Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX50: velká čísla v malém těle

23.12.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším otestovaným fotoaparátem se stal kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX50. Při malých rozměrech nabídne neuvěřitelný 30× optický zoom, nově je tu i irisová clona, Wi-Fi a dokonce i sáňky na blesk.
Kompaktem Cyber-shot HX50 pokračuje společnost Sony ve velmi úspěšné řadě kapesních ultrazoomů HX. Nová HX50 přináší poměrně malé rozměry, přestože její objektiv nabídne neuvěřitelný 30× optický zoom ve velmi příjemném ohniskovém rozsahu od 24 milimetrů. Objektiv Sony G potěší docela dobrými optickými kvalitami, na většině ohniskových vzdáleností kreslí dostatečně ostře po celé ploše obrazu, chromatická aberace jej trápí jen mírně. Rovněž makro je velmi dobré. Bohužel malé rozměry a velký zoom si vybraly svou daň na světelnosti. Ta má velmi špatné hraniční hodnoty a neméně tak špatný průběh. Neustále mě zaráželo, při jakých světelných podmínkách už fotoaparát musel s citlivostí nahoru.

Díky irisové cloně se nyní dá jemněji nastavovat clona i expoziční čas, proti předchůdcům tu jsou navíc i prioritní režimy clony a času. Vynikající jsou Full HD videosekvence s progresivním záznamem 1080p50. Stabilizace je velmi účinná, autofokus rychlý. Lepší kompakt pro natáčení videa budete hledat dost těžko. V neposlední řadě mohu pochválit vysokou výdrž na baterii. Jak už je dnes obvyklé, najdete tu i bezdrátové Wi-Fi připojení. To lze např. využít při dálkovém ovládání, zde ale musíte počítat s velmi omezenými možnostmi nastavení.





Horší situace nastává při hodnocení kvality obrazu. 21,1MPx 1/2,3" Exmor R CMOS snímač se ukázal jako problematický už u Cyber-shotu WX300 (který využívá jen 18MPx výřez) a ani zde to není o nic lepší. Šum je hodně vysoký a odšumování rovněž. Jeho sílu lze nastavit, ale zde je výjimečně těžké stanovit, zda je lepší jej snížit nebo nechat na výchozí hodnotě. Výchozí nastavení hodně patlá. Snížené odšumování je na tom lépe pokud jde o detaily, ale snímky jsou plné silného jasového šumu. Zde výrazně doporučuji vykašlat se na plné rozlišení a nastavit ve fotoaparátu max. 10 megapixelů. O detaily nepřijdete, naopak na pixelové úrovni budou snímky vypadat lépe a nebudou zabírat tolik místa.

Silný šum si pak vyžádal díky silnému barevnému odšumování také problém v podání některých barev (slévání barev, snižování barevného kontrastu - např. červený list ve trávě se táhne do zelena, tráva v okolí naopak do červena a téměř mezi nimi není barevný rozdíl). V protisvětlu krásně funguje hardwarové HDR, stinnou stránkou jsou ale silné odlesky objektivu. Fotoaparát je rychlý, nadprůměrně rychle ostří, má slušné sekvenční snímání a jen náběh přístroje je o něco slabší. Jak už je o Sony typické, líbí se mi docela dobrá automatika, ať už jde o expozici nebo vyvážení barev.

Zhodnotit Sony Cyber-shot HX50 není vůbec jednoduché. Opticky solidní objektiv trpí na velmi špatnou světelnost, u snímače to Sony už tradičně přepísklo s rozlišením. Zatímco starší čipy s vysokým rozlišením šlo považovat spíše za zajímavý over-sampling (po zmenšení na rozumná rozlišení jste dostali pěkné barvy a většinou solidní detaily na pixelové úrovni), zde je to už trochu o něčem jiném. Schválně, zkuste si snímky zmenšit třeba na 8MPx.

Bohužel vysoký šum a odšumování zde už nabraly takovou sílu, že snímky ztrácí barvy i při ISO 80 a méně výrazné detaily (tráva, stromy) se natolik patlají, že ani zmenšení rozlišení to úplně nezachrání. Naopak na výrazných detailech (auta, domy,...) je ale nádherně vidět, jak výbornou kresbu dokáže objektiv (i snímač) navzdory difrakci vlastně poskytnout a při 8-10 megapixelech vypadají prostě úžasně. Takové detaily s vysokým kontrastem by vám 1/2,3" 8MPx kompakt nikdy nenabídnul. Ten by měl mnohem horší tyto výrazné detaily, nicméně méně výrazné kontury jsou u nových (nejen) 20MPx senzorů prostě obrovský problém. Jako obvykle, vysoké rozlišení čipu tu paradoxně vede k velmi nízkému rozlišení samotných fotografií.

Také je vidět, jak by nějaký rozumný senzor (skvělý 12 MPx BSI CMOS např. z Olympusu XZ-10 nebo s přimhouřením obou očí i ten 18MPx ze Sony Cyber-shot WX100 a HX200) dokázal fotoaparátu nesmírně pomoci. Tento 21,1MPx snímač je ale jednoznačně přešlap. Technologicky jde totiž o vynikající fotoaparát a musím přiznat, že i přes ten opravdu hodně vysoký šum by v kategorii kapesních ultrazoomů patřil k těm, které by byly v nejužším výběru při koupi. Jen se prostě musíte smířit s tím, že 20megapixelů je jen a pouze číslo. Sony má předpoklady pro výrobu nejlepších fotoaparátů na světě (a v některých kategoriích se jí to i daří), kazí ji to jen a pouze neutuchající záliba v těchto nesmyslně velkých číslech. Komerčně je to asi správně, fotograficky ale chyba. 20 megapixelů je v pořádku na APS-C čipu, nevadí to ani na 1" čipu, ale na 1/2,3" prostě a jednoduše nepatří. Na takto malinký čip nepatří ani 14 megapixelů, natož dvacet.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení nadprůměrného Full HD videa
2) Makro snímky (solidní zvětšení i při středních ohniskových vzdálenostech okolo 130 mm)
3) Snímání HDR fotografií
4) Zákazníci, kteří vše chtějí nechat na automatice
 
 

Plusy


+ Nadprůměrné Full HD videosekvence
+ Solidní makro
+ HDR snímky
+ Slušná automatika

+ Opticky docela ostrý objektiv
+ Wi-Fi
+ Vysoká výdrž na baterii
 
 

Minusy


- Velmi vysoký šum i odšumování (patlání méně výrazných detailů, slabý barevný kontrast)
- Vysoce podprůměrná světelnost objektivu
- Silné odlesky objektivu v protisvětle

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot HX50 děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony Cyber-shot HX50 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot HX50?
V anketě šlo hlasovat od 23.12.2013 do 20.12.2014. Počet hlasujících: 19
Výborný5 %
Průměrný21 %
Špatný74 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.