Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.2.2010, Milan Šurkala, recenze
Sony představilo kompakt Cyber-shot WX1, který jsme podrobili našemu testu. Slibuje nízký šum díky Exmor R CMOS čipu s back-illuminated technologií, má extrémně širokoúhlý displej s výbornou světelností na širokém ohnisku. Vyzkoušeli jsme i kolébku Party-shot!
Marek P. | 13.2.201014:33
Zdravím, tento foťák patří mezi moje favority na koupi ­(dále ještě Panasonic TZ6 a Fuji FX700­), ale už jsem se několikrát dočetl, že při focení bleskem háže vysunutý objektiv stín, který je na fotce jasně vidět a kazí ji. V této rececenzi o tom nepíšete ­(nebo jsem to přehlídl­). Zaregistrovali jste něco takového? Děkuji.
Odpovědět0  0
Marek P. | 13.2.201014:36
...samozřejmě jsem měl na mysli F70EXR. Když už jsme u toho, dá se říct, který z těchto foťáků ­(WX­-1, TZ6, F70­) dělá nejlepší fotky? Bez ohledu na výhody zoomu u TZ6 a F70. Díky.
Odpovědět0  0
focusx (397) | 13.2.201015:17
Nejlepší z této kategorie je Fuji F200EXR, má největší čip ­(1­/1,6­), má širokoůhlý objektiv a kvalitou se blíží zrcadlovce. Ostatní jsou proti němu šrot.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6616) | 13.2.201016:19
No neprehanej. Kazdopadne mas pravdu, ze F200EXR je asi nejlepsi. Kvalitni cip i pomerne kvalitni objektiv. F70EXR ma rovnez stale dobry cip, ale objektiv pokulhava svetelnosti a trochu aberuje. Sony WX1 mazajimavy cip, ale vzdy sumi, ma vsak nejostrejsi snimky. Objektiv je pomerne zajimavy a bez velkych optickych chyb. Panasonic TZ6 ma bezkonkurencne nejlepsi objektiv, a to jak optickou kvalitou, tak i rozsahem a v podstate i ta svetelnost je nejlepsi ­(odmyslime­-li si rozsah zhruba 25­-40mm, kde WX1 vede, do 60mm ma WX1 mirny naskok a pak uz je jen horsi­), ztraci ale cipem, ktery vice sumi nez u Fujin a od ISO 400 ve srovnani s WX1.
Odpovědět0  0
Marek P. | 13.2.201018:29
Děkuji za rychlou odpověď. Čistě subjektivně se mi nejvíc líbí ten Panasonic, už před rokem jsem pošilhával po TZ5, ale ještě jsem vydržel se svým starým Olympusem ­(r. 2004, 4 Mpix, fotky ok ­(za dobrého světla výborné­), ale zoufale pomalá ­"rychlost­" focení a video bez zvuku už žádají upgrade­). Co mi na řadě TZ ale vadí, je datový objem fotek ­- klidně přes 6 MB na jednu :­( To ten můj Olymp dělá fotku na 800 kB ­- chápu, že s 10­-12 Mpix je tohle nemožné, ale co je moc, to je moc.

Nicméně bych ještě poprosil o odpověď na dotaz ohledně toho stínu při focení s bleskem ­(u WX1­). Někteří majitelé těchto foťáků byli kvůli tomu, slušně řečeno, docela naštvaní ­- soudě podle reakcí na webu. Na druhou stranu na vašich fotkách s bleskem uvedených na těchto stránkách žádný problém nevidím.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6616) | 14.2.201014:48
zkusim se podivat na fotky, co jsem behem testovani nafotil, zda se tam tento problem vyskytuje. nicmene nepamatuji si, ze bych tam neco podobneho ve vetsi mire zaznamenal ­(take ale moc s bleskem nefotim)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6616) | 18.2.201012:19
Tak jsem se podíval na snímky pořízené při focení. Problém se objevuje, řekl bych, občasně. Takže ano, objektiv blesku trochu stíní, ale ne vždy si to na snímcích všimnete. Každopádně je to škoda.
Odpovědět0  0
VN | 7.3.20101:10
Dobrý den,
byl jsem vlastníkem tohoto foťáku asi 30 hodin.
Nadšení po koupi zhaslo s již zmiňovaným stínem. Nevím, jestli jsem měl k tomu ještě smůlu na kus, ale barvy v interiéru s bleskem nebyly nic moc. V porovnání s mým starým dědečkem Canon A 510 se kresba nedala srovnat ­(foceno ze stativu za stejných podmínek na stejné režimy­). Nafocení exteriéru jsem se už nedostal.
Fotoaparát musel tudíž zpátky jelikož to bohužel TREFA nebyla.
Kupoval jsem přístroj v prodejně Sony a chtěli mi kus vyměnit za nový. To jsem už ale nechtěl. Zmiňovanou závadu však prověřovali v servisním centru Sony a potvrdili konstrukční vadu kvůli stínu.
Nakonec mi vrátili peníze bez řečí a tak se snažím vyhledat nějaký jiný compact, který by mě již nezklamal.
Odpovědět0  0
okoloidúci | 14.2.201018:24
To že Olympus urobí zo 4 mpx čipu 800kB JPEG znamená len to že používa príliš silnú kopmresiu.Kvalita je asi 50% čo by zodpovedalo tým 6mega pri 12Mpx čipe.Čo sa týka sony exmor mám kameru s týmto čipom­(sony hdr sr 11­) a je to fakt vidieť...hlavne pri slabom svetle.Olympusy my prídu dosť trápne.Hlavne keď si niečo nastavím,potom vypnem foťák­-zapnem a on si nič nazapamätá a treba nastavovať všetko znova.Teda neviem či to platí všeobecne ,ale na ten čo mám v robote áno.Moje foťáky Fuji S6500fd a Sony alfa 300. Ak by som si kupoval teraz tak Sony alfa 550.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 14.2.201019:25
U Olympusov sa da niekde v setupe nastavit, ci si maju po zapnuti pametat posledne nastavenie, alebo nastavit defaultne. Od su vyrobcu standartne nastavene aby ­"zabudali­". Aspon u mojho stareho Oly C2 z roku 2001 to tak je a nemyslim, zeby to novsie modely uz nemali.

