10.1.2018, Milan Šurkala, recenze

Dnes otestujeme rovnou dva fotoaparáty najednou. Půjde o kapesní ultrazoomy Sony Cyber-shot WX500 a HX90V. Oba mají stejný 18MPx čip a totožný objektiv s 30× optickým zoomem, HX90 ale nabídne i hledáček nebo GPS.

reklama
Staré byly dobré | od: nephilim  11.1.201822:11
Mám ve skříni dna pradědečky těchto Sony kompaktů, dvojici P52 a P73. Jak si tak pamatuji na doby, kdy jsme s nimi celá rodina fotili, tak výstupy na všech ISO byly značně lepší. Sice tyto modely mají skromné rozsahy zoomů, ale pro mě je důležitý obrazový výstup. Je to smutné, kam ta technika spěje. Kdysi byly skvělé objektivy, se skvělou světelností a parametry, ale stálé snižování nákladů na výrobu už dávno zaseklo drápky do kvality výrobků.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Staré byly dobré | od: Choakinek  12.1.201822:16
To ovšem ještě nebyly ultrazoomy ;­-­). V případě kapesních ultrazoomů kvalitu objektivu a parametr světelnosti dost ovlivnilo marketingové prodlužování zoomu. Řada modelů kapesních ultrazoomů měla velmi solidní objektiv a není to tak dávno. Bohužel kapesní ultrazoomy od Sony nikdy nebyly nic extra, protože odšumování u nich vždy značně žehlilo výstup. Lepší to bylo až v poslední době, ale to pro změnu začali hodně prodlužovat zoom, takže ty foťáky stále poskytují špatný výstup, jen důvod, který k němu vede, se od minulosti liší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Staré byly dobré | od: nephilim  13.1.20180:20
Jistě, nesmyslně vysoká rozlišené, nesmyslně velké rozsahy ohn.vzdáleností. To jsou klíčové změny, vedoucí k dnešnímu tristnímu výsledku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Staré byly dobré | od: Milan Šurkala  13.1.201810:40
V poslední době? Sony má 30× kapesní ultrazoomy už od roku 2013 ­(HX50­). Ani bych neřekl, že by se to žehlení zlepšilo, spíše bych řekl, že se to zhoršilo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Staré byly dobré | od: Choakinek  14.1.201820:57
No já měl na mysli všechny kapesní UZ od Sony ­(i když ani ne jen od Sony­). Jestli nějaký typ s 30x zoomem ­"žehlil­" méně než nějaký současný typ ­- je to možné, neviděl jsem výstup všech. Nicméně např. takový HX7V ­(16 Mpx, 2011­) ­"žehlil­" prokazatelně více, ale měl objektiv ­"pouze­" s 10x zoom, který na tom byl ­(jistě­) s kresbou lépe.

Čili jak jsem psal ­- co zlepšili ­"citlivějším­" odšumováním, to zbytečně ­"podělali­" větším rozsahem zoomu :­-­(.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
xxx | od: fryy  11.1.20189:29
môj mobil má na iso 200 menej šumu. a to nemám najdrahší model. z môjho pohľadu nevyužiteľný fotoaprát.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: xxx | od: Choakinek  11.1.201815:55
No a co máte za mobil?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
kompakt nebo mobil? | od: Kikiris Kakabus  11.1.201819:20
Já s mobily nefotím, ale moje žena má mobil Kodak Ektra za 3000kč
a ten teda fotí docela dobře a myslím si, že se dá výstup srovnat i s
těmito kompakty...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
No je to spíše bída | od: Choakinek  11.1.20180:13
Tak předně ten HDR režim v nějaké zřejmě silnější úrovni je opravdu otřesný. Pokud by byl vypínač HDR pákový, vypnul bych jej a zavěsil na něj minimálně 10 kg kovadlinu.

No a jinak je opět vidět, jak je honba za megapixely nesmyslná. Tlak trhu s mobily tedy donutil výrobce tolik fotografie odšumováním nežehlit, jenomže tím pádem je tam kvůli zbytečně velkému rozlišení jak poměrně výrazný jasový šum, tak ovšem i vyžehlené plochy, byť nejsou vyžehlené tolik, jako dříve a tedy se na to lze ještě jakžtakž dívat.

Z hlediska parametrů foťáku ­(zoom, počet Mpx atd.­) jde tedy o krabičku napěchovanou marketingovými maximy, jejichž hodnoty si vzájemně fyzikálně odporují a tak dochází k tomu, že nastavíte­-li třeba to, nemáte tamto ­(co by dle parametrů foťák měl mít­) apod.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: No je to spíše bída | od: neutrinograf  12.1.201810:31
tak nevim jestli je to vina snimace nebo optiky nebo spatneho vyladeni obojiho navzajem, ale detaily jsou dost nekonzistentni skoro na kazde fotce krome makra, na ktery se da divat. ta rohova neostrost na sirokem ohnisku je v cene? pro rodinne foceni bych se to vubec neodvazil doporucit. leda by se jednalo o fotky, ktery rodina po dovolene smaze.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No je to spíše bída | od: nephilim  13.1.201819:37
Pro postnutí na Rajče to bohatě stačí ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Těžký život | od: _patrik  10.1.201817:42
Díky za recenzi, pro mě užitečnou. Je každopádně znekopokojivé, když jste dospěl ke zjištění, že nový Zeiss Vario Sonnar T dává horší optické výsledky než předchozí G Lens. Ovšem jedno mají určitě společné: neodbytný růžový čtyřlístek odlesků v ostrém protisvětle, to je skoro signatura Sony v téhle kategorii. Obecně ale jsou ty ostatní vyjmenované poklesky vrozené všem travelzoomům s malým čipem ­(neostrosti na delším konci, aberace, šumy­/odšumy a barevná degradace­), jen se s nimi každá značka trochu jinak ­(ne moc­) popasuje. Začetl jsem se do starší recenze na Nikon A900 a je to skoro to samé. Ještě kdybyste našel skulinu na recenzi Panasconicu TZ80­/90 ­(vs. TZ70, na ten tady recenze je­), byli by tihle poslední mohykáni fakticky kompletní. Zajímavé je, že taky u Panasoniků vychází přiznivěji starší TZ70, podobně jako tady HX60. Je v tom kus nostalgie a beznaděje, protože sledujeme, jak se tyhle ještě nedávno obdivované stroje sesouvaji do pryč. Přičemž ty nové úžasné stroje je vlastně plnohodnotně nenahrazují, protože jim chybí takové atributy jako skutečný velezoom ­(za pár kaček­) kombinovaný s opravdovou kapesností.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
To je strašný | od: Puppy8  10.1.201816:37
Šumí a patlá i za světla, viz ukázky 12 a 13 z HX90V. Když pominu zoom, tak takhle ­(možná i lépe­) fotí moje Lumie 950.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bože, to jsou plečky. | od: Fricoolinek2  10.1.20187:12
A ještě za takový prachy.

Připlatit 4000 Kč a koupit si TZ100....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(0)
Re: Bože, to jsou plečky. | od: Choakinek  10.1.201823:57
To je pravda. Na to, jak moc jiná dimenze je ten TZ100 proti těmto kapesním UZ, je cenový rozdíl mezi TZ100 a těmito kapesními UZ od Sony opravdu srandovní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.