Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W150: solidní šikula

13.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poměrně oblíbené kompakty jsou z řady W od Sony. Několik modelů totiž nabízí nejrůznější rozlišení a větší rozsah zoomu začínající na poněkud širších ohniscích. My jsme vyzkoušeli třetí nejlepší typ W150 s 5× optickým zoomem a rozlišením 8 megapixelů.
Sony Cyber-shot DSC-W150 je rozhodně zajímavý fotoaparát. Jako každý přístroj, má své silné, ale i slabé stránky. Nejprve si zrekapitulujme ty kladné.

Jeho velkým pozitivem je objektiv s 5× optickým zoomem, který navíc pokrývá rozsah od 30 mm po 150 mm, takže nabízí i pěkné širokoúhlé záběry. Potěší i vcelku solidní světelnost na nejdelším ohnisku. Naopak nepotěší podprůměrná světelnost na nejkratším ohnisku. Výhodou je i stabilizace Super SteadyShot. LCD displej má rozumnou plochu a dobrý obraz. Ostřící vzdálenosti jsou sice podprůměrné, ale rychlost ostření a úspěšnost jsou dobré. Ti, co si rádi hrají, mohou mít velkou radost z režimu detekce smíchu. Výdrž baterie rovněž není nejhorší, stejně jako poměrně rozumný dodávaný software.

S digitálním šumem je to takové divoké. I na ISO 400 pořizuje občas docela pěkné fotografie, ale samotný charakter šumu je velmi nepříjemný už i na ISO 200 (někdy vadí i u ISO 80). Alespoň tedy pro odšumovací software je rozhodně nepřátelský, na jeho použití s W150 raději zapomeňte. Rychlost fotoaparátu je dobrá (co se týče focení), podstatně horší však s ohledem na prolézání a nastavování v menu. Focení v protisvětle je na kompakt docela solidní. Jak vidíte, fotoaparát má spoustu mírně nadprůměrně dobrých vlastností, ale téměř v ničem obzvlášť nevyniká. Snad jen ve velmi příjemném rozsahu zoomu.



V čem ale zaostává? Předně je to občasně nedořešená ergonomie některých tlačítek a spouště. Jak již bylo řečeno, radost neudělá ani horší světelnost na nejširším ohnisku. Naprosto nepoužitelný je pak optický hledáček s minimálním pokrytím. Příliš nepotěší ani použití MS karet, ale stále lepší než xD. Fotoaparát disponuje horším makrem a nemůže zoomovat při videosekvencích. Rovněž již bylo řečeno, že fotoaparát má sice trochu méně šumu, než je obvyklé, ale má velmi nepříjemnou strukturu. Vyvážení bílé barvy rovněž nefunguje vždy nejlépe, žárovka občas činí problémy. Radost neudělá ani složitější a pomalé menu. Dobré by také bylo, kdyby fotoaparát umožňoval delší expoziční časy.

Přestože se možná zdá, že negativa jsou výraznější, vězte, že Sony W150 je povedený fotoaparát. Hodně zachraňuje rozsahem ohnisek objektivu, ale ani v ostatních ohledech určitě není špatný. Osobně bych si jej asi kvůli absenci manuálních režimů nekoupil, ale fotilo se mi s ním dobře. Jeho koupí neprohloupíte, i když to určitě není nejlepší fotoaparát ve své kategorii.


Výborně zvolený rozsah ohnisek
Nedořešená ergonomie tlačítek
Solidní LCD displej
Nepoužitelný hledáček
Poměrně rychlé ostření
Nepříjemná struktura šumu
Ikona Odkaz na databázi
Pomalé a složité menu nabídky
Cena v době testování: 4.500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-Shot DSC-W150 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-W150 děkujeme Sony.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.