Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX99: postřehy z praxe

15.4.2019, Milan Šurkala, recenze
Sony pokračuje s výrobou kapesních ultrazoomů a jeho nový model Cyber-shot HX99 míří trochu výš. Přináší totiž např. podporu RAWu, má i dotykový displej a nezapomnělo se ani na populární 4K videosekvence.

Zaostřování

 
Sony se u modelů HX99 a HX95 spoléhá na kontrastní zaostřování, u něhož však přesto slibuje excelentní rychlost (0,09 sekundy). Velkou zajímavostí je zde ten fakt, že jednorázové zaostřování AF-S je k dispozici jen u fotografií, ale nikoli u videa. A naopak průběžné ostření AF-C u fotografií nelze aktivovat a funguje pouze u videa.
 
Dále tu máme autofokus s možností ručního doostření DMF a klasické manuální ostření MF. To dokáže automaticky zvětšovat náhled (po stisku prostředního tlačítka ještě více) a dokonce se dá tento náhled polohovat. Pochopitelně obraz hodně šumí (a to jasově i barevně), přesto jsem byl docela příjemně překvapen tím, že se to dá vcelku přijatelně používat i za slabšího světla. Chválím i to, že se zobrazuje přibližná zaostřená vzdálenost, což starší Sony nedělaly (a pak jste nevěděli, zda se blížíte k cíli nebo naopak).
 
Vraťme se ale k autofokusu. Ten je velmi rychlý, na širších úhlech záběru skutečně zaostří za zhruba 0,1 sekundy. Na maximálním zoomu už hodně záleží na podmínkách. Pokud se fotoaparátu podaří předostřit, hovoříme o přibližně 0,25 sekundy. Pokud není předostřeno, počítejte spíše s časem lehce pod sekundu, někdy ale i mnohem delším. V citlivosti za špatného světla také zrovna neohromí.
 
Režimů výběrů bodů je několik, ale v zásadě je zde automatický výběr (režim široká) a uživatelský (střed, pohyblivý bod a rozšířený pohyblivý bod). To můžete provádět pomocí šipek, ale většinou je jednodušší využít dotykové zaostření. To je možné propojit i s průběžným sledováním, které je slušné (rozumně rychlé a přežije i zoomování). Nechybí ani detekce tváří se slušnou rychlostí a úspěšností. Stinnou stránkou je jen slabší rychlost AF za horšího světla, takže v interiérech už to nebude to pravé ořechové.
 
Sony Cyber-shot HX99 průběh zaostřovacích vzdáleností
 
Objektiv vyžaduje zaostření minimálně od zhruba 2,5 cm, nicméně pro nejlepší makro doporučuji zazoomovat někam k 50-55mm přepočtené ohniskové vzdálenosti. To sice budete muset být zhruba okolo 4-5 cm daleko od objektu, ale díky užšímu úhlu záběru dosáhnete většího zvětšení a příjemnější kompozice.
 
Sony Cyber-shot HX99 zvětšení objektivu
 
V takovém případě se dostanete na zhruba 0,7 až 0,75× přepočtené zvětšení, což v této třídě patří spíše k podprůměru. Na mnoho fotek to ale stačí více než bohatě. Od zhruba 300mm ohniskové vzdálenosti potřebujete být tak 2,5 metru daleko, na maximálním zoomu tak nedosáhnete ani na 0,3× zvětšení. Telemakro je tak také spíše lehký podprůměr.
 
Sony Cyber-shot HX99
 
expoziční čas 1/60 s, clona F4,5, citlivost ISO 640, ohnisko 52 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zde vidíte, jakého zvětšení můžete s fotoaparátem dosáhnout. Makro rozhodně nezůstane zapovězeno, ale o nadprůměr této třídy se bohužel nejedná.
 


Ukázkové makro fotografie pořízené fotoaparátem Sony Cyber-shot HX99 ve formě 4K slideshow.
 
