Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX10 II: ve jménu videa

23.9.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno představilo profi ultrazoom Cyber-shot RX10 II (RX10M2). Ten přináší nadprůměrné zpomalené videosekvence v solidním rozlišení, umí natáčet i 4K videosekvence. Zůstal objektiv s konstantní světelností F2,8.

Stabilizace


Fotoaparát je vybaven optickou stabilizací obrazu, která má ve videu ještě několik přídavných "inteligentních" a "aktivních" režimů. Zde jsem zkoušel stabilizaci u statických snímků při přepočtené ohniskové vzdálenosti 80 milimetrů.



bez stabilizace, 1/8 sekundy



se stabilizací, 1/8 sekundy



bez stabilizace, 1/50 sekundy



Byl jsem překvapen, že bez stabilizace v podstatě nebyl vůbec žádný problém mít většinu snímků ostrých už při 1/50 sekundy. Se stabilizací se na hranu dostáváte někde kolem 1/10 až 1/8 sekundy. Bylo zajímavé, že s 1/8 sekundy jsem měl trochu více ostrých snímků než s "desetinou". Stabilizace tak spolehlivě přidá minimálně 2 EV, s ohledem na výsledky pod 1/10 sekundy by se dal účinek zhodnotit někde kolem 2,5 EV.


Fotografování portrétů


V kategorii ultrazoomů patří Sony Cyber-shot RX10 II rozhodně k těm lepším fotoaparátům. Pokud jde o detekci tváře, ta má rozumnou rychlost i úspěšnost. Důležitější je ale světelnost objektivu, která dovoluje aspoň trochu odpíchnout osobu od pozadí, zejména se co výraznějších detailů týče. Připomeňme, že světelnost F2,8 na 1" čipu je ekvivalentní zhruba F7,6 na full frame a přibližně F4,8 na APS-C.


Sony Cyber-shot RX10 II portrét

expoziční čas 1/500 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 121 mm, klikněte pro zvětšení



Jak sami vidíte, s hloubkou ostrosti to vůbec není špatné a nabídne více rozmazané pozadí než třeba APS-C zrcadlovka se základními F3,5-5,6 objektivy. Míra detailů je velmi pěkná, bokeh je nicméně poněkud nervóznější. K dispozici je i snímek v RAW formátu.


blesk -3 EV (ISO 100, 1/30 s)



blesk +0 EV (ISO 100, 1/30 s)



blesk +3 EV (ISO 100, 1/30 s)



blesk -3 EV (AUTO ISO 200, 1/30 s)

blesk +0 EV (AUTO ISO 200, 1/30 s)

blesk +3 EV (AUTO ISO 200, 1/30 s)

U interního blesku můžete korigovat expozici v bohatém rozmezí od -3 EV do +3 EV. Je mechanicky výklopný, takže pro jeho vypnutí jej stačí nevyklopit/zaklopit. Je tu automatika, vynucený blesk, slow synchro (na první nebo druhou lamelu), nechybí ani možnost bezdrátového ovládání externích blesků. Ve výchozím nastavení je síla blesku lehce slabší, ale dostatečná. S efektem červených očí jsem se při testu nesetkal.


Výdrž baterie


Fotoaparát využívá služeb Li-Ion akumulátoru NP-FW50, který má napětí 7,2 V a kapacitu 1020 mAh. Podle výrobce by na jedno nabití měl fotoaparát vydržet na 400 snímků při používání zadního displeje a přibližně 360 snímků, pokud je využit elektronický hledáček. Při testu jsem byl schopen dosáhnout v průměru 310 snímků a 6 minut 4K videa a 6 minut zpomaleného videa (už po natáhnutí). To není mnoho a navíc si lze všimnout, že ve fotoaparátu něco konstantně "žere" trochu energie, neboť necháte-li fotoaparát pár dní vypnutý, po zapnutí bude mít méně energie než předtím. Tohle není poprvé, co jsem si něčeho takového u Sony všiml.


Displej


Zobrazení displeje je typické pro společnost Sony. Spodní černý řádek je tedy vyhrazen expozičním nastavením, boky pak dalším nastavením jako jsou vyvážení bílé, barevné efekty, ostření, měření expozice a jiná. Nahoře jsou údaje o baterii, rozlišení a kvalitě snímání. Můžete si nechat zobrazit vodováhu.


Také je možné náhled úplně vypnout a nechat si na displeji zobrazit všechna nastavení od expozičních přes mnoho dalších až po vodováhu a histogram. Pravý snímek ukazuje výběr ISO citlivostí. Zde vidíte ISO 80, které je pod(nad)tržené, což by mělo signalizovat, že jde o rozšířenou citlivost.


Po stisku tlačítka Fn se objeví toto quick menu. Pro každé z nastavení můžete rozkliknout podmenu (pravý snímek) nebo otáčením zadního voliče nastavovat konkrétní hodnotu přímo.


Takto vypadá hlavní menu. Jen pro fotografické nastavení je zde 9 záložek. U ostatních jsou počty o něco menší, ale stále dost vysoké.


Levý snímek ukazuje možnost přiřazení jedné z více než 50 funkcí některému z funkčních tlačítek. Napravo je pak vyvolávání uživatelských režimů.


Dostáváme se k videu. To lze natáčet přímo v každém z režimů, má ale i speciální oddíl, kde lze vybrat způsob nastavení expozice a s videosekvencemi si pak můžete hrát o něco víc.


Novinkou u modelu RX10 II je FHR video, tedy zpomalené videosekvence. Nastavit lze rychlost až 1000 fps. Pravý snímek ukazuje snímání panoramat.


Zobrazení snímků může být celoplošné, lze sem doplnit několik základních informací (expozice, kvalita, datum). Náhled si ale můžete i zmenšit a doplnit o jasový histogram i ty barevné a několik dalších informací.




Wi-Fi


Fotoaparát je vybaven bezdrátovým Wi-Fi připojením. Pokud si nainstalujete aplikaci PlayMemories Mobile, můžete s její pomocí přenášet fotky z fotoaparátu do smartphonu nebo využít dálkové ovládání.


Po chvilce laborování se mi nakonec obě zařízení podařilo spojit (manuál k fotoaparátu v tomto není moc sdílný, ale nakonec rychle pochopíte co a jak), následně se už zařízení spojují rychle sama. Dálkové ovládání je přiměřeně rychlé asi jako u všech ostatních. Lze zde zoomovat, volit korekci expozice a samospoušť. Tím v podstatě možnosti konfigurace ve smartphonu končí.


S fotoaparátem nicméně můžete téměř plně pracovat, takže není problém přenastavovat expoziční režimy, přidávat, ubírat čas, clonu, citlivost a podobně, zatímco jste připojení pomocí Wi-Fi a smartphone vše toto registruje. Dokonce můžete fotit spouští na fotoaparátu a snímky se automaticky přenesou do smartphonu. Kdykoli při práci s fotoaparátem lze vzít do ruky mobil a použít spoušť na něm. Další funkcí Wi-Fi je přenos snímků do počítače. Ani zde není žádný problém, vše funguje bez problémů. Ve výchozím stavu se kopírují v rozlišení 2 megapixelů, ale lze nastavit i plnou velikost.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.