Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.1.2021, Milan Šurkala, recenze
Další naší recenzí prošel 1,0" kompakt Sony Cyber-shot RX100 VII. Tento fotoaparát umí natáčet 4K video, slow-motion až při 1000 fps, nechybí mu dotykový výklopný displej, fázové ostření a univerzální 8,3× optický zoom.
Puppy8 (904) | 24.1.202115:41
Uvádět v dnešní době fotoaparát jako pro cestovatele asi není nejšťastnější, když se prakticky nikam cestovat nedá :­-­)

Zde dříve doporučený Panasonic LX15 mi přijde stále výhodnější a jsem rád, že jsem se nechal tehdy přesvědčit z RX100 ­(mám ještě Sony A6400­). Video skoro nenatáčím, objektiv od F2.8 s tak malým snímačem je velké mínus a stabilizace při focení také nevypadá nejlépe. Fázové ostření bude asi lepší, ale DFD od Panasonicu nakonec funguje lépe, než by se od toho podivného principu čekalo. Dotykové rozhraní je skvělé a hledáček v téhle kategorii ani nechci. Fotky z RAWu jsou na tak malý snímač stále slušné.

Jsem ale rád, že se takové přístroje ještě vůbec vyrábí, protože fotit mobilem je otrava. Proto jsem nedavno využil možnosti prodloužení záruky Panasonic o tři roky, protože je téměř jasné, že žádný nástupce LX15 a zřejmě ani LX100 už nebude :­-­(
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 26.1.20216:29
Než projdeš všecky polňačky v okruhu 10km od baráku, budeš v důchodě
cestovatelu ­)­)­)­)­)­)
Odpovědět0  1
FotoZemek (919) | 24.1.20211:27
Furt mě nic nepřesvědčilo, že mám vyměnit mobil za kompakt ­)­)­)­)­)­)­)
V šupleti mám stařičký Ca 710 is, což je opravdický kompakt na cesty, je totiž na 2 AA baterie ;­-­)
Co stojí tohle ?
28­-29.000,­- No, tak to mám peníze tak na šest­-osum týdnů na kole se stanem a ešusem, možná aj víc, kdysi sem udělal 1400km po Balkáně za desítku ­)­)­)­)­)­)­)
Odpovědět2  1
busy (4706) | 22.1.202114:56
Skoda tej mizernej vydrze baterie. Na takom TZ100 som natocil cca 90 minut FullHD videa 50 FPS a k tomu este nafotil 446 fotiek ­- vsetko na jedine nabitie. Ale je pravda, ze TZ100 ma bateriu 7.2V­/1025 mAh do ktorej sa vojde ovela viac energie nez do RX100­-vkovej 3.6V­/1240 mAh.

Myslim si, ze taky drahy ­(a v podstate high­-endovy­) vreckovy ultrazoom RX100 VII si rozhodne zasluzi vecsiu bateriu...
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6644) | 22.1.202115:12
Jestli jsi na TZ100 vyfotil 446 fotek a natočil 90 minut videa, tak bys na RX100 VII musel vyfotit a natočit skoro totéž. Ty tvoje výdrže jsou nesrovnatelné s tím v testu.
Odpovědět0  0
Choakinek (4750) | 22.1.202115:30
No, Busymu se sice podařilo natočit o 70 min. videa více, ale jinak v recenzi TZ100 taky uvádíš reálnou výdrž značně nad specifikace, zatímco u RX100 VII uvádíš spíše jen dodržení specifikací. Přeci jenom 10 min. videa není mnoho, to nemůže zase tolik sežrat ­(pokud nešlo o 10 min. slow motionu­) a počet fotek kopíroval specifikace.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 22.1.202117:54
Presne tak, aj podla recenzii ma TZ100 ovela vecsiu realnu vydrz nez RX100 VII. A ani sa nieto comu divit, ved RX100 VII ma tu bateriu temer polovicnu ­(4.5 verzus 7.4 Wh­) a nepredpokladam, ze by podobne systemy od Panasonicu zrali vyrazne viac energie ako systemy od Sony.

