Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX50: velká čísla v malém těle

23.12.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším otestovaným fotoaparátem se stal kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX50. Při malých rozměrech nabídne neuvěřitelný 30× optický zoom, nově je tu i irisová clona, Wi-Fi a dokonce i sáňky na blesk.

Stabilizace


K dispozici je optická stabilizace obrazu, která má volitelný dynamický režim u videosekvencí. Stabilizaci nicméně není možné vypnout. Test proběhl s expozičním časem 1/6 sekundy a ohniskovou vzdáleností 101 milimetrů. Testovaný účinek byl 4 EV.



se stabilizací



se stativem


Výkon stabilizace je rozhodně dost dobrý, ale 4 EV už je poněkud dost a počítal bych tak s účinkem lehce nad 3 EV.


Fotografování portrétů


Detekce tváří má zhruba průměrný účinek i rychlost. Kvůli špatné světelnosti objektivu ale nepočítejte s tím, že byste nějak výrazněji mohli mazat pozadí, toho dosáhnete leda při dosti velkém zoomu. To si ale musíte dávat pozor na to, aby snímky nepůsobily moc ploše.




expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 500, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení



Trochu mě překvapilo, jak moc vysoko šel fotoaparát s citlivostí. Nebyla zas až taková tma a trochu delší čas (s nižší citlivostí) by ničemu neuškodil. ISO 500 a silné odšumování se podepsalo na rozmazaných detailech, pozadí se trochu maže, ale ne nějak výrazně.


blesk -2 EV (1/30 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/30 s, ISO 100)
 

blesk +2 EV (1/30 s, ISO 100)
 

blesk -2 EV (1/30 s, AUTO ISO 500)

blesk +0 EV (1/30 s, ISO AUTO 500)

blesk +2 EV (1/30 s, AUTO ISO 400)

Interní blesk je mechanicky výklopný. Vyskakuje vcelku vysoko (na svou kategorii), takže se nemusíte bát stínů v rozích obrazu jako u jiných kapesních ultrazoomů. Efekt červených očí je různorodý, občas oči úplně svítí, někdy naopak uvidíte jen velmi lehce načervenalý nádech. Blesk nabídne režim pomalé synchronizace, vypnutí, zapnutí a automatiku (ta ale nefunguje, pokud blesk sami nevyklopíte).


Výdrž baterie


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-BX1 s napětím 3,6 V a kapacitou 1240 mAh. Výrobce slibuje výdrž na solidních 400 snímků, praxe při testu byla ještě lepší. Dostal jsem se až ke 490 snímkům, což je v této třídě hodně dobré číslo.


Wi-Fi


Dnes je velmi moderní mít na fotoaparátu funkci bezdrátového připojení Wi-Fi. Pro funkčnost se smartphonem je potřeba nejprve nainstalovat Sony PlayMemories Mobile na váš smartphone (Google Android nebo Apple iOS).


Poté už je velmi snadné vybrat v menu fotoaparátu funkci "ovládání smartphonem", spustit aplikaci na smartphonu a můžete využít mobil jako dálkové ovládání. Odezva je poněkud pomalejší i při velmi dobrém signálu, nicméně překvapilo mě, že obě zařízení (testovalo se na Samsungu Galaxy S III mini) byla spolu schopna komunikovat i na vzdálenost zhruba 4 metrů přes dvě zdi. Ovládat lze jen zoom a pak samospoušť s bleskem. Více věcí zde nenastavíte. Snímky se mohou automaticky ukládat přímo do smartphonu.

O něco větší legrace byla s odesláním již vyfocených fotografií. Fotoaparát vás neinformuje o tom, co je potřeba udělat a také v nápovědě chybí stěžejní krok... zapnutí PlayMemories Mobile na smartphonu. Fotoaparát se totiž tváří, že stačí vybrat snímky, vybrat smartphone (to není žádný problém), ale už se nikde nezmiňuje o tom, že by bylo dobré na smartphonu zapnout i tuto aplikaci (zařízení hlásí úspěšné připojení na Wi-Fi generovanou fotoaparátem, ale soubory se nepřenáší). Možná to jde i bez ní, ale mi se to nepodařilo. Připojení s PC jsem nezkoušel.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.