Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100: terminátor zrcadlovek

7.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velký 1" Exmor CMOS čip, 20MPx rozlišení, objektiv Carl Zeiss se světelností F1,8, progresivní Full HD video a mnoho dalšího. To jsou vizitky nového profi kompaktu od Sony, který se k nám dostal na test. Jaký bude ve skutečnosti? Je 20 MPx moc, nebo akorát?
Sony Cyber-shot RX100 je skutečně pozoruhodný fotoaparát. Společnosti Sony se povedl husarský kousek. Pokud nepočítáme velký Canon PowerShot G1 X, máme tu profi kompakt s největším čipem i rozlišením. Přesto má nejmenší pixelovou hustotu, jedny z nejmenších rozměrů, takže vedle PowerShotu S100 jde o jediný vskutku kapesní kompakt své kategorie (byť i zde je to už na hraně). Objektiv nabízí světelnost F1,8 na nejširším ohnisku, jednoduše řečeno, sen. Ale je snem i ve skutečnosti?

Naše recenze myslím docela jasně odpověděla, že ano. Tělo je malé, otočný prstenec na objektivu je zajímavý a vcelku funkční, displej je asi nejlepší LCD, které jsme na kompaktu nebo zrcadlovce mohli kdy vidět, ovládání je však místy trochu komplikovanější a hodně se mi nelíbí velmi chatrné rameno vyskakovacího blesku, kterému při častém používání nedávám moc nadějí na dlouhý život. Jenže při dobré světelnosti ten blesk ani nebudete často potřebovat (navíc není příliš silný).

Objektiv Carl Zeiss má sice malý zoom, ale ohniskové vzdálenosti jsou vhodně zvolené a dobrá světelnost F1,8 rozhodně potěší. Pak už sice rychle stoupá k méně příjemné hodnotě F4,9, ale celkově lze říci, že např. proti zrcadlovkám a CSC fotoaparátů s 18-55mm objektivem má výhodu jak ve větším zoomu, tak i o 1 EV lepší světelnosti v celém rozsahu a na nejširším ohnisku dokonce o 2 EV! To znamená, že tam, kde zrcadlovka potřebuje ISO 1600, si zde vystačíte s ISO 800 a pokud budete fotit na nejširším ohnisku, pak dokonce s ISO 400! Slabé je makro i telemakro a zejména u zmiňovaného makra při ostření na nejnižší vzdálenost a nižších clonách trpí objektiv na mírný focus shift (neexistuje možnost naprostého zaostření - některé paprsky ze zaostřené roviny padají "nezaostřeně" - výsledkem jsou buď mírní duchové na ostré kresbě nebo sice kontrastní, ale neostrá kresba). Tento problém ale trápí skutečně jen makro na velmi krátké vzdálenosti a nízké clony.




Ocenění TREFA získává Sony Cyber-shot RX100 za vynikající obrazovou kvalitu,
skvělé video a zejména kompaktnost. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nicméně i obecně lze říci, že objektiv ty nejnižší clony až tak moc nemusí. Pak trpí na mírnou rohovou neostrost téměř v celém ohniskovém rozsahu. I to je důvod, proč automatika prakticky pořád cloní na F5,6 a je nutno říci, že tam už objektiv kreslí výborně. Obecně automatika je u Sony často dost vychytaná a i zde jsem s nastavováním expozice a vyvážením bílé neměl potíže. Na vyvážení bílé jsem jedinkrát v recenzi nesáhnul, na korekci expozice jen u nočního snímku. Zkreslení objektivu není vůbec problém, horší je to s vinětací, která se občas objevuje. Chromatická aberace je spíše mírná, ale je. Občas se vyskytnou odlesky a jako většina objektivů nemá rád při delších ohniscích svit slunce z kraje snímku.

Nastavení expozice jsou velmi bohatá, časy i citlivosti nabízí spoustu možnosti konfigurace. Nechybí tři uživatelské režimy pro oblíbená nastavení, naprosto fantastické jsou Full HD videosekvence s progresivním záznamem. Ty v podstatě nemají chybu a k dispozici je i kreativní režim s možností nastavení expozičního času až 1/4 sekundy pro video. Výdrž baterie hodnotím jako nadprůměrnou. Rychlost přístroje je také vynikající. Ostření sice není bleskurychlé, ale rychlé je dostatečně a prodlevy mezi snímky se už dost blíží zrcadlovkám, sekvenční snímání s rychlostí 5 až 7 fps si také neudělá ostudu a ve své třídě je rekordní.