Preto si rozhodne nemyslim, ze by som tolko vedel natocit a nafotit aj s RX100 VII.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 22.1.202118:18
Však víš, jak jsem to myslel. Ne úplně doslovně, ale že čísla z recenze musíš brát s rezervou, protože je známo, že ty jsi snad bezdrátová dobíječka akumulátorů ve fotoaparátech, protože si nedokážu představit, jak něčeho takového můžeš dosahovat :­-D

Jestli RX100 VII dávala v testu 300+10minut a TZ100 450+20 minut, tak ty bys s RX100 VII musel udělat tak 350 fotek a také několik desítek minut videa. Samozřejmě, že to bude méně než s TZ100. Jen jsem chtěl naznačit, že nemůžeš porovnávat tvůj výsledek s TZ100 a můj výsledek s RX100VII.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 22.1.202120:16
Uz som sa zlakol ze by som mal vediet aj RX100 VII­-kou nafotit 446 fotiek a 90 minut FullHD 50Hz videa :­)

Tie diametralne rozdielne vysledky ohladom vydrze by som pripisal rozdielu medzi oficialnymi metodikami merania vydrze a mojim sposobom fotenia. Metodiky ­(napr. CIPA­) predpisuju urcity sposob ­(kolko % fotiek ma byt s bleskom, stlacenie spuste kazdych 30 sekund, a pod.­), kdezto ja som sa naucit fotit sposobom, ktorym si setrim baterku viac, nez by ju setrila dana metodika. Napriklad vyfotim tri­-styri fotky za sebou ­(podla znameho hesla Pokial situacia trva ­- fotim­) a ked predpokladam, ze najblizsich 5 sekund zrovna fotit nebudem, fotoaparat vypinam.

