Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
19.9.2011, Milan Šurkala, recenze
V další recenzi se podíváme na nový fotoaparát Sony Alpha SLT-A35. Díky polopropustnému zrcátku má fázové ostření i při natáčení Full HD videa, snímací čip má navýšené rozlišení na 16 megapixelů, nechybí ani hardwarové HDR. Pojďme se podívat, jak fotí.
vojtechmakal (2) | 6.12.201121:29
Vážení uživatelé této zrcadlovky s pevným zrcadlem,

chtěl bych se Vás zeptat na zkušenosti se sekvenčním snímáním. Tzn., jak dlouho Vám vydrželo v plné rychlosti ­­(a35 7s­­/s­) a jakou kartu jste k dané výdrži použili a v jakém rozlišení a kvalitě jste fotili. Ptám se, protože je škoda, že tento přístroj v plné rychlosti vydrží cca 2 s, jak z této recenze vyplývá. Tak dlouho žádná akce netrvá. Nebo rychlosti snímání tímto foťákem byly testované při focení do max. rozlišení a kvality?

Dále bych se chtěl zeptat, zda­-li jde vypnout následující funkce: rychlost až 7 fps v režimu vysokorychlostního sériového snímání teleobjektivem s cca 1,4násobným zvětšením. Jde vypnout to 1,4x zvětšení?

Předem díky za zkušenosti
Odpovědět0  0
milav (3) | 6.12.201122:40
Už jsem Ti odpovídal v diskuzi ­- Tak jsem to v rychlosti zkusil s mojí A35 ­- při focení pouze do JPEG ­(max.rozlišení­) mi vyšlo zhruba 75 fotek­/25s ­- ze začátku asi prvních 5 fotek rychleji, pak stejná rychlost neomezeně. Při rychlém snímání ­(7­/s při zoomu 1.4 umí pouze do jpeg,bez ohledu na nastavení foťáku­) mi zvládne při plné rychlosti dvě série ­(tedy 14 fotek­/4s­),pak začne cca 5s ukládat. ­"Zoom 1.4x vypnout nejde, není to ani tak zoom, jako 8Mpx výřez z prostředku čipu, vypnout nejde. Základní pomalejší snímání sice zvládne cca 2­-3sn­/s,ale trvale a v plném rozlišení do JPEG. Do JPEG+RAW vydrží cca 6­-8 fotek,pak začne ukládat ­(velký objem dat ­- RAW má cca 16Mb, JPEG cca 3­-8Mb podle scény­). Trvalé snímání se nastavuje zvlášť ve způsobu snímání pře křížový ovladač, rychlé seriové snímání na točítku na voliči programů.
Odpovědět0  0
milav (3) | 4.11.201121:52
A35 mám a jsem s ní spokojený. Jen dodatek k testu ­- plastová očnice, která je v mínusech, je opravdu chybný krok, ale jde bez problémů vyměnit za náhradní gumovou očnici z A33­/55, cena je kolem 290,­- Kč, název EP8AM držák okuláru. Objednával jsem jí v Sony ElviaPro.
Odpovědět0  0
Majkkl (45) | 19.9.201119:17
Na zápisníkové focení to je stejně moc velké ­(koneckonců, denně u sebe mám Nikon D700 a pevnou 35­), kvality pořádné zrcadlovky to nedosahuje. Pro mě je to příliš drahý kompromis. Ocenil bych slušně rychlý kompakt s APS­-C čipem, jinak jdou tyhle trendy těžce mimo mne...
