Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W510: červený základ

17.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na přístroj Sony Cyber-shot W510. Jde o jeden z nejlevnějších kompaktů značky Sony. Nabízí 4× optický zoom se širokoúhlým 26mm ohniskem a snímač s rozlišením 12 megapixelů. Jak si povede?

Autofokus, ostření


Sony Cyber-shot W510 má pouze autofokus, což v dané třídě není nic neobvyklého. Nabízí bodové, středové a pak vícebodové ostření, kdy fotoaparát sám vybírá ostřící body. Osobně jsem používal zejména to vícebodové. Prakticky vždy pracovalo tak, jak jsem potřeboval.



Co se týče rychlosti ostření, fotoaparát určitě nezdržuje, ale za rychlý se také označit nedá. Takový slušný průměr. Úspěšnost ostření je ve dne velmi dobrá, v horším světle (v interiéru) kvůli absenci přisvětlovací diody fotoaparát často v podstatě neostří. V noci pak většinou neostří už vůbec.



Na nejširším ohnisku fotoaparát ostří z celkem slušných 3 centimetrů, což znamená 0,6× přepočtené zvětšení. Není to sice mnoho, ale na základní makro potřeby to vystačí a ve své třídě patří k lehkému nadprůměru. Telemakro od fotoaparát ale raději nečekejte. 30-40 centimetrů na ohniscích kolem 100 mm se projeví jen cca 0,25× zvětšením, a to není mnoho.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení


Z přiloženého snímku vidíte, že makro je na svou kategorii docela slušné. Při citlivosti ISO 200 si všimněte rozpíjení obrazu.


Nastavení expozice, automatika


Expozici nastavuje zásadně automatika, uživatel má nicméně k dispozici korekci expozice od -2 EV do +2 EV (a to dokonce i v plně automatickém režimu!) a možnost ovlivnit měření na celoplošné, středové a bodové. Rozsah citlivostí je od ISO 80 do ISO 3200 v plném rozlišení 12 megapixelů. Časy bohužel nabývají pouze hodnot od 1/1500 s do 2 sekund. Noční snímky s fotoaparátem tak vůbec nejsou snadné, nehledě na to, že v noci fotoaparát téměř neostří.



Světelnost objektivu F2,8 na nejširším ohnisku je pěkná, F5,9 na nejdelším už méně. Jedná se však o dnešní typický nepříjemný standard. Jak jde vidět z průběhu světelnosti, patří W510 k nejsvětelnějším ve své třídě, znatelně jej překonává pouze výprodejový Canon PowerShot A3000 IS s objektivem "ze staré školy". Zabudovaný ND filtr přidává 3 EV, občas je nelogicky používán (za silného světla fotoaparát raději přicloní, než by zkrátil čas na minimum, paradoxně tak za silného světla občas dostanete pohybově rozmazané snímky). Naštěstí je to opravdu jen občas.


Videosekvence


Fotoaparát nabízí natáčení videosekvencí, ale pouze v zastaralém rozlišení 640×480 pixelů. To už dnes opravdu nestačí. Navíc není podporován nejen optický zoom, ale nenajdete zde dokonce ani ten digitální.



Kvalita obrazu není příliš dobrá, fotoaparát trpí na smear efekt. Docela mě překvapilo, že W510 při těchto videosekvencích podporuje průběžné ostření, které je sice trochu pomalejší, ale účinné.
    • 640×480 / 30fps - cca 1200 kB/s
    • 320×240 / 30fps - cca 250 kB/s

Úroveň videa můžete posoudit na přiložené 15sekundové videosekvenci


Fotografování portrétů


Díky širokému ohnisku a dobré počáteční světelnosti by fotoaparát měl být teoreticky vhodný na focení portrétů v interiérech, absence přisvětlovací diody tuto snahu ale hatí. Detekce tváří je poněkud pomalejší, úspěšnost průměrná.


expoziční čas 1/250s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení


Díky dobrému světlu dopadl snímek překvapivě dobře. Ostrost je přijatelná, detaily rovněž, byť rozpatlávání vlasů si jistě všimnete. V neposlední řadě jde vidět lehce rozmazané pozadí. Nepříjemné je, že fotoaparát nemá čidlo natočení fotoaparátu a všechny snímky na výšku je nutno ručně otáčet.


Výdrž baterie


Při pohledu na miniaturní Li-Ion akumulátor NP-BN1 člověk získá dojem, že fotoaparát vydrží jen pár fotek, než se vybije. Ostatně ani specifikace nejsou nijak závratné. Napětí 3,6 V je typická hodnota, kapacita 630 mAh dokonce podprůměrná. Sony pak uvádí výdrž na 220 snímků. Fotoaparát velmi rychle hlásí pokles energie, už po nějakých 80 fotografiích signalizuje polovinu nabití, nicméně pokud zacházíte s bleskem aspoň trochu opatrně, není problém se dostat přes 250 fotografií. V dané třídě jde o standard.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.