Tych 446 fotiek a 90 minut videa, to som bol na jednom koncerte, kde som vobec nepouzival blesk ­- a blesk je jednoznacne najvecsim zrutom energie. Vela z tych fotiek bolo vyfotenych priamo pocas natacania videa. tym padom nevyzadovali ani mechanicke pohyby uzavierky, co tiez usetrilo kusok energie z baterie.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 23.1.202110:13
Tímhle nesmyslným cvakáním bez rozmyslu nafotíš na cokoli množství fotek. Akorát 99,99 % z toho bude odpad a naopak o spoustu situací kvůli tomu vypnutí přijdeš.
Takovým stylem nacvakám na levnou zrcadlovku tři tisíce fotek jako nic. Jen budou naprosto zbytečné.
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1057) | 21.1.202114:23
na to porovnání stabilizace videa jak chci, pořád se mi zdá to bez stabilizace míň rozklepané, než s obyčejnou stabilizací. Nemáte to přehozené?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202114:44
Mně to tak nepřijde. U té chůze je sice základní stabilizace rozklepaná, protože ta se sice snaží stabilizovat, ale když už to nezvládá, tak škubne do nové pozice. Takže bez stabilizace to lítá furt sem a tam, kdežto u té základní je to chvíli stabilní a až to nedá, pak to škubne, a to pořádně.
Odpovědět0  0
Miichaell (6) | 21.1.202112:12
Za ty peníze to je opravdu předražený. V této cenové relaci a v roce 2020­/1 by mělo být 4K 60FPS video samozřejmostí. Nechápu, proč s tím má většina výrobců fotoaparátů takový problém. Pak se diví, že jim klesají prodeje. Vždyť za posledních 5 let nepřišel téměř nikdo s ničím, co by stálo za řeč. Výjimkou snad byla jen stabilizace čipu, která je ale pořád u jednotek přístrojů. 4K TV stojí méně než 20 tisíc už 5 let, poslední 3 roky už se téměř ani jiná televize pořídit nedá, 4K monitory se dají pořídit už za nějakých 5 tisíc ­(nebudeme se bavit o kvalitě, každý sleduje něco jiného, ale jde to a dnes už i ty nejlevnější monitory jsou poměrně slušné­). Můj 3 roky starý Samsung Galaxy S9 umí natáčet 60FPS video s optickou stabilizací a foťák s cenou přes 30 klacků to neumí? Některé současné telefony už přináší 8K video ­(což je z mého pohledu sice zbytečnost a smysl bude mít možná tak za 10 let nebo pro virtuální realitu, ale děje se to­), výrobci fotoaparátů poslední rok, dva milostivě přidávají 4K@30p ­(první telefony se 4K přišly před 7 lety­), čest výjimkám, v nichž vede Panasonic, který má 4K už dlouho u všech přístrojů. Před 2,5 lety jsem koupil Panasonic G9 a za celou dobu nepřišel žádný přístroj, o kterém bych si řekl, že ten můj překonal. Rychlý, brutální možnosti sériového snímaní a nastavení všeho, 4K@60FP a FHD@180FPS spolu se stabilizovaným čipem ­- nikdo jiný nenabízí takovou kombinaci ­(možná ­"to stejné od Olympusu­" ­- tedy E­-M1 II ­- ten jsem nezkoumal, protože ovládání Olympusu nemůžu přijít na chuť­), natož lepší. Jediné, co mu chybí, je právě nějaký profil s vysokým dynamickým rozsahem, který se tuším dá dokoupit, ale Cinelike­-D je prakticky stejný jako HGL, takže ani nemám potřebu. Celé tři roky, co je na trhu, čekám, kdy přijde někdo, kdo nabídne víc. Ne, že bych to potřeboval já, mě má G9 bude stačit ještě dlouho, ale protože technologie jde dopředu. A nic. Jen se pláče, že foťáky nikdo nechce. Chtěl by, ale lidi s tím chtějí fotit ­(optimálně za pomoci automatických funkčních multiexpozičních režimů jako HDR, noční, star trails apod. jako na tom mobilu­) i točit. A když od kompaktu nedostanou o nic víc, spíše míň ­(bráno z pohledu uživatele pouze mačkajícího spoušť­) než od svého mobilu, proč by kupovali kompakt nebo CSC, nedej bože velkou a těžkou zrcdlovku, která už dnes má z mého pohledu spíše specifické použití?
Odpovědět5  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202117:48
4K 60p by tam rozhodně v dnešní době neškodilo, to je jasné. Nicméně video není jen 4K 60p. Ten Samsung jistě nebude mít širší nastavení expozice pro video ­(je tam jen plně otevřená clona­), nevím, zda tam bude Log záznam, nemá 8x optický zoom,... Takže v jednom parametru je telefon sice lepší, ale on klidně může být zase v dalších 5 parametrech horší. Každopádně absence 4K 60p je v roce 2020 ­(a 2021 jakbysmet­) ostuda. Ona ta G9 když se spáruje s objektivem s 8x zoomem, tak rozhodně nebude tak skladná jako RX100 VII a asi nebude za 30 tisíc. Prostě každé řešení má svá pozitiva a svá negativa.

"výrobci fotoaparátů poslední rok, dva milostivě přidávají 4K@30p­"