 

Nastavení expozice, automatika

 
Fotoaparát nabídne plnou nabídku expozičních režimů (automatika, priorita clony, času a manuál). Expoziční časy mohou být od 1/2000 sekundy do 30 sekund, režim A nicméně nabídne maximálně 8 sekund a P pak pouze do 1 sekundy. Citlivosti mohou být od ISO 80 do ISO 6400, automatice lze pak nastavit spodní i horní rozsah, ve kterém se může pohybovat (maximálně ISO 3200). Hodně potěší fakt, že Auto ISO funguje i v manuálním režimu expozice.
 
Sony Cyber-shot HX99 průběh světelnosti
 
Světelnost je dána hodnotami F3,5 až F6,4, což je nepříjemný standard této třídy a jak ukazuje graf průběhu světelnosti, patří v tomto k průměru své třídy. Počítejte s tím že F6,3 drží už od cca 200mm ohniskové vzdálenosti. Objektiv je vybaven irisovou clonou s možností clonit maximálně na F8.
 
Fotoaparát nabídne také korekci expozice od -3 EV do +3 EV. Občas bude potřeba, protože jak je u Sony docela typické, v zimě se sněhem má fotoaparát větší tendenci podexponovávat. Nicméně musím rozhodně podotknout, že starší fotoaparáty Sony byly v tomto horší a cítím zde posun k lepšímu. Chválím expoziční bracketing, který podporuje vyfocení 3, 5 nebo 9 snímků s rozdíly až 1 EV. Pokud se spokojíte se 3 nebo 5 snímky, dostanete navíc možnost i 2 EV a 3 EV.
 
 

Videosekvence

 
U videosekvencí došlo k příjemnému posunu. HX99 i HX95 umí natáčet 4K video, které se navíc natáčí z plochy celého senzoru. Jde tak spíše o 5K video, které fotoaparát zmenší na UHD 4K (3840×2160 pixelů) při 25 fps. Díky tomu, že se natáčí v 1,6× vyšším rozlišení, je výsledek za dobrého světla velmi detailní.
 
Sony Cyber-shot HX99 videosekvence
 
Pochopitelně za slabšího světla jde kvalita videa dramaticky dolů a objevuje se zde spoustu šumu, 4K také trpí na nemalý rolling shutter efekt (kácení svislic při pohybu). Pokud jde o Full HD video (1920×1080 pixelů), to je podporováno nejen při 25p, ale i při 50p a fotoaparát dokonce umí i 100p. I to je natáčeno se zvukem, takže můžete mít superplynulé video, nebo jej zpomalit a vytvořit tak slow-motion efekt. Full HD video je ale výrazně méně detailní než 4K.
 
Bohužel ne vše je tak dobré. Stabilizace nabídne sice dobrý účinek, ale vše hatí zoomovací systém. Při zoomování objektiv hodně poskakuje a s tím i obraz. To je patrné zejména při zahájení zoomování, kdy dochází k nepříjemným záškubům ve videu a zoom si tak, pokud možno, odpusťte. Zaostřování patří k průměru. Má dobrou odezvu na dotyk a je příjemně svižné, občas se ale rozjíždí.
 
Chválím pak to, že je u videa možné nastavovat expozici, a to ve všech expozičních režimech. Dokonce tak nepotřebujete mít zapnutý speciální režim videa, stačí zahájit natáčení např. v režimu M a hned můžete měnit expozici, a to i v jeho průběhu. Manuál i priorita času dovolují nastavení expozičního času až do 1/4 sekundy pro pohybově rozmazané video.
 


Ukázkové UHD 4K videosekvence pořízené fotoaparátem Sony Cyber-shot HX99.
 
Pro posouzení kvalit videa předkládám dvě ukázky. Jedna ukazuje detaily ve 4K videu (12 sekund, 92 MB), druhá je pak zoomování ve Full HD videu (13 sekund, 96 MB).
 

Stabilizace

 
Fotoaparát nabídne optickou stabilizaci obrazu SteadyShot. Tu jsem vyzkoušel na přepočtené 150mm ohniskové vzdálenosti.
 