Konečně se dostávám ke kvalitě obrazu. Už jsem zmínil, že díky světelnějšímu objektivu je možno volit poloviční a někdy i čtvrtinové citlivosti ve srovnání se zrcadlovkami. Ono je to ještě lepší v tom, že i když Sony použilo dle mého názoru trochu zbytečných 20 megapixelů, na 1" čipu to nedělá žádnou výraznou paseku. Pixelová hustota je téměř nejnižší ve třídě (opět s výjimkou G1 X) a náskok proti konkurenci je doslova drtivý, přestože ta hustota není zas o tolik nižší. Je prostě vidět, že Sony ty čipy umí a do ISO 400 v podstatě na většině snímků šum neexistuje nebo nevadí. ISO 800 už je tak trochu na hraně a teprve ISO 1600 lze považovat za zašuměné. Problém bych viděl snad jen v šumu v modrém kanálu, ten je znatelně vyšší než u zelené a červené barvy. Výsledkem tak je, že poloviční (a někdy čtvrtinová) citlivost vůči zrcadlovkám díky lepší světelnosti ve srovnání se setovými objektivy dokáže docela dobře vykrýt trochu vyšší šum a ve kvalitě obrazu se těmto zrcadlovkám v podstatě vyrovná, některé i předčí.

Upřímně řečeno, nevidím tu v šumu nějak propastný rozdíl proti starším APS-C zrcadlovkám, a to má proti nim Sony ještě dvojnásobné rozlišení! I když to velmi nerad říkám, zde si myslím, že volba na první pohled zbytečných 20 megapixelů byla pro Sony volba správná. Šumu to moc neublížilo a nárůst rozlišení je dle pozorování větší než nárůst šumu. Otázkou je ale vliv na dynamický rozsah, zde není nižší rozlišení nikdy k zahození. Ten je dnes však těžké soudit, protože RAW zatím nelze otevřít v Camera Raw a něco takového se těžko hodnotí, pokud člověk nemá "standardní" software pro všechny fotoaparáty. Musel jsem tedy využít dodávaný Image Data Converter. Podle něj se mi zdá, že ve stínech není problém, ale rezerva v jasech není přehnaně velká. V rámci své třídy vypadá, že je nad jejím průměrem a i zde bych řekl, že některé starší DSLR dorovná. Jen raději počítejte s tím, že přepalů moc nezachráníte. Neberte to ale jako finální konstatování, bez vyzkoušení ve standardním softwaru si nedovolím vynášet soudy.

Sečteno a podtrženo, společnosti Sony se povedlo dát na trh fotoaparát, který snad ani není snem každého fotografa. On tyto sny totiž překonává. Jasně, není tak svižný jako zrcadlovka, nelze tomu měnit objektivy nebo přidat externí blesk, ale ve všem ostatním je v podstatě se zrcadlovkami srovnatelný a ještě se k tomu vejde do kapsy. Kdo chce "DSLR do kapsy", má v RX100 jasnou volbu. Cena 18.000 Kč s DPH možná vypadá být na první pohled dost přestřelená, ale když uvážíte, co všechno Vám RX100 vlastně nabízí, je ta cena rozhodně adekvátní (pochopitelně, kdyby byla o nějakou tu tisícovku nižší, zákazníci by se asi nezlobili). Tohle už totiž fotografiemi není kompakt. Tohle je kvalitou fotografií zrcadlovka, a to téměř "bez kompromisů" (pochopitelně míněno ve srovnání s DSLR se seťákem). Velmi vřele doporučuji, a to i za oněch 18 tisíc.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Každého, kdo chce fotoaparát s kvalitou zrcadlovky se setovým objektivem do kapsy
2) Natáčení asi nejkvalitnějších Full HD videosekvencí na trhu včetně manuálního ostření
 
 

Plusy


+ Velmi nízký šum a zároveň skutečně vysoké praktické rozlišení snímků (dobré detaily)
+ Kompaktní rozměry
+ Solidní objektiv s dobrou světelností
+ Asi nejlepší Full HD video na trhu
+ Velmi spolehlivá automatika expozice i vyvážení bílé

+ Vynikající LCD displej
+ Rychlé odezvy, sekvenční snímání
+ Nadprůměrná výdrž na baterie
 
 

Minusy


- Chatrné rameno vyskakovacího blesku
- Trochu slabší výkony objektivu na nižších clonách (focus shift u makra, občas rohová neostrost)
- Pomalý RAW konvertor, který je nutno (stejně jako manuál) stáhnout z internetu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100 s objektivem děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony Cyber-shot RX100 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 18 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot RX100?
V anketě šlo hlasovat od 7.8.2012 do 7.8.2013. Počet hlasujících: 34
Výborný59 %
Průměrný41 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.