Odpovědět0  1
jiri.sefrna (339) | 20.9.201112:52
proč se chováš jak nabubřelej ignorant. Kvality běžné DSLR to nejen dosahuje, ale v některých případech ji i předčí, snímač je super a funkčnš se A35 LowEnd třída ostatních DSLR těžko vyrovná a přitom je o dost menší a používá běžná skla pro A bajonet. Co by jsi chtěl víc. Kdyby to udělal Nikon, tak už to máš vrníš blahem. Ať si C a N klidně zrcátko nechají, oni by ­"profíci­" bez něj asi fotku neudělali
Odpovědět3  1
Majkkl (45) | 20.9.201117:39
Hele, Jiříku, zřejmě neumíš číst ­- psal jsem o tom, že to není nic pro mě, nikoli, že jsem zaujatej proti Sony. Je mi jedno, jestli s tím přijde Sony, Nikon nebo Canon, protože já chci i nadále mít na focení FF zrcadlovku a pokud bych něco chtěl, pak malý kompakt s APS­-C čipem a jednoduchým pevným objektivem cca v přepočtu na ohnisko 35 mm. To bohužel nikdo z výrobců neudělá a tak tyhle náhražky zrcadlovek nejsou pro mě, kromě jiného i proto, že K ZRCADLOVCE je to drahej špás. Takže se zase uklidni, než začneš jiné obviňovat z nabubřelosti, protože pak můžeš vypadat jako nedůtklivý hošík, kterému někdo sahá na milovanou značku ­(ač mu na ni nesahá­). Nic pro mě znamená česky nic pro mě, nikoli nic pro všechny....
Odpovědět0  0
jiri.sefrna (339) | 20.9.201117:51
Tak se nečil, to přece nemůžeš brát jako doplněk k DSLR, je to plnohodnotná DSLR se vším všudy, jen se jí nesklápí zrcátko, tak nevím, proč to každej pasuje mezi bezzrcadlovky, s těmi to přece nemá nic společného, vše funguje jako u klasický DSLR, jen v tom nic nemlátí a ty vidíš obraz v EVF se všema výhodama a nevýhodama, co EVF poskytuje, to samé se přece dá napsat o klasickém optickém hledáčku, ani ten není bez chyby. Mám A55 jako druhé tělo k A900 a je mi jasný, že další model po A77 bude SLT full frame a už se nemůžu dočkat, je to prostě hrozně návykový :­-­)
Jinak jako kompakt používám Ricoh GX100 k naprosté spokojenosti, má neuvěřitelnej výstup plně srovnatelnej s běžnou 10Mpx DSLR se seťákem a tisky na A3 jsou neuvěřitelně výborný a plný detailů, ovšem jen za dobrých podmínek, v horším světle už pochopitelně ztrácí, ale zase je to prcek do kapsy a můžu ho mít všude s sebou, což je k nezaplacení a takhle malej asi nikdy žádnej kompakt s AS­-C čipem nebude. Vždy je to kompromis
Odpovědět0  0
senbudhista | 19.9.201117:14
Sony se SLT, pevným zrcadlem a EVF nasadil směr, kterým se jasně odlišuje od super dua Canon ­- Nikon. Která DSLR za tyhle peníze udělá 7 sn­/sek? Pevné zrcadlo znamená méně ­"rozhýbaných­" snímků. První generace EVF A35­/55 není nejlepší, druhá v podobě OLED u A65­/77­/NEX7 je o už něčem jiném a je lepší něž optické hledáčky většiny běžných DSLR­- samozřejmě vyjma FF.
A k tomu ten fantastický 16 Mp senzor ­(Nikon D7000, Pentax k5 mají stejný čip­). Osobně bych preferoval tenhle 16MP čip v těle nové A65 .
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1057) | 20.9.20117:51
On je ten hledáček lepší i než na FF...
Odpovědět0  0
Saj | 19.9.20119:28
Nevím proč mají výrobci tendenci dělat miniaturní zrcadlovky. Já na zrcadlu oceňuji velké tělo, které se dobře drží, funguje proti otřesům, je bytelné a má i stavový displej. Tohle je děsná parodie
Odpovědět0  0
vitekv (18) | 19.9.201111:14
A predstav si, ze jsou uzivatele, kteri male telo oceni ­- treba ja.
Nikdo Ti jej nenuti, kazdy ma moznost volby.