Sony Cyber-shot HX99 stabilizace
 
1/20 sekundy se stabilizací
 
Sony Cyber-shot HX99 bez stabilizace
 
1/20 sekundy, bez stabilizace
 
Zhruba poloviční úspěšnost jsem začal dosahoval okolo expozičního času 1/20 sekundy. Velmi blízko polovině jsem byl i při 1/15 sekundy, nicméně u 1/13 sekundy už to bylo slabé. Bez stabilizace jsem podobných výsledků začal dosahovat okolo 1/100 až 1/125 sekundy. Účinek stabilizace bych tak viděl lehce nad 2,5 EV, což není mnoho.
 
 

Výdrž baterie

 
Napájení tu má na starosti Li-Ion akumulátor NP-BX1, který Sony používá např. i u řady kompaktů RX100. Ten má napětí 3,6 V a kapacitu 1240 mAh. V našem testu jsem byl schopný v průměru dosáhnout 275 snímků a 12 minut videa na jedno nabití, což je takové průměrné číslo.
 
 
 

Displej

 
Podíváme se také na zobrazení hlavního displeje. Ten má dole expoziční hodnoty, vpravo a vlevo jsou pak další nastavení. Horní řádek ukazuje kvalitu záznamu. Můžete si také zobrazit vodováhu.
 

 
Zde je quick menu, které ale bohužel není dotykové. Ovládat ho je možné šipkami i otáčením čtyřsměrného voliče. Pravý snímek pak ukazuje jedno z mnoha menu.
 

 
Kdo chce, může si zrušit náhled na displeji a mít zde jen stavový displej. Při otáčení hlavního kolečka se pak zobrazuje animace, kterou vidíte na pravém snímku.
 

 
Plná automatika pak dovoluje nastavit expoziční hodnotu a vyvážení bílé v laicky přijatelné a srozumitelné formě. Na pravém snímku je natáčení videa, u kterého lze v některých režimech i upravit nastavení expozice.
 

 
Na následujícím snímku je vidět režim uživatelské paměti, který ukáže uložená nastavení. Pravý snímek pak zobrazuje hlavní menu fotoaparátu.
 

 
Vyfocené snímky si můžete pochopitelně i nechat zobrazit. Je zde celoplošný náhled se základními informacemi nebo menší náhled, který je doplněn o více informací a také o histogramy.
 

 
 
 

Wi-Fi

 
Cyber-shot HX99 disponuje bezdrátovým rozhraním Wi-Fi a Bluetooth. Ke spolupráci s telefonem je třeba si nainstalovat aplikaci PlayMemories Mobile a tentokrát musím říci, že mě Sony vcelku potěšilo. Stále zde však zůstává problém s tím, že nejprve je nutné na fotoaparátu vybrat režim komunikace, který pak nelze měnit. Takže si třeba vyberete přenos snímků na fotoaparátu, takže můžete přenášet snímky, ale nemůžete dálkově ovládat fotoaparát. Pokud něco takového budete chtít, je třeba nejprve restartovat připojení ve fotoaparátu a znovu se připojit v režimu dálkového ovládání. Docela zdržovačka.
 

 
Na druhou stranu konfigurace byla v tomto případě velmi snadná, zařízení se rychle spojila a např. při dálkovém ovládání je dovoleno i ovládat expozici, což chválím. Také odezvy jsou dosti krátké, takže ani tady jsem nenarazil na problém.
 

 
Opravdu hodně mě potěšilo i Bluetooth spojení. To může sloužit např. k přenosu GPS souřadnic a funguje to velmi dobře. Zapnete Bluetooth na fotoaparátu i na smartphonu, zapnete aplikaci, ta si sama načte GPS souřadnici z telefonu a pak ji automaticky přiřadí ke každému snímku. Není třeba mít telefon aktivní, klidně může být uzamčen. Funguje to spolehlivě.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.