Co sa tyka kompresie a dlzky suborov s fotkami, da sa nastavit uroven JPG kompresie. Ked nastavim najsilnejsiu, tak 10 MPix fotka ma priemerne takych 1.5 az 2 MB ­(v zavislosti od mnozstva detailov na fotenej scene­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4676) | 9.2.201016:45
No já to tedy tak optimisticky nevidím. I na nejnižších citlivostech je to pro tisk v měřítku 1:1 jen těžko použitelné. Vždy, když zmenšenina vypadá lépe, jakože i u tohoto fotoaparátu vypadá mnohem lépe ­(stačí se podívat na ty panoramata ­- to je vlastně série zmenšených fotografií vedle sebe­), tak ta fůra megapixelů je tam prostě úplně k ničemu, naopak to škodí kvalitě fotografie i po zmenšení. Klidně by tento fotoaparát snesl min. o půlku míň pixelů ­- tj. 5 Mpx.

Zhlediska funkcí je toto oproti FF HS10 cvakátko, takže to vem čert, ale obávám se, že HS10 bude tedy produkovat podobnou kvalitu fotek. To bude moc velká škoda.
Odpovědět0  0
Ganec | 10.2.201010:14
5M snimac dnes vyrobcovia nespravia .. a inak keby si porovnal zaber zmenseny z 10M na 5M, tak by bol lepsi ako ten z 5M senzoru ­(samozrejme len do urcitej citlivosti, ale mal som na mysli pri tej najnizsej citlivosti a vplyv na detaily­)

Podla mna mu chyba len HDR, ktore je uz v dalsom rade fotakov, napriklad v HX5
Odpovědět0  0
Choakinek (4676) | 10.2.201017:13
U 10M foťáku ty detaily asi při ISO 100 budou lepší než u 5M ­(přestože se fotka zmenší­). Ale co u 14M? Nehledě na to, že lze jistě očekávat i 16M nebo 18M kompakt. To už tam všechno bude tak rozpatlané i na ISO 100 ­(speciálně pak např. tráva­), že už nepomůže ani to zmenšení.
Odpovědět0  0
stalak (1021) | 27.3.201021:42
ono tak nějak všeobecně platí...že všeho moc škodí,jde o to,jestli si to výrobci uvědomí a přestanou za včasu přehánět s MPx :(
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6616) | 27.3.201021:50
Vyrobci to vi, ale lidi ne :­-D
Odpovědět0  0
janfran | 8.2.201013:03
"Kdo by čekal od BSI technologie zázraky, toho asi trochu zklamu. Jde spíše o dorovnání náskoku, který měla CCD technologie před klasickým CMOS­"
A proti tomu:
"Sony na nižších citlivostech odšumuje jen minimálně, takže oproti mnoha dnešním kompaktům, které mají na malých snímačích větší rozlišení a silnější odšumování, produkuje Cyber­-shot WX1 výrazně ostřejší snímky­"

Osobně mi fotky na nízkých citlivostech zas tak úžasné nepřijdou, takže tady klidně uznám, že klasické čipy drží krok. Ale na vysokých ­(800 a víc­) BSI vede, na srovnávacích fotkách ze starších recenzí je to myslím jasně vidět. A nejde jen o klasický šum a žehlení, ale hlavně o velké barevné fleky, které se objevují zvlášť v umělém osvětlení a jsou narozdíl od klasického šumu dost rušivé i na zmenšených fotkách. A právě tenhle často opomíjený druh šumu má WX1 podle ­(nejen­) zdejších fotek velmi nízký.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6616) | 8.2.201015:40
Žádný rozpor v tom nevidím, když obě věty mluví o něčem jiném. První mluví o úrovni šumu ­(ta je u WX1 i přes BSI technologii na nižších citlivostech stále vyšší než u CCD ­- ať to už odšumuje nebo ne ­- a je vidět pokrok dosažený od klasického CMOS ­- viz HX1 k novému CMOS BSI­), druhá věta mluví o síle odšumování, které WX1 na nižších citlivostech nedělá.
Šlo mi o to, poukázat na fakt, že CMOS BSI nerovná se nezašuměným snímkům, jak by každý čekal. Ten šum tam je. Nicméně ke cti Sony se musí říci, že neodšumuje tak silně, takže zachovává detaily a ostrost a na vyšších citlivostech opravdu oproti CCD čipům vede. Jinak řečeno, zatímco ve dne budou dělat hezčí snímky spíše klasické CCD čipy, při vyšších citlivostech má CMOS BSI převahu, ono to je ostatně vidět už od ISO 400.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.