Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX1: Vypilovaný drobek

8.2.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony představilo kompakt Cyber-shot WX1, který jsme podrobili našemu testu. Slibuje nízký šum díky Exmor R CMOS čipu s back-illuminated technologií, má extrémně širokoúhlý displej s výbornou světelností na širokém ohnisku. Vyzkoušeli jsme i kolébku Party-shot!

Měření rychlosti


Ve fotoaparátu je použit procesor BIONZ, který by měl zajistit rychlé zpracování. Skutečnost je poněkud zajímavá. Fotoaparát se netváří být právě nejsvižnější, což mě nejprve trochu překvapilo. Jaké však bylo překvapení při měření časů, když fotoaparát byl ve skutečnosti mnohokrát rychlejší, než pocitově působí. U sekvenčního snímání se nezapočítávají snímky pořízené v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,25 sekundy (Náběh je rozumně rychlý, tento čas je dobrý.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,35 sekundy (Ač to tak nepůsobí, ostření je na nejširším ohnisku opravdu velmi rychlé. Může za to zejména trochu zpožděný zvuk závěrky i LCD displej. Fotíte např. nějakou akci, fotoaparát se tváří, že byl pomalý, že zaostřil a vyfotil až její závěrečnou fázi. Přitom na kartu se uloží přesně to, co jste chtěli. Zajímavé.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,4 sekundy (I na nejdelším ohnisku je ostření bleskurychlé.)
  • Snímek s namáčknutím - OK (Občas ale spoušť nějak nechce hned reagovat, zejména u digitálních stabilizací.)
  • Čas snímek-snímek - 1,65 sekundy (I tímto časem patří ke špičce mezi kompakty.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,0 sekundy (2,5 sekundy s předbleskem. Rovněž v této disciplíně je WX1 jeden z těch rychlejších kompaktů.)
  • Čas snímek-snímek s DRO+ - 1,8 sekundy (Zpomalení oproti výchozímu stavu je téměř neznatelné.)
  • Přezoomování - 2,0 sekundy (Zde už to fotoaparátu trochu trvá.)
  • Sekvenční snímání Lo - 2,0 fps (4,5 sekundy na 10 snímků, ukládá se ale dalších 16 sekund, což je dost.)
  • Sekvenční snímání Mid - 5,0 fps (1,8 sekundy na 10 snímků. Sony dodrželo své slovo a fotoaparát opravdu nabízí 5 snímků za sekundu. V plném rozlišení je to paráda. I zde trvá ukládání dost dlouho.)
  • Sekvenční snímání Hi - 11,3 fps (0,8 sekundy na 10 snímků. Tady fotoaparát dokonce předčil své specifikace a nabídnul rychlost více než 11 snímků za pouhou sekundu, a to v plném rozlišení! Za toto by se nestyděla ani zrcadlovka nejvyšší třídy.)
  • Bracketing - 3,65 fps (0,55 sekundy na 3 snímky. I když samotný fotoaparát zvládne mnohem rychlejší sekvenční snímání, 3,65 snímků ze sekundu je výtečný výsledek.)

Sami vidíte, že Sony Cyber-shot WX1 je opravdu bleskurychlý kompakt, který má jen málo konkurenčních přístrojů, které by ho v tomto dotahovaly. Hlavním lákadlem bude asi sekvenční snímání, které nabízí dokonce více než udávaných 10 snímků za sekundu, a to v plném rozlišení.


Optický a digitální zoom


V této kapitolce se podíváme na ohniskový rozsah objektivu. Ten začíná na širokoúhlých 24 mm a končí na 120 milimetrech, což znamená 5× optický zoom. Digitální zoom je pouze 2násobný.


expoziční čas 1/500 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku je vidět velmi široký úhel záběru daný 24mm ohniskem. Mírná ranní mlha se ale podepsala na slabších detailech a překvapivě je zde i velmi silný šum. Objevuje se zde spousta trhaných linií. Co však lze soudit ostrost, ta je i v rozích dobrá.


expoziční čas 1/640 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Změna ohniska je díky 5× zoomu dobře vidět, nicméně nečekejte, že by WX1 nabídl výrazně větší přiblížení než obyčejné kompakty s 3× zoomem. Základní 24mm ohnisko totiž znamená, že to maximální je při 5× zoomu jen 120 mm. Opět je na snímku dost šumu.


expoziční čas 1/640 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Malý digitální zoom snímek trochu přiblíží a přitom nesníží tolik kvalitu. Na druhou stranu ta byla nízká už při plném optickém zoomu.


expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Opět je vidět velmi široký úhel záběru. Fotoaparát lze pochválit za to, že se nesnaží patlat, bohužel šum dosti trhá linie.


expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, režim digitální stabilizace klikněte pro zvětšení

Když jsem zapnul digitální stabilizaci, díky dostatku světla stále volila nízké ISO 160. Šestinásobná expozice a stativ způsobily naprosté vyrušení šumu. Detaily jsou velmi dobré, ostrost rovněž ujde a šum zde v podstatě není.


expoziční čas 1/125 s, clona F18, citlivost ISO 160, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Zde si můžete všimnout, že objektiv má i v rozích výbornou ostrost. Šum má opět nepříjemnou digitální charakteristiku, ale není to tak hrozné jako v předchozích případech.


expoziční čas 1/160 s, clona F18, citlivost ISO 160, ohnisko 120 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

I zde je digitální zoom pouze 2násobný, takže kvalita snímku není ještě tolik zhoršená. Každopádně o dobré ostrosti se zde nedá mluvit.


Protisvětlo


Nyní se podíváme, jak si objektiv a CMOS BSI čip poradí s protisvětlem. V této disciplíně totiž kompakty zpravidla neexcelují.


expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Myslím, že s protisvětlem se zde fotoaparát popral velmi dobře. Odlesky kolem slunce jsou slabé (záleží na tom, jak umístíte větve mezi vás a slunce, mohou být i výraznější červené fleky, většinou jen kolem slunce), prosvětlení snímku dostačující. Chromatická aberace zde v podstatě není.


expoziční čas 1/1600 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Při focení této scény už začíná stoupat problém s dynamickým rozsahem i rozsahem expozičních časů. Čas 1/1600 s je ještě vcelku v pořádku, nicméně citlivost ISO 2+0 je dosti vysoká. Musíte si tedy dávat větší pozor na přepaly.


ohnisko 24 mm, clona F7,1


ohnisko 54 mm, clona F10 (fyzicky F3,3 + ND filtr)


ohnisko 120 mm, clona F18 (fyzicky F5,9 + ND filtr)

Jak sami vidíte, ani v jednom případě není chromatická aberace problém. Objevuje se jen ve velmi slabé míře. U nejširšího ohniska si lze všimnout poněkud slabší ostrost v rozích (výřezy jsem bral z rohů, kde bývá aberace nejvýraznější).


expoziční čas 1/100 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, bez DRO


expoziční čas 1/100 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, s DRO


expoziční čas 1/100 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, s DRO PLUS

Takto na první pohled není mezi snímky výrazný rozdíl, ale zkuste si je po sobě otevřít v nějakém programů na zobrazování fotografií. Uvidíte, že DRO PLUS má rozumný účinek. Většinou je prosvětlení stínů jen slabší, výhodou je pak to, že příliš neroste šum v prosvětlených oblastech, jak je tomu zvykem u jiných přístrojů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.