4× digitálním zoomem, v podstatě jen 8MPx výřez z prostředku čipu, rychlost 7 fps.
  • Panorama - Automatické focení panoramat.
  • SCN - Scénické režimy
  • Blesk vypnut - Režim AUTO s vypnutým bleskem
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.