Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-6: pan dlouho očekávaný

18.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme snad na nejvíce očekávaný Sony NEX, papírově nejzajímavější verzi NEX-6. Má prověřený 16MPx Exmor CMOS APS-C snímač, hybridní ostření, lepší ergonomii ovládání a také nový 16-50mm powerzoom objektiv.

Výdrž baterie


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1080 mAh. Výrobce udává výdrž na 360 snímků, což je průměrná hodnota. Praxe není špatná, pohyboval jsem se mezi cca 340-440 snímky na jedno nabití.


Wi-Fi


Stejně jako NEX-5