www.digimanie.cz
>
>
>
>

Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18)

Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18)
, , recenze
Předmětem dnešní recenze bude velmi zajímavý pevný objektiv pro fotoaparáty Sony NEX a a3000. Jde o pevnou padesátku se světelnost F1,8. Objektiv překvapí i tím, že je vybaven optickou stabilizací.
K oblíbeným
reklama
Dnes se podíváme na pevný světelný objektiv, který je určen pro fotoaparáty Sony NEX a nově také "a" řadu tvořenou modely a3000, a5000 a a6000 (v únoru 2014). Objektiv Sony E 1.8/50mm OSS známý také jako SEL-50F18 nabízí 50mm ohniskovou vzdálenost, což po přepočtu dává 75 milimetrů. Potěší velmi dobrou světelností F1,8 a možnosti focení za zhoršených světelných podmínek umocňuje tím, že je vybaven i optickou stabilizací, což je v této kategorii zřídkavý jev.

Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18)

Objektiv má typický design, jaký známe už i z jiných objektivů pro NEX systém. Je tedy poněkud minimalistický, na objektivu nenajdete jediné tlačítko, vše se krásně leskne a potěší i kovový bajonet. Ostřící kroužek je jediný ovládací prvek. Jde přiměřeně ztuha a jeho chod je naprosto plynulý. Vazba je přesná, ale s velmi pomalým převodem. Přetočení z nekonečna na minimum je dlouhodobá záležitost (zhruba 2,5 otáčky), kdy dlouho v podstatě ani nevíte, zda se obraz nějak mění nebo ne. Objektiv lze použít s filtry o průměru 49 mm, nic se při ostření samozřejmě neotáčí a nevysouvá.


Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18) zboku


Objektiv jsme otestovali na APS-C CSC fotoaparátu Sony a3000, který je vybaven 20MPx APS-C Exmor CMOS snímačem.


Sony SEL-50F18 na Sony a3000


V dalších kapitolách se podíváme, jak je na tom objektiv po fotografické stránce.

Technické specifikace objektivu
Název objektivu Sony E 1.8/50mm OSS (SEL-50F18)
Optický zoom
Rozsah ohnisek (reálný) 50 mm
Rozsah ohnisek (přepočet na 35mm) 75 mm
Obrazový úhel (horizontální / vertikální / diagonální) 32°
Světelnost objektivu F1,8
Rozsah clony F1,8 - F22
Konstrukce 9 optických členů v 8 skupinách
Nejkratší ostřící vzdálenost 39 cm
Maximální zvětšení 0,16×
Počet lamel clony 7
Optická stabilizace ano
Rozměry 62 × 62 mm
Hmotnost 202 gramů
Závit pro filtry 49 mm
Nejnovější články
Panasonic Lumix S1R: sebevědomý vstup do FF Panasonic Lumix S1R: sebevědomý vstup do FF
Společnost Panasonic už nevyrábí CSC jen se 4/3" senzory, ale nově i s velkými full frame čipy. A právě dnes se podíváme na vlajkovou loď Lumix S1R se 47,3MPx snímačem. Umí i 4K 60p videosekvence.
Dnes, recenze, Milan Šurkala
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
V dnešní recenzi se podíváme na setový objektiv pro nové full frame CSC od Panasonicu, model Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Je optimalizován pro natáčení videa, ale potěší i pro pořizování fotografií?
Dnes, recenze, Milan Šurkala
7Artisans představuje světelnou padesátku 50mm F1.8. 7Artisans představuje světelnou padesátku 50mm F1.8.

Méně známá společnost 7Artisans rozšířila portfolio svých objektivů o nový světelný kousek 50mm F1.8. Ten je určen pro CSC fotoaparáty nanejvýš s APS-C senzorem. Bodovat má malými rozměry i cenou.

17.5.2019, aktualita, Milan Šurkala
Nikon svolává Z6 a Z7 kvůli vadné stabilizaci Nikon svolává Z6 a Z7 kvůli vadné stabilizaci

Společnost Nikon zjistila, že některé kusy full frame CSC fotoaparátů Z6 a Z7 vykazují chybu mechanické stabilizace senzoru. Dotčené kusy jsou tak svolávány k bezplatné opravě v servisních střediscích.

17.5.2019, aktualita, Milan Šurkala
Nikony Z6 a Z7 dostávají firmwary 2.0 s lepším AF Nikony Z6 a Z7 dostávají firmwary 2.0 s lepším AF
Nové full frame CSC fotoaparáty Nikon Z6 a Z7 opět dostávají inovované verze firmwaru. Tentokrát jde o verze 2.0 a ty přináší především vylepšený výkon systému autofokusu včetně detekce očí.
17.5.2019, aktualita, Milan Šurkala