Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5: netradiční minimalista

15.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velkou konkurencí zrcadlovek jsou kompakty s výměnnými objektivy. My dnes otestuje Sony NEX-5, který disponuje APS-C čipem Exmor HD CMOS. Vyzkoušeli jsme tento malý fotoaparát se základním 18-55mm i 16mm pancake objektivem.
Nyní se na závěr ve zkratce podívejme na nový Sony NEX-5 a zhodnoťme jej. Podle výsledků se zdá, že NEX-5 je sympatický pokus prorazit ve třídě kompaktů s výměnnými objektivy, ale hodně záleží na tom, co který uživatel vyžaduje. Někdo může být z NEXu nadšený, někdo naopak zklamaný. Asi největším zklamáním je ergonomie.

Tělo přístroje je malé, což je dobře, přiměřeně se také drží, ale pár tlačítek navíc a hlavně ovládací kolečko fotografických režimů by se zde opravdu hodilo. Takto se většina nastavení musí řešit přes menu a ne tomu určená tlačítka, která zde jednoduše chybí. Pokud tak chcete změnit nastavení pro nějakou scénu, vyžádá si to často dlouhé přenastavování vyžadující si navíc zapamatovat, kde se upravuje ISO, kde ostření, kde vyvážení bílé,... Navíc z režimu iAuto se nedá dostat přes prostřední tlačítko jako u všech jiných režimů, což nepříznivý dojem z "rozházeného" ovládání dále umocňuje.

Jak již bylo řečeno, přístroj je ale jinak příjemně malý a ačkoli 18-55mm objektiv vypadá na malém těle poněkud obrovitě, není o nic větší než objektivy jiných konkurenčních přístrojů. Potěší i velký LCD displej s vysokým rozlišením a možností naklápění pro snazší focení např. makro fotografií. Fotoaparát nemá integrovaný blesk, ale je k dispozici malý externí.

Sony potěšilo velkým APS-C snímačem Exmor HD CMOS s rozlišením 14 megapixelů. Ten se vyznačuje nízkým šumem, který je zčásti dán i odšumováním, které začíná být od ISO 800 trošku silnější, než by bylo ideální. Do citlivosti ISO 1600 se dá kvalita považovat za velmi dobrou a i ISO 3200 je použitelná citlivost. Snímací čip nabízí rychlé sekvenční snímání, digitální stabilizaci multiexpozicí i výborným způsobem fungující HDR, díky kterému opravdu stojí za to o NEX-5 uvažovat. Nicméně i samotný RAW nabízí opravdu velmi slušné pole působnosti pro záchranu přepalů, dynamický rozsah čipu je velmi dobrý.



Další výhodou čipu jsou Full HD videosekvence. Ty mají vysoké rozlišení, velmi dobrou kvalitu obrazu, autofokus je dostatečně rychlý, jen poněkud nerad ostří na krátké vzdálenosti. Co musím opravdu pochválit, je chování objektivu. Sony si bylo vědomo toho, že k Full HD videu patří i adekvátně kvalitní objektiv, a tak 18-55mm verze je pro video výborně optimalizovaná a zoomování je skutečně hladké a bez problémů. Zde by si mohl brát inspiraci Fujifilm se svým ultrazoomem FinePix HS10, kde právě při zoomování zasekávající se objektiv veškeré Full HD úplně zazdil. Sony tento problém ani v nejmenším nemá.

Samotné setové objektivy mě bohužel příliš nepřesvědčily. Nejsou špatné, to zas ne, ale představoval bych si lepší výsledky. 18-55mm objektiv má slušnou středovou ostrost, ale trpí na zkreslení (soudkovité i poduškovité). Pancake objektiv na nižších clonách vykazuje silnou rohovou neostrost, a proto vyžaduje silnější clonění pro dobré výsledky. Rovněž má problém s vinětací. Oba objektivy poněkud trpí na chromatickou aberaci. Ostření by mohlo být trochu rychlejší, nicméně fotoaparát průběžně přeostřuje, což v praxi vede k přijatelným výkonům. Rychlost přístroje je průměrná. Nezdržuje, ale některé konkurenční přístroje jsou rychlejší.

Ve výsledku je Sony NEX-5 velmi dobrý fotoaparát na videosekvence, přináší i vysoce kvalitní snímky a ocenit je třeba HDR režim, což je jeden z hlavních důvodů, proč o NEX-5 ve své třídě vážně uvažovat. Naopak někomu může vadit nepřesvědčivá ergonomie přístroje a obecně nelze příliš doporučit pancake objektiv kvůli relativně menší obecné využitelnosti i nepřesvědčivým optickým výkonům. Kdo nepotřebuje HD video, ten nechť sáhne po mnohem levnějším modelu NEX-3.


Vynikající HDR režim
Nepřesvědčivá ergonomie
Nízký šum
Průměrná rychlost přístroje
Full HD video + optimalizovaný objektiv
Optické vady pancake objektivu
Výborný polohovatelný LCD displej
Silné zkreslení u 18-55mm objektivu
Malé rozměry
Ikona Odkaz na databázi
Exmor čip (digitální stabilizace, rychlé sekvenční snímání)
Ikona Odkaz na databázi
Režim panoramat
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 19 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Alpha Nex-5 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-5 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony NEX-5 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.