S tím bych moc nesouhlasil. Panasonic má 4K od roku 2014 ­(jak v CSC, tak kompaktech­), Sony od roku 2014 v prvních CSC, od roku 2015 v kompaktech. Nikon s tím začal u DSLR i kompaktů v roce 2016, Fujifilm v roce 2016 u CSC, Olympus od 2016 ­(kompakty i CSC­), Canon to do běžnějších DSLR začal dávat v roce 2016 ­(nepočítám EOS­-1D C z 2012­) a od 2018 do CSC. Takže jediné, s čím se dá souhlasit, je to, že to tak pozdě udělal Canon u kompaktů. Ale to je asi tak všechno. To pochopitelně neznamená, že od výše uvedených dat to mají všechny modely dané značky.
Odpovědět0  0
Doom (137) | 21.1.202110:35
Nedávno jsem se rozhodoval mezi pětkou a šestkou a vyhrála VA kvůli světelnosti, větší zoom jsem s klidem oželel... dost fotím v noci a 2,8 bych neskousl.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202111:04
Osobně nevím, co bych si vybral. Rozhodoval bych se asi mezi ZV­-1 a RX100 VII. Zoom mi docela chybí na mé RX100, tak nevím, zda bych snesl ještě menší.
Odpovědět0  0
LeHydrak (102) | 21.1.202111:12
Ještě je tu možnost Canon G5 X Mark II, který má o trochu větší zoom, než jednička a dvojka od Sony a zároveň stejnou světelnost jako Sony Trojka až ZV­-1.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202111:31
Ten vypadá také dobře, ale ani ten není úplně ideální ­(např. absence Log záznamu, pokročilého slow­-motion,...­). Každopádně je to rozhodně zajímavý fotoaparát a úplně bych ho nevylučoval. Nicméně pokud už bych akceptoval např. crop ve 4K a absenci fázového AF v něm ­(což mám pocit, že G5XII trápí, teď si ale nejsem jist zda oba problémy­), pak bych uvažoval i o TZ100 s lepším makrem a větším zoomem. Prostě nic není dokonalé a ten výběr je opravdu těžký.
Odpovědět1  0
pepe.1 (14) | 21.1.202112:51
A čo Panasonic LX100 ­(II­)? Už je asi zastaralý a veľký, viem...Ja som si ho vybral aj na základe vašej recenzie a sedí mi ­- najmä ten systém zaostrovania. Ale ja patrím práve do skupiny ľudí, ktorý bez hľadáčika ani necvaknú, takže mám výber podstatne jednoduchší. Inak škoda, že Canon neurobil G1X IV, ja mám prvú verziu a nebyť toho, že je to pomalý deduško, mal by som ho asi aj radšej ako LX100­-ku :­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202112:54
LX100 je docela velká a je to v podstatě totéž, co LX15 ­(ta mě zaujala hodně, ale opět problém s malým zoomem­). Každý fotoaparát má něco.
Odpovědět0  0
Choakinek (4750) | 22.1.202115:52
To si tedy myslím, že to jsou dva zcela odlišné stroje. Zkrátka co člověk, to jiný úhel pohledu ;­-­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 22.1.202118:29
Zas tak rozdílné nejsou ­(a to, v čem jsou, je pro mě osobně LX15 lepší­). Stejná značka, stejné technologie,... Podobně tak velký čip ­- nevyužívá se celý 4­/3­" senzor, podobný rozsah zoomu, podobná světelnost ­(na nejširším úhlu obrazu stejná HO, pak už o něco horší u LX15, zejména co se týče prostředka ohniskového rozsahu­),... Fotky z toho polezou podobné, video z toho poleze podobné, DFD funguje podobně,... Takže jestli se v něčem aspoň trochu výrazněji liší, tak v tom, že LX100 má sice hledáček, ale u této kategorie fotoaparátů to osobně považuji spíše za zbytečnost prodražující fotoaparát a LX15 má výklopný dotykový displej ­(LX100 ho má pevný a není dotykový­). Navíc je LX100 větší. Např. pro mě osobně by byla volba naprosto jasná.
Odpovědět0  0
Choakinek (4750) | 22.1.202120:14
1­) Významně odlišná filozofie ovládání ­- jasný důraz na PASM režimy u LX100 ­(jakoby nic jiného neexistuje­), LX15 má tradiční volič různých režimů.

2­) Snímač ­(efektivní plocha­) je u LX100 sice jen o trochu větší, ale buňky ­(pixely­) má velké jako snímač z MFT ­(tedy významně větší, než LX15­).

3­) Tzv. multi­-aspect senzor u LX100 ­(nedochází k ořezům při změně poměru stran­), nejsem si úplně jistý, ale řekl bych, že LX15 toto nemá.

4­) Hledáček s velmi vysokým rozlišením u LX100 ­(LX15 nemá­).

5­) Několik tlačítek a přepínačů navíc u LX100.

6­) Odlišná filozofie objektivů ­(objektiv u LX100 z různých důvodů spíše napodobuje kvalitní výměnný objektiv u profi přístrojů, zatímco objektiv u LX15 razí spíše ­"kompaktní­" cestu­).

