Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Ericsson Xperia X10: fotící elegán

28.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným fotomobilem je Sony Ericsson Xperia X10 s 8MPx CMOS snímačem. Fotomobil disponuje obrovským 4" WVGA dotykovým displejem a podporuje i natáčení HD videosekvencí. Jak dobře fotí?

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


V této kapitole se podíváme na optické vlastnosti objektivu.



Zkreslení objektivu je trochu pozorovatelné, nejde nicméně o nic vážného. Vypadá to však, že objektiv trpí na vinětaci.



Kresba objektivu je slušná i v rozích, kde se ostrost téměř neztrácí. Viditelné je spíše silnější odšumování.



Vinětace objektivu je dosti silná, dosahuje hodnoty až 1,15 EV proti středu, a to není právě málo.



Chromatická aberace se sice občas vyskytuje, ale ve většině případů je téměř neznatelná.


Digitální šum


Sony Ericsson sice velikost snímače neuvádí, ale vzhledem k poměru reálného a přepočteného ohniska bych to odhadoval na 1/3,2" CMOS snímač. Rozlišení je 8 megapixelů a pixelová hustota je tedy velmi vysoká, což často způsobuje silný šum. Podívejme se na realitu.


ISO 160


S citlivostí ISO 160 je jasový šum trochu patrný, je vidět i jeho odšumování projevující se ve slabších detailech. Barevný šum je odstraněn dobře.


ISO 160



ISO 320


Zde se mi povedlo snímek vyfotit při dvou různých citlivostech. ISO 160 dává ještě akceptovatelné detaily, ale i zde si všimnete jak silného odšumování, tak i následního agresivního doostřování. Při ISO 320 je odšumování výrazně silnější a obraz se hodně patlá.


ISO 80


Bílou plochu jsem vyfotil s nízkou citlivostí ISO 80. Jasový i barevný šum je minimální.


Vyvážení bílé


Vyvažování bílé pracuje průměrně. Občas se stává, že první fotografie je barevně poněkud ustřelená, ale druhá je v drtivé většině vyvážena správně. V interiéru pracuje dobře, v některých případech ale fotografie chytají v různých místech různá zbarvení (resp. některé tóny mohou být příliš zvýrazněny a fotografie působí poněkud zvláštně).


automatická



žárovka

zářivka



denní světlo

zamračeno



Měření rychlosti


Bude zajímavé sledovat, zda Sony Ericsson Xperia X10 dokáže vyhovět po stránce rychlosti.
    • První snímek - 7,3 sekundy (8,7 sekundy, když necháte dojet autofokus do zeleného stavu. Rychlost náběhu je skutečně šíleně dlouhá. Pokud máte mobil odemčený, časy se zkrátí na 4,1; resp. 5,5 sekundy. Odemykání je totiž vyřešeno dosti zdlouhavým způsobem.)
    • Snímek bez namáčknutí - 0,3; 0,7 až 2,5 sekundy (Při ostření na nekonečno - vyřazení autofokusu z činnosti - se dá fotit po 0,3 sekundy. Pokud autofokus použijete a zmáčknete spoušť, musíte si počkat minimálně 0,7 sekundy a pokud necháte autofokus opravdu zaostřit až do zelené signalizace správného zaostření, může se čas vyšplhat pohybovat v rozmezí 0,7 až neuvěřitelných 2,5 sekundy.)
    • Čas snímek-snímek - 4,5 až 6 sekund (Velmi dlouhý čas, pokud zapnete stabilizaci, připravte se na 7 až 10 sekund.)
    • Přezoomování - 2,8 sekundy

Rychlostí bohužel Xperia X10 vůbec nepřesvědčila. Fotomobil je to neuvěřitelně lenivý, už jen jeho odemčení není právě rychlé. Pokud chcete mít fotomobil co nejrychlejší, doporučuji vyřadit autofokus a ostřit zásadně na nekonečno. Díky obrovské hloubce ostrosti budou fotografie stejně pořád ostré a jen na makro snímky bych autofokus aktivoval.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.