Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5R: fázový posun k lepšímu?

15.11.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno uvedlo nový NEX s označením NEX-5R. Navazuje na starší model NEX-5N, přináší však hybridní zaostřování, podporu bezdrátového Wi-Fi připojení a novinkou je opět o něco vylepšená ergonomie. Jak si povede v testu?
Sony NEX-5R je nástupcem značně vydařeného modelu NEX-5N, který od nás dostal ocenění TREFA. Od té doby zlevnil o 3 500 Kč, což jej posunulo do mnohem zajímavějších sfér. Naproti tomu nový NEX-5R je o celých 6 000 Kč dražší než NEX-5N. Stojí tento příplatek za to? Pokud jste četli celou recenzi, patrně jste došli ke stejnému názoru jako já. Tedy že NEX-5R je stejně jako NEX-5N velmi dobrý přístroj, ale při takto obrovském cenovém rozdílu tento příplatek nemá smysl. Hlavní výhody fotoaparátu totiž fungují spíše jen marketingově, ale v praxi se bohužel nijak neprojevily.

Bezdrátové Wi-Fi připojení mě docela zklamalo. Hodně se prezentuje možnost stahovat další aplikace, které rozšíří možnosti fotoaparátu, což je samo o sobě dobrý nápad. Sony ale bohužel neříká, že tato služba není k dispozici v České republice (i na stránkách společnosti Sony a manuálu se dozvíte jen to, že "tato služba nemusí být podporována v některých zemích", ale už se nedopátráte, ve kterých - nyní čekáme na vyjádření Sony, jak to s touto funkčností je a bude). Wi-Fi docela rychle žere baterku a není příliš spolehlivá. Opravdu dobře fungovala jen ve vzdálenostech do 3-5 metrů, a to ideálně bez jakýchkoli zdí. Dobrá je funkce Wi-Fi Direct a možnost bezdrátového zobrazování fotografií a videosekvencí na zařízeních, které to podporují (smartphony, televize, notebooky).

Dalším vylepšením má být hybridní ostření (fázové + kontrastní). Je pravda, že co se týče focení při předostřeném snímku (při průběžném AF), dokáže doostřit a fotit poměrně rychle. V běžných podmínkách je ale ostření i nadále dosti pomalé, což platí o 18-55mm objektivu. U nového pancake objektivu 16-50mm má být toto ostření mnohem rychlejší, ale tento objektiv nám bohužel Sony nedodalo k testu. Se standardním setovým objektivem jsem tedy v běžných podmínkách nezaznamenal znatelný posun kupředu a ani úspěšnost ostření na kratších vzdálenostech nebyla vůbec vylepšena (lepší je jen zmíněné doostřování z předostřeného snímku).

V podstatě jediná věc, která je oproti NEX-5N (v setu s 18-55mm objektivem) opravdu lepší, je tlačítko Fn na horní straně přístroje, díky čemuž můžete mít quick menu i PASM kolečko na různých tlačítcích. Dávat 6 000 Kč za jedno tlačítko navíc a displej otočný až o 180°, to mi nepřijde jako výhodné. Znovu opakuji, že s novými objektivy může být ostření mnohem rychlejší, ale to jsme neměli šanci vyzkoušet.





O zbytku pak platí v podstatě totéž co o původní NEX-5N. Je zde vynikající APS-C čip s dostatečným rozlišením, nízkým šumem a nadprůměrným dynamickým rozsahem. Potěší vynikajícími Full HD videosekvencemi s možností kreativního ovlivňování expozice dokonce i v průběhu natáčení videa. Najdete tu multiexpoziční režimy, velmi rychlé sekvenční snímání a propracovaný režim panoramat. Už tradičně je tu hardwarové HDR, to má ale občas problémy s pohybem (je zajímavé, že tyto problémy jsem tak moc nezaznamenal v režimu Malování HDR). Výborné je DRO pro rozšíření dynamického rozsahu, které dokáže z čipu vytřískat skutečně maximum, aniž by se znatelně zvýšil šum.

Dobře funguje i oprava optických vad objektivu, zejména chromatické aberace, na kterou testovaný 18-55mm docela trpí. Tento objektiv mě moc nepotěšil ani slabou účinností optické stabilizace, kresba je dobrá. Výdrž baterie dokáže být při uvážlivém používání dobrá, většinou je ale pod průměrem třídy. Chválím dobrou práci s barvičkami, expozice je většinou nastavována dobře, spíše se tu netradičně setkáte s podexpozicí.

Ve výsledku je Sony NEX-5R rozhodně velmi dobrý přístroj podobně jako NEX-5N, ale dokud je starší fotoaparát v prodeji za tu cenu, kterou je (tj. 13 000 Kč s DPH), nemá koupě modelu NEX-5R prozatím smysl.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení velmi kvalitního Full HD videa s možností manuálního nastavení expozice
2) Focení snímků s výrazným dynamickým rozsahem
3) Focení HDR snímků
 
 

Plusy


+ Velmi dobrý dynamický rozsah a nízký šum (+ dobré DRO a HDR režimy)
+ Nadprůměrně kvalitní 1080p50 Full HD video

+ Solidní LCD displej otočný o 180°
+ Rychlé sekvenční snímání
+ Lehce vylepšená ergonomie proti předchůdci
+ Solidní oprava optických chyb objektivu
 
 

Minusy


- Méně spolehlivé ostření (a stále nepříliš rychlé s objektivem 18-55mm)
- Vysoká cena (ve srovnání s NEX-5N)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-5R včetně objektivu děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony NEX-5R a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 18-55mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony NEX-5R?
V anketě šlo hlasovat od 15.11.2012 do 18.11.2013. Počet hlasujících: 14
Výborný36 %
Průměrný64 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.