7­) Možnost připojit externí blesk dle vlastní volby u LX100, LX15 si musí vystačit jen se zabudovaným ­(nejsem si ovšem jistý, jestli nepodporuje bezdrátové­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 22.1.202120:42
Ja osobne by som jednoznacne volil LX100. Pripada mi viac ­"profi­" :­)

Co sa tyka priamo fotenia, jednou z navyssich priorit u mna ma moznost pouzivat vysoke ISO. LX15 ma pixely velke 2.5 um, kdezto LX100 az 4 um, co je dva a pol krat vecsia plocha. LX100 preto zvladne vyssie ISO lepsie, resp. ta hranica, kedy farby zacnu nadobudat vseliake zavoje a fialove odtiene, je vyssie.

Taktiez velmi ocenim aj hladacik s vysokym rozlisenim. Je pravda, ze vecsinou fotim na displej, ale sem­-tam sa mi hodi fotit aj na hladacik ­(napr. ked som vonku na priamom slnku­).

Pred nejakym casom som mal LX100 pozicany, co­-to som si s nim pofotil, a az na ten mizerny rozsah zoomu, by mi celkom vyhovoval.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 22.1.202120:50
Já to myslel především z toho pohledu, že je to obojí Panasonic s DFD, stejným 4K videem, podobně velkým čipem, ohniskovým rozsahem i světelností. Jinak se tam samozřejmě rozdíly najdou a je jen na každém, jak jsou pro něj důležité. Pro mě osobně by to bylo takto:

1, Výhoda pro LX15. Nemám rád výběr režimu kombinací kroužku s časem a clonou, ale preferuji jeho výběr na PASM kolečku. Teď si nepamatuju, zda lze u LX100 nějak vytvořit uživatelský režim C.

2, Ano, šum je u LX100 nižší. Osobně ale více využiju spíše vyšší rozlišení, které je u LX15 ještě v pohodě.

3, Sice výhoda pro LX100, ale protože bych fotil stejně do 3:2, které má LX15 ­"by default­", tak by mi to bylo jedno.

4, U krátkorozsahových kompaktů nic, co bych vyžadoval. Spíše zbytečná hmotnost navíc a vyšší cena. Občas ­"nice to have­", ale zrovna tady by mi to bylo jedno.

5, Souhlasím

6, To mi přijde jako takový nějaký umělý bod. Co si pod tím představit? Obojí vyjíždí, má kroužek, má podobný rozsah i světelnost ­(snad jen ten průběh je jiný­). A opticky ten objektiv u LX100 není žádný zázrak ­(ale bez chyb není ani LX15­).

7, Také nic, co bych potřeboval.

8, Pár nevýhod LX100. Větší rozměry a hmotnost, nevýklopný a nedotykový displej.

9, Výhody LX100. Lze namontovat filtry a předsádky, např. makro předsádku.
Odpovědět0  0
Puppy8 (904) | 24.1.202116:39
Asi nejotravnější vlastností LX15 je Auto ISO implementace co nemá žádné další nastavení a z nějakého důvodu nevyužívá potenciálu stabilizace, takže volí zbytečně vysoké hodnoty. Nakonec jsem to řešil manuálním nastavením ISO na kolečku objektivu.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1057) | 21.1.202114:24
Vzhledem k tomu, že mě video nebere, tak přesně po G5 X MkII bych koukal, kdybych dnes kupoval kompakt.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6644) | 21.1.202116:50
Jo, na fotky je G5X II hodně dobrá volba. Stejně tak LX15 s F1,4­-2,8. Občas se dá velmi výhodně sehnat i RX100 III.
Odpovědět1  0
Choakinek (4750) | 22.1.202115:49
"... že mě video nebere...­"

Á, kolega :­-­).
Odpovědět1  2
Pavel Matějka (1057) | 25.1.20218:37
Trochu doplním. Na co používám kompakt? Jako cestovní foťáček. Co na cestách fotím? To, co jsem tam chtěl vidět. Takže se koukám a občas si udělám fotku jako připomínku. Představa, že bych čas v Benátkách, Riu, Javoříčských jeskyních nebo na Sněžce trávil koukáním do hledáčku kamery je mi fakt proti srsti. Nemluvě o tom, že bych se na to doma podíval maximálně jedenkrát.

Jediné, co jsem točil, byla besídka mateřské školy. FullHD z mého G7 X MkII dopadlo ke spokojenosti všech babiček a rozhodně bylo o dost lepší, než videa z přítomných mobilů. :­-)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.