Odpovědět2  0
Rimmerak (260) | 19.9.201112:23
Taky mám radši kompaktnější tělo zrcadlovky. Mám Pentax km, který je malinký ale plně mi tahle velikost vyhovuje. Proti tomu co jsem třeba nedávno měl v ruce Canon 50D, ten mi přišel strašně obří. Až zbytečně.
Odpovědět0  0
Rindi (116) | 19.9.201113:41
Tak já právě oceňuji na svém Samsungu NX11 malé pevné tělo, které se dobře drží. Stavový displej nepotřebuji, vše vidím v hledáčku nebo na displeji. S obří zrcadlovkou bych se tahat nechtěl, navíc koncepci sklopného zrcadla považuji za již překonanou a zastaralou, dávám jí max. dva roky než ji elektronické hledáčky zcela ­"převálcují­".
Odpovědět3  0
Iudex (1059) | 19.9.201115:34
NX11 je dobrý foťák, ale je to trošku iná liga ­(aj kvalitou výstupu­). Čo do koncepcie sklopného zrkadla by som bol opatrný so silnými vyhláseniami o jej zániku, takých rečí už bolo a akosi je to stále najlepšie riešenie. Ja naopak nevidím významný prínos v priepustnom zrkadle, ako má testovaný foťák. Samotné EVF majú budúcnosť, to áno, ale v rámci CSC, teda ako je práve spomínaný NX11. Koncepcia nesklopného zrkadla v SLT podľa mňa výraznú revolúciu neprináša. Je to veľké ako DSLR, fotí to ako DSLR, je to rýchle ako DSLR, stojí to ako DSLR. Ak sa odstráni sklápanie zrkadla, tak prosím nech je s tým spojená nejaká výhoda, hlavne rozmerová, inak to posun nie je.
Odpovědět0  0
Irving | 19.9.201116:01
Tak vyhodou je prave EVF a take fazove ostreni u videa. Co se tyce velikosti, osobne si myslim ze problem je spis v objektivech, asi by to slo udelat mensi, ale pak by to zase nebylo zpetne kompatibilni s alpha objektivy. Osobne si ale myslim, ze CSC a DSLR postupne splynou, hlavne az se podari umistit AF senzory fazoveho ostrani primo na snimaci cip, pak uz bude jakekoliv zrcadlo zbytecne.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 19.9.201116:08
Áno, správne si napísal ­"až sa podarí umiestniť ostriece senzory na snímací čip­". To ale ­- trúfam si povedať ­- tak skoro nebude. To video ako výhodu samozrejme beriem, aj keď nie som asi jediný, kto ho na foťáku používa asi tak v 1% a jeho hodnota je pre mňa takmer nulová.
EVF žiadna osobitosť tohto konceptu nie je. A rozmery nesúvisia moc z objektívmi ­(rozmery objektívov súvisia s veľkosťou čipu­), ale s tým, že tam to zrkadlo fyzicky je a aj keď sa nesklápa, teda sa ušetrí nejaký milimeter z jeho dráhy smerom hore, stále tam v 45° uhle je a zaberá miesto, na rozdiel od klasických CSC, kde je rovno hlavný senzor.
Odpovědět0  0
Irving | 19.9.201117:36
Temi rozmery jsem samozrejme myslel vzdalenost objektivu od cipu, tim ze se zrcadlo nesklapi by mozna bylo mozne ho umistit blize ke snimaci, mozna i v jinem uhlu nez 45 stupnu, ale to jsou samozrejme jenom moje spekulace. Kazdopadne by to ale vedlo k nekompabilite s alpha objektivy, konstrukteri proste byli omezeni tim, ze zdalenost objektivu od snimace meli danou. Zmenseni by bylo samozrejme ve srovnani s jinymi zrcadlovkami, na CSC by to nestacilo. A nesouhlasim s tim, ze EVF neni pro SLT od Sony typicka, pokud chcete EVF a fazove ostreni, tak nemate jinou moznost a je to podle me klicova vlastnost tohoto konceptu.
