Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX200V: ultrazoomový rychlík

31.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nástupce jednoho z nejlepších ultrazoomů minulého roku. Nová HX200V nahrazuje starší HX100V a přidává 18MPx CMOS čip, zůstává pak objektiv Carl Zeiss se 30× optickým zoomem i téměř nekonečná nabídka různých technologií.
Sony Cyber-shot HX200V navazuje na úspěchy modelu HX100V. Oproti němu přináší zejména nový čip. K tomu se ale dostaneme až za chvíli. Fotoaparát potěší solidní ergonomií co se držení týče. Je velký a na poměry ultrazoomů i docela těžký, takže do ruky padne přeci jen o něco lépe. Zpracování je solidní. Potěší velmi dobrý LCD displej, elektronický hledáček je ale podobně špatný jako u konkurence. Chválím alespoň jeho automatické zapínání při přiblížení oka.

Objektiv má velký 30× optický zoom, nezačíná sice na velmi širokoúhlém ohnisku jako konkurence, ale ani 27 mm rozhodně není k zahození. Opticky je objektiv celkem slušný, trpí však na chromatickou aberaci. Disponuje slušným makrem i telemakrem, potěší opravdu bleskurychlé ostření, které je na většině ohnisek rychlejší i ve srovnání s nejednou zrcadlovkou.





Radost udělají zajímavé technologie jako je hardwarové HDR, Sweep Panorama, Full HD video s progresivním 50p záznamem a vynikající dynamickou stabilizací a mnoho dalších. Výborná je i vestavěná GPS, která nabíhá velmi rychle a je také skutečně velmi přesná. I samotný přístroj je velmi rychlý. Jak už jsme řekli, ostří velmi rychle, překvapivě krátké jsou také prodlevy mezi snímky, dobré je i sekvenční snímání. Velmi dobře funguje systém vyvažování bílé. Fotoaparát dobře nastavuje i expozici a potěší přítomnost ND filtru vedle irisové clony. Díky tomu zde máte opravdu bohaté možnosti nastavení expozice.

Kvalita obrazu je bohužel jediným výrazným negativem fotoaparátu. Pro menší rozlišení je to v pohodě, protože barevně a expozicí jsou snímky rozhodně jedny z nejlepších. Pokud ale chcete tisknout už jen trochu větší rozměry (např. A4), začne se negativně projevovat vysoké rozlišení 18MPx čipu a tím i vysoká pixelová hustota. Ten totiž při malé 1/2,3" úhlopříčce opravdu hodně šumí, z čehož plyne velmi agresivní odšumování, a tak právě vysoké rozlišení čipů paradoxně způsobuje to, že výsledné snímky mají skutečné rozlišení o to nižší. I když se síla odšumování dá ovlivnit, v praxi se to nijak výrazně (k lepšímu) neprojevuje. Bohužel není k dispozici ani RAW, který by dokázal alespoň na nejnižší citlivosti dodat detailní obraz. Objektiv totiž sám o sobě kreslí velmi pěkně a detailně.

Zatímco u běžných kompaktů (jako např. u testovaných modelů WX100 nebo s přimhouřením oka u HX20V) se dá toto odšumování omluvit, u pravého velkého ultrazoomu je už toto odšumování dle mého názoru pro mnoho zákazníků neomluvitelné. Samozřejmě, pokud nemáte ambici tisknout nic většího než třeba 13×18 cm fotografie, je HX200V velmi dobrou volbou a ve třídě ultrazoomů rozhodně jeden z nejlepších. Doufejme, že situace kolem 18MPx čipu bude pro Sony tvrdou lekcí a pokorně se vrátí k mnohem nižšímu rozlišení. Konkurence se už k 12MPx čipům vrátila dávno. Jediné, co po HX200V totiž nemůžete chtít, je paradoxně kvůli vysokému rozlišení právě "vysoké rozlišení".


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení vysoce kvalitních 1080p50 videosekvencí
2) Solidní makro i telemakro snímky
3) Barevně a expozičně příjemné snímky na automatiku v malých rozlišeních (do cca 13×18 cm)
4) Focení panoramat
 
 

Plusy


+ Vysoce kvalitní Full HD 1080p50 videosekvence
+ Velmi rychlé ostření
+ Technologie CMOS čipu
 (HDR, Sweep Panorama,...)
+ Rychlá a přesná GPS
+ Dobrý LCD displej
+ Opticky docela dobrý objektiv
+ Přítomnost irisové clony i ND filtru
 
 

Minusy


- Velmi agresivní odšumování kvůli vysokému 18MPx rozlišení čipu
- Chromatická aberace
- Slabý EVF (elektronický hledáček)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot HX200V děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony Cyber-shot HX200V a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot HX200V?
V anketě šlo hlasovat od 31.5.2012 do 29.5.2013. Počet hlasujících: 22
Výborný5 %
Průměrný18 %
Špatný77 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.