Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX1: Vypilovaný drobek

8.2.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony představilo kompakt Cyber-shot WX1, který jsme podrobili našemu testu. Slibuje nízký šum díky Exmor R CMOS čipu s back-illuminated technologií, má extrémně širokoúhlý displej s výbornou světelností na širokém ohnisku. Vyzkoušeli jsme i kolébku Party-shot!

Autofokus, ostření


Ostření je u Cyber-shotu WX1 zajištěno výhradně automatikou. To může být bodové, středové nebo vícebodové. V takovém případě ostří na jednu či více z devíti ostřících oblastí. Občas je s podivem, kam všude fotoaparát zaostří, ve většině případů ale není problém. Co se týče ostřících vzdáleností, tak ty jsou průměrné, na nejširším ohnisku jsou pod 4 centimetry, nicméně ještě při 40mm ohnisku se můžete těšit na necelých 5 centimetrů.



Rychlost ostření je dobrá. Fotoaparát rozhodně nezdržuje, na trhu není mnoho rychlejších kompaktů. Úspěšnost ostření je v případě výraznějších linií vynikající i za opravdu dost špatných světelných podmínek. V případě méně výrazného kontrastu ale občas začíná mít problémy poměrně brzy (např. ISO test se zajícem - bylo v podstatě nemožné zaostřit).


Makro režim


Fotoaparát nemá žádný speciální makro režim. Je zde pouze jeden jediný režim ostření, takže odpadávají starosti s přepínáním. Jak již bylo řečeno, fotoaparát dokáže zaostřit zhruba od těch 3,5 centimetru, což je ve své třídě průměrná hodnota.


expoziční čas 1/50 s, clona F2,4, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Když se do toho přidá širokoúhlé ohnisko 24 milimetrů, vypadají být objekty i na malou vzdálenost poměrně daleko. Díky krátkému ohnisku a větší snímací vzdálenosti se příliš rozmazaného pozadí nedočkáte. Úroveň šumu je u tohoto snímku při ISO 160 velmi dobrá, je vidět charakteristický šum kompaktů s CMOS čipem (ustřelené pixely).


Nastavení expozice, automatika


I expozici má na starosti pouze automatika. Najdete zde vedle plně automatických režimů jen režim P, kde expoziční čas a clonu vypočítává automatika, vy můžete leda nastavit ISO citlivost. Citlivosti začínají až na ISO 160. To je dosti vysoká citlivost, takže už i na tu nejnižší dostáváte zašuměnější snímky, problém je ale spíše v tom, že v protisvětle snadno narazíte na nejkratší expoziční limit. ISO níž nejde, čas je nejkratší, přiclonění maximální a světla pořád hodně. Maximální citlivost je ISO 3200.



Světelnost objektivu F2,4 na nejširším ohnisku je výborná, to tu u kompaktů už dlouho nebylo. Bohužel na nejdelším ohnisku je hodnota F5,9 dosti vysoká. Ve výsledku má ale WX1 zhruba do 80mm ohniska nad většinou svých konkurentů značnou převahu. Clona je zde řešena pouze ND filtrem, takže na širokém ohnisku přicloní na F7,1, na nejdelším už na F18. Nechápu automatiku, která při lepším světle na delších ohniscích velmi ráda aktivuje ND filtr, čímž expoziční čas prodlouží (zpravidla na cca 1/125 s) a dochází k pohybové neostrosti. Zbytečně.

Rozsah expozičních časů je poměrně krátký, začíná na 1/1600 s a končí u dvou sekund. Delší expozice s Cyber-shotem WX1 není možná. Pochopitelně nechybí korekce expozice v rozmezí -2 EV až +2 EV po 1/3EV krocích, můžete využít i expoziční bracketing s rozdíly expozice 1/3 EV, 2/3 EV nebo 1 EV. Díky velmi rychlému sekvenčnímu snímání to není žádný problém.


Expoziční a fotografické režimy


Výběr fotografických režimů můžete provést na malém ovládacím kolečku na zadní straně přístroje. Ovládání je pohodlné, aretace přesně taková, jak má být.



Pojďme se tedy podívat na nabídku režimů
  • P (Program AE) - Automatika volí expoziční čas a clonu, vy můžete, ale nemusíte nastavit ISO citlivost. Lze využít korekci expozice a veškerá dostupná nastavení přístroje.
  • Inteligentní automatika - Vybírá sama scénický režim, aktivuje detekci tváří.
  • EASY - Automatika se zjednodušeným zobrazením displeje a značně ořezanými možnostmi nastavení
  • Redukce rozmazání pohybu - Fotoaparát vyfotí 6 snímků při vyšší citlivosti až ISO 3200, složí je dohromady, čímž částečně odstraní šum. Díky vyšší citlivosti není snímek rozmazaný pohybem. Velmi účinně si dokáže poradit i s pohybujícími se objekty. Asi bych uvítal, kdyby šlo omezit citlivost v tomto režimu na ISO 1600, při vyšší citlivosti je sice obrázek ostřejší, ale se slabými barvami.
  • Ručně držený soumrak - V podstatě totéž, co předchozí, volí ale nižší citlivosti, často ISO 400, maximálně ISO 1600 a má tendenci snímky podexponovat. Chcete-li nezašuměné snímky, navolte tento režim, dejte korekci tak +0,7 EV a máte dosti dobré fotografie. Nevýhodou je jejich slabší ostrost.
  • SCN - Scénické režimy
  • Videosekvence
  • Panorama - Výtečný režim panoramat. Zmáčknete spoušť a točíte se. Fotoaparát to krásně složí dohromady, funguje to výborně. Smířit se musíte s trochu nižším rozlišením, nicméně dá se dosáhnout i 1920 pixelů na výšku.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.