Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W510: červený základ

17.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na přístroj Sony Cyber-shot W510. Jde o jeden z nejlevnějších kompaktů značky Sony. Nabízí 4× optický zoom se širokoúhlým 26mm ohniskem a snímač s rozlišením 12 megapixelů. Jak si povede?

Sférické zkreslení, vinětace, chromatická aberace


Tato kapitola se věnuje optickým vlastnostem a chybám objektivu.


26mm ohnisko

105mm ohnisko

Na nejširším ohnisku má objektiv mírné sférické zkreslení, na nejdelším jsou linie v podstatě rovné a není si nač stěžovat.



Vinětace není výraznějším problémem. Vidět ji lze (pokud se hodně snažíte) pouze na nejširším a nejdelším ohnisku, nicméně při úbytku necelých 0,3 EV můžu jen chválit.


26mm ohnisko, clona F2,8


26mm ohnisko, clona F2,8

44mm ohnisko, clona F3,5


53mm ohnisko, clona F3,9

74mm ohnisko, clona F4,7


74mm ohnisko, clona F4,7

105mm ohnisko, clona F5,9

105mm ohnisko, clona F5,9

Střed je poměrně ostrý na všech ohniscích, o rozmazanost se postaralo digitální zpracování, nikoli objektiv. Rohy jsou na tom o něco hůře, platí to zejména o těch spodních.


26mm ohnisko



44mm ohnisko



74mm ohnisko



105mm ohnisko


Co se týče chromatické aberace, předvedl objektiv výborné výkony a tato optická chyba se trochu ukazuje snad jen na nejdelších ohniscích.


Optický a digitální zoom


Objektiv Sony nabízí 4× optický zoom a v této třídě docela netradičně začíná již na 26mm ohnisku. Měl by tedy nabízet velmi široký úhel záběru.


expoziční čas 1/160 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení


Úhel záběru je opravdu hodně široký. Detaily ujdou, nicméně čím dál od prostředku obrazu, tím více je obraz rozmazáván směrem ven.


expoziční čas 1/250 s, clona F9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení


Středová kresba je slušná, jsou však vidět silnější digitální zásahy (zbytečně silné odšumování a doostřování). Rohy a hrany obrazu jsou neostré.


expoziční čas 1/250 s, clona F9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení


Sony chválím za to, že nepovolují více než 2× digitální zoom. Aspoň to nikoho nesvádí k používání nesmyslů. Do dvounásobného zvětšení jsou snímky použitelné aspoň na sociální sítě, fotografie do rodinného alba už ale moc dobře vypadat nebudou.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.