Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Alpha SLT-A35: úspěšně proti zrcadlovkám

19.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další recenzi se podíváme na nový fotoaparát Sony Alpha SLT-A35. Díky polopropustnému zrcátku má fázové ostření i při natáčení Full HD videa, snímací čip má navýšené rozlišení na 16 megapixelů, nechybí ani hardwarové HDR. Pojďme se podívat, jak fotí.

Příslušenství


Fotoaparát dostanete v poměrně velké oranžové krabici.





Uvnitř je fotoaparát, objektiv, krytky těla i objektivu, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, USB kabel, CD-ROM se softwarem a dokonce plná verze manuálu. Sluneční clonu výrobce bohužel nedodává.






Výdrž baterie


K napájení je určen Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2V a kapacitou 1020 mAh. Výrobce udává výdrž na 440 snímků (LCD), resp. 420 snímků (EVF). V praxi jsem se pohyboval u vyšších čísel, dalo se dosáhnout zhruba 580 snímků na jedno nabití, což je velmi pěkné číslo, minimálně o polovinu vyšší než u staršího modelu A33.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete několik programů. Je zde PMB (Picture Motion Browser), Image Data Converter SR a Image Data Lightbox SR.





PMB slouží zejména k přenosu snímků do počítače, umí ale spoustu dalších věcí od vytváření DVD až po jemné úpravy snímků. Osobně mi tato aplikace přijde poněkud... komplikovaná.





Image Data Converter SR má pak za úkol zpracování RAWů. Jsou zde základní úpravy včetně redukce šumu, přišlo mi však, že z programu lezly o něco méně ostré snímky ve srovnání např. s Camera Raw. Velmi slušná je práce s rozšiřováním dynamického rozsahu.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má 3,0" úhlopříčku a velmi vysoké rozlišení 921.600 bodů. Obraz je tak velmi ostrý, slušné jsou i pozorovací úhly. Má však poměr stran 16:9, což je super na videosekvence nebo snímání 16:9 fotografií, na druhou stranu při klasických 3:2 fotografiích se připravte na dva černé sloupce, které celkovou plochu o něco zmenší. Oba sloupce obsahují ikonky, které odpovídají quick menu přístupnému po stisku tlačítka Fn.


Tlačítka čtyřsměrného ovladače pak spouští své vlastní menu, které se zobrazuje v levém sloupci. Zobrazuje se zde často i nápověda, viz pravý snímek se snímáním panoramat.


U videosekvencí je využita celá plocha displeje. Při otáčení hlavním kolečkem režimů se zobrazuje animace, díky které jste schopni nastavit ten správný režim i za tmy.


Hlavní menu je dělené na spoustu záložek, několik fotografických a pak spoustu technických. Někdy se v nich člověk trochu hůře orientuje.


Zobrazování snímků je klasické, dole se objevují některé expoziční hodnoty. Po stisku tlačítka DISP se objeví barevné histogramy včetně jasového a informace o všech důležitých nastaveních včetně ohniska.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.