Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot H400: nekonečný 63× zoom

4.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás i fotoaparát s rekordním 63× optickým zoomem, Sony Cyber-shot H400. Tento fotoaparát patří do kategorie levnějších velkých ultrazoomů. Nabídne 20MPx CCD senzor a možnost plně manuálního ovládání.

Stabilizace


Fotoaparát je vybaven optickou stabilizací obrazu. Bohužel se nedá vypnout ani jinak nastavit. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy a přepočtenou ohniskovou vzdáleností 142 mm. Testovaný účinek byl tedy cca 3,7 EV.



se stabilizací



se stativem



Jak je vidět, stabilizace je skutečně velmi účinná a zhruba 2/3 snímků vyfocených v tomto testu byly ostré. Stativ naproti tomu stabilizaci při tomto času dělal problémy.


Fotografování portrétů


Detekce tváří je průměrně rychlá, její úspěšnost je při větších úhlech spíše podprůměrná, nicméně při přímém pohledu funguje slušně. Hodně zvláštní je ale expoziční automatika, která má tendenci dělat tváře dost jasné, což se zejména v protisvětle projevuje nadměrným přepálením snímků.


Sony Cyber-shot H400 portrét

expoziční čas 1/200 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 162 mm, korekce -1EV, klikněte pro zvětšení



Korekce o 1 EV snížila expozici možná až trochu moc, přitom bez korekce byl snímek minimálně tak o 1,5 EV přepálený. Vlasy se patlají, detailnost obličeje je dostatečná (v plném rozlišení žádný zázrak, ale po zmenšení je to v pořádku - např. při zmenšení na 5 MPx vypadá snímek opravdu dost ostře). Pozadí se dokáže trochu rozmazat, bokeh je docela příjemný.


expozice -2 EV (1/30 s, ISO 80)



expozice +0 EV (1/30 s, ISO 80)
 

expozice +2 EV (1/30 s, ISO 80)
 

expozice -2 EV (1/30 s, AUTO ISO 200)

expozice +0 EV (1/30 s, AUTO ISO 250)

expozice +2 EV (1/30 s, AUTO ISO 1000)

Interní blesk je mechanicky výklopný. Jeho funkčnost tedy můžete nastavit jen po vyklopení, do té doby je tlačítko blesku na čtyřsměrném ovladači nefunkční. Nabízí základní režimy jako automatiku (blesk musí být vyklopen), vynucení záblesku, slow synchro a pokročilý blesk. Nabídka záleží na konkrétním použitém režimu. Výkon blesku je na svou kategorii dostatečný.





S efektem červených očí se setkáte zhruba ve střední síle. K dispozici je možnost použít předblesk, zázraky ale nečekejte.


Výdrž baterie


Cyber-shot H400 je napájen Li-Ion akumulátorem NP-BX1 s napětím 3,6 V a kapacitou 1240 mAh. Sony uvádí výdrž 300 snímků při focení s LCD displejem a 320 snímků při použití elektronického hledáčku. V testu jsem nicméně dosáhnul znatelně lepších hodnot a přiblížil jsem se až k číslu 430.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.