Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX100: maličký silák

3.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony přišlo na náš trh s malým, funkcemi nabitým 10× ultrazoomem Cyber-shot WX100. Ten jsme nyní podrobili testu. Zejména se podíváme na snímací čip Exmor R CMOS s neuvěřitelným rozlišením 18 megapixelů.

Autofokus, ostření


Sony Cyber-shot WX100 má pouze autofokus, manuální ostření zde nenajdete. To je v této třídě typické. K dispozici máte solidní automatiku výběru AF bodů (z celkem 9 dostupných), středové a bodové ostření. Nechybí ani detekce tváří, která potěší jak svou rychlostí, tak i úspěšností. Překvapivě slušné výsledky předvádělo i sledování objektu, které se spouští stisknutím prostředního potvrzovacího tlačítka. Rychlost je sice pomalejší, ale objektu se drží s nebývale vysokou úspěšností ve srovnání s mnoha jinými kompakty vybavenými touto funkcí. Rychlost a úspěšnost ostření patří rozhodně k těm nejlepším, a to i za špatného světla a na delších ohniscích.





Méně radosti udělá makro režim, byť ani ten není špatný. Na ohniscích do cca 50 mm můžete ostřit již ze vzdáleností cca 2 až 4 centimetry, což se projeví zhruba 0,85× virtuálním zvětšením. To je tedy dosahováno při trochu delším ohnisku (ne na tom nejširším), což zajistí i lepší kompozici snímku a menší problém se stíněním si objektivem. Od 50mm ohniska ale ostřící vzdálenosti rychle stoupají a na nejdelším ohnisku přesahují 90 cm. Telemakro má pak jen cca 0,25× virtuální zvětšení, a to je docela málo.





Makro je tedy přiměřené, patří k průměru. Na snímku jde vidět silné digitální patlání, míchání rozmytých a přeostřených ploch.




expoziční čas 1/40 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát disponuje pouze expoziční automatikou, nenajdete tu žádné prioritní nebo manuální režimy. K dispozici je pouze korekce expozice od -2 EV do +2 EV. Expozici lze měřit celoplošně, středově nebo bodově, na můj vkus všechny režimy měly tendenci trochu přeexponovávat a alespoň mírná korekce expozice občas neuškodila. Rozsah časů je od 1/1600 do 1 sekundy, v nočním režimu se pak dočkáte maximálně 4 sekund, což stačí pro základní noční focení. Citlivosti mohou nabývat hodnot ISO 100 až ISO 3200, s multiexpozicí máte k dispozici i ISO 6400 a ISO 12800.





Co se týče světelnosti, WX100 má klasické hodnoty F3,3 na nejširším a F5,9 na nejdelším ohnisku, takže tady je na tom podobně jako většina konkurence. Vzhledem k tomu, že má poněkud kratší maximální ohnisko (začíná na širokoúhlých 25 mm, takže 10× zoom "nedosáhne" tak daleko), nepřekvapí poněkud horší průběh světelnosti, který patří ve své třídě k lehčímu podprůměru zejména u delších ohnisek.


Videosekvence


Sony Cyber-shot WX100 velmi dobře zastoupí i funkci videokamery. Podporuje totiž Full HD video v rozlišení 1920×1080 pixelů při 50 prokládaných snímcích za sekundu (1080i50), bohužel tu není progresivní záznam. Ten sice snímací čip zvládá, ale z marketingových důvodů je vyhrazen vyšším modelům.





Kvalita záznamu je celkově velmi dobrá. Obraz sám o sobě je přiměřeně detailní, komprese a odšumování by mohlo být i slabší, nicméně přesto patří k tomu lepšímu ve třídě. Dynamická optická stabilizace funguje opravdu velmi dobře, líbila se mi také rychlost autofokusu a především jeho schopnost plynulých a přirozených změn. S přicloňováním rovněž nejsou žádné problémy, setkáte se tu pouze s rolling shutter efektem, který je typický pro CMOS snímače. Komu by nevyhovoval AVCHD kodek, může pořizovat video i do formátu MP4.
  • 1920×1080 / 50i FX AVCHD - cca 2800 kB/s
  • 1920×1080 / 50i FH AVCHD - cca 2000 kB/s
  • 1440×1080 / 50i AVCHD - cca 1250 kB/s
  • 1440×1080 / 25p MP4 - cca 1500 kB/s
  • 1280×720 / 25p MP4 - cca 750 kB/s
  • 640×480 / 25p MP4 - cca 400 kB/s

Kvalitu videosekvencí můžete posoudit na dvou připojených ukázkách. Exteriérové video má délku 58 sekund (154 MB), interiérové pak 51 sekund (137 MB).


Fotografování portrétů


Detekce tváří je solidně rychlá i úspěšná. Díky širokému ohnisku se hodí i do interiérů (škoda jen průměrné světelnosti), na detailnější portréty nabízí delší ohniska při přiměřené světelnosti.




expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 214 mm, klikněte pro zvětšení



Se zoomem téměř na maximu se dá dosahovat mírně rozmazaného pozadí. Vlasy jsou viditelně poznamenány odšumováním, naštěstí se ale neslévají do úplně jednolité plochy a zanechávají aspoň nějaké zdání kresby. Co se týče blesku, ten můžete zapnout, vypnout, nechat jej na automatice a případně zapnout slow synchro režim. K dispozici je i předblesk, ale při testování se ukázal jako neúčinný. I s předbleskem jsou totiž oči opravdu hodně červené.


Výdrž baterie


Když poprvé uvidíte dodávaný Li-Ion akumulátor NP-BN s napětím 3,6 V a kapacitou 630 mAh, rozhodně nebudete mít iluze o nějak solidní výdrži. Velikostně je srovnatelný s Compact Flash kartou a ani výrobce neudává nějak přesvědčivé hodnoty výdrže. 240 snímků na jedno nabití, případně 60 minut videa je typický průměr této třídy. I když jsem nepoužíval moc blesku a spíše se soustředil na automatiku (multiexpozice, HDR), nedosáhl jsem tentokrát ani výrobcem udávané výdrže. Na jedno nabití jsem nafotil pouhých 210 snímků, což je opravdu málo.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.