Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX7: překoná skvělou WX5?

13.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu v rámci našeho tematického celku věnovanému kompaktům a ultrazoomům se podíváme na nový Sony Cyber-shot WX7 se 16MPx CMOS BSI čipem, Full HD videem, hardwarovým videem i 3D snímáním.
Nedá mi to nesrovnávat nový Sony Cyber-shot WX7 s předchůdcem WX5, který byl představen před pouhými 9 měsíci. Takto rychle nahradit vynikající fotoaparát bylo pro mně překvapením. Nutno uznat, že byla odstraněna jedna vážnější závada, a tou byly stíny v rohu fotografií při focení s bleskem na nejširším ohnisku. Na tuto vadu naštěstí WX7 v podstatě netrpí. Technologiemi i koncepcí je WX7 velmi podobná skvělé WX5, přesto je předchůdce o lepším fotoaparátem. V čem je problém?

Začněme objektivem Carl Zeiss. Ten sice umí kreslit velmi ostře a bez výraznější chromatické aberace (na širokém ohnisku se ale občas vyskytuje), proti předchůdci v podobě objektivu Sony G má o pár chlupů horší světelnost a protisvětlo nezvládá moc dobře (nejrůznější barevné závoje a fleky). Makro je jen průměrné a telemakro v podstatě neexistuje.

Dalším problémem je snímací čip. Sony zvýšilo rozlišení na 16 megapixelů a to nemělo dělat. Kvůli vyššímu šumu muselo nasadit (no, nemuselo) opravdu silné odšumování, které si sice velmi dobře poradí s barevným šumem, za což Sony chválím, ale také způsobuje úplné vyhlazení slabších detailů. Zatímco auta, budovy a podobné předměty jsou vykresleny krásně ostře a je až s podivem, jak dobře je těch 16 megapixelů využitých, téměř na žádném snímku nenajdete přijatelné detaily na travnatých plochách. Takovéto barevně podobné detaily jsou vyhlazeny do nepříjemných hrudek a o kresbě bohužel nemůže být řeč. Objektivem ani čipem prostě WX7 na starší WX5 nemá a opět se potvrzuje, že objektivy Sony G jsou většinou lepší než Carl Zeiss.



Fotoaparát má ale i dobré stránky. Najdete zde hardwarové HDR, které nově skládá tři snímky dohromady, nechybí ani tradiční a velmi kvalitní Full HD video, malé rozměry a stylový design. Automatika sama volí adekvátní režim, případně multiexpozici pro nižší šum, zpracovávání takových snímků je trošku rychlejší než u WX5. Náběh přístroje a focení na nejširším ohnisku je velmi rychlé, bohužel pokud budete chtít zoomovat, musíte počkat na plné naběhnutí fotoaparátů, a to trvá opravdu velmi dlouho. Na rychlé focení se zoomem raději zapomeňte. To trápilo i předchůdce, zde je to ještě o sekundu horší.

Hodně se mi nelíbila typická nectnost fotoaparátů Sony s ND filtrem. Nerozumím tomu, proč fotoaparát v drtivé většině situací odmítá volit časy kratší než 1/640 sekundy! Pokud by měl volit kratší čas, aktivuje silný ND filtr a za slunečného dne pak fotí i s časem 1/60 sekundy! Paradoxně si tak za nejsilnějšího světla, za krásně slunného dne, odnesete nejvíce pohybově rozmazaných fotografií. Zde musíte počítat s tím, že pokud se na scéně bude něco pohybovat, musíte to fotit stylem panningu. Naopak pochválit musím automatický režim panoramat a rychlé sekvenční snímání.

Sony Cyber-shot WX7 sice nabízí spoustu zajímavých technologií (ve své cenové kategorii je v tomhle znatelný nadprůměr), bohužel proti předchůdci WX5 se jedná o docela výrazný krok zpět. Závěrem tedy mohu říci, že koupí původního modelu Cyber-shot WX5, který je navíc o celou pětistovku až tisícovku levnější, uděláte mnohem lépe.

Hardwarové HDR
Agresivní odšumování
Automatická panoramata
Odlesky a závoje objektivu v protisvětle
Rychlé ostření
Nelogické ovládání ND filtru vedoucí
k mnoha zbytečně rozmazaným snímkům
Stylový design, kompaktní rozměry
Pomalý náběh menu a zoomu
Nadprůměrné Full HD video
Špatná světelnost na nejdelším ohnisku
Rychlé sekvenční snímání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-WX7 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot WX7 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.