Odpovědět0  0
lt | 19.9.201118:19
Ostriace senzory na chipe uz ale niekto vyraba, tot nedavno ktosi uviedol dalsi fotak, co ich ma. Aj ked asi to este nie je na urovni klasiky, hmm. Ovsem, plnohodnotny AF senzory na chipe + elektronicka uzavierka + plny a krasny elektronicky hladacik, to bude ta prava nefalsovana digitalna ­"zrkadlovka­" ako ma byt. Ziadne mechanicke potvory :)
Odpovědět1  2
busy (4706) | 19.9.201121:57
Presne tak, plne suhlasim, pokial to technologie dovolia, je dobre odburat vsetky nespolahlive a opotrebuvajuce sa mechanicke pohyblive casti. Fazove ostriace senzory na cipe po prvykrat uviedlo FujiFilm vo svojom F300EXR, ktory tym padom dokaze zaostrit za 0.158 sekundy ­(to policajne cislo si nejde nezapametat:­) ­).
Odpovědět1  3
Ganec (869) | 19.9.201122:49
Prvy krat .. a asi aj naposledy. Pokial viem tak novsie modely to uz nemaju.
A napriklad taky Nikon P500 zaostruje este rychlejsie...
Ostrenie kontrastom teda asi dokaze byt rovnako pouzitelne.
(osobne si myslim ze v tom bude este iny princip ostrenia: napriklad ­"neurovnova siet­" na urcovanie ci sa foteny objekt vzdaluje alebo priblizuje podla jeho velkosti a tvaru)
Odpovědět0  2
lt | 20.9.201114:21
Neuronovu siet na ostrenie .. hmm, ved detekciu smeru prave fazove ostrenie zvlada, kontrastne nie ­(jeho rychlost zavisi od rychlosti cipu a dsp procesora, cize bude cim dalej tym rychlejsie­). Ovsem najlepsie by bolo namontovat kolieska na fotak, a vysielat ho na foto misiu, skoro rano, aby sa clovek mohol pekne vyspat. A neskoro vecer by sa fotak vratil aj s plnou kartou a fotkami divej zveri :­-D
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.9.201122:01
"Ak sa odstráni sklápanie zrkadla, tak prosím nech je s tým spojená nejaká výhoda­" => Okrem uz spominaneho videa je to napr. rychle fazove ostrenie aj pri liveview ­(nie vzdy je idealne fotit cez hladacik, hlavne rozne makra pri zemi, koncerty nad hlavou a pod.­).

Inak, fazove ostrenie aj pri liveview mali niektore zrkadlovky od Olympusu ­- napr. E330, ktora ako vobec prva priniesla liveview do sveta zrkadloviek ­(dovtedy sa muselo fotit len cez hladacik...uf uf­). Avsak tu sa to robilo pridavnym senzorom umiestnenym v hladaciku, takze z pohladu hlavneho zrkadla aj liveview bolo vlastne de­-fakto fotenie cez hladacik.
Odpovědět0  4
Kikapu1 (575) | 20.9.20113:16
revoluce SLT: věř, že kdybys to měl doma tak měsíc ­(nemluvím o rozměrech, ale o konceptu­) tak ti DSLR přijde jako dinosaurus těsně před vyhynutím. V rámci třídy bezkonkurenční velikost hledáčku, nastavitelný jas, okamžitá kontrola toho, co vidí snímač....
Pevné zrcátko má ještě jednu kouzelnou funkci ­- nenalítá ti bordel na snímač při výměně skel, zrcátko se čistí mnohem snadněji, než snímač. Navíc, klasické výklopné zrcátko je jen nutné zlo.
Jediné, co mně štve ­- Sony­-Minolťáci promiňte­- že s tímto konceptem přišli právě od Sony, a ne třeba Nikon, rep.Canon. Důvody jsem zmiňoval v jiné diskusi, ovšem koncept je super. Druhá věc je provedení ­- to je od prvního ošahání křehká slečinka na cukrové zacházení, jiný kafe je ovšem A77.
Odpovědět2  0
m0rb0 | 20.9.201113:04
S tím, že na senzor nenálíta bordel musím souhlasit. Mám A55 a už se mi na polopropustné zrcátko nachytalo ledacos a bez problémů se to dalo vyčistit. Pokud by tam nebylo tak by foťák musel několikrát na čištění chipu.
Odpovědět0  0
vitekv (18) | 20.9.201113:07
Cim to cistis? Jen ofouknutim nebo i steteckem ­/ mikrovlaknem?
Odpovědět0  0
m0rb0 | 20.9.201113:25
Ve většině případů zatím stačilo ofouknutí balónkem. Párkrát tam byl něco většího, dokonce když jsem ho koupil tak byl na polopropustném zrcátku docela velký kus prachu. Ty větší jsem odstranil tak, že jsem vzal kousek papíru jehož rohem jsem se dotknul nečistoty která se na papír přichytila. Takže zatím taková improvizace neboť jsem stecek­/mikrovlakno zrovna neměl po ruce. To by bylo asi šetrnější. Ještě jsem zapoměl dodat, že pokud se tam něco přichytí, tak to stejně není vidět jelikož je zrcátko umístěno mimo rovinu kde objektiv zobrazuje předmět, tj. na chip. Většinou na nějakou nečistotu přijdu když měním objektiv a mrknu se do foťáku. Z fotky jsem to ještě nepoznal, resp. nikdy jsem žádný artefakt způsobený nečistotou nenašel.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.9.201113:16
Navyse, spina na zrkadle nie je az tak kriticka ako na snimaci. Zrnko prachu na snimaci uplne odpise vsetky pixely ktore zakryje, avsak kedze zrkadlo je mimo roviny ostrosti a tak tam sa pekne rozmaze na obrovsku ­(temer­) neviditelnu skvrnu.
Odpovědět0  2
Majkkl (45) | 20.9.201117:42
... to je zvláštní, měním skla velmi často, mám už čtvrtou digizrcadlovku v řadě a ještě jsem nemusel čip čistit, protože těch pár smítek občas není problém. Něco dělám špatně... :)
Odpovědět0  0
m0rb0 | 20.9.201118:17
A nebo máte prostě štěstí nebo měníte objektivy pozoruhodně rychle nebo je měníte pouze v autě a doma nebo stačí pouze ofouknutí bálónkem nebo zase tak moc nefotíte ale já jsem už viděl spoustu lidí co potřebovali vyčistit snímač.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 20.9.201120:07
No zrovna na této fotce je přímo ukázkový krásný flek jak pr... https:­/­/www.digimanie.cz­/photo_doc­-29B08E9AD7377999C125790900786C5D.html Takže na to, že tam se prach nedostane či dostane hůře, bych se nespoléhal.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 20.9.201120:10
Odpovědět0  0
Rimmerak. | 20.9.201120:35
Horší je, že to za tím zrcadlem nepůjde doma vyčistit...
Odpovědět0  0
jiri.sefrna (339) | 20.9.201121:04
Naopak, úplně v pohodě a nemusíš mít ani plnou baterii, aby šlo odklopit zrcátko, jen ho odjistíš prstem a ono vyskočí nahoru, po vyfoukání ho zase ručně zaklapneš. Za rok používání A55 jsem čistil jen 2x
Odpovědět0  0
m0rb0 | 20.9.201121:04
Jak to? Zrcátko se dá normálně vyklopit.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 20.9.201121:05
Půjde, prstem se dá zrcadlo odjistit, sklopit a po ofuku vrátit zpět. Takže z domnělé výhody to může být některé ­"šikovné­" jedince i nevýhoda...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.9.201121:14
Takze odteraz mozem kazdemu vyznavacovi klasickych zrkadloviek a neprajnikovi SLT systemu smelo tvrdit, ze aj SLT ma sklopne zrkadlo :­)­)­))
Odpovědět1  1
Iudex (1059) | 21.9.20119:04
... a teda je to zrkadlovka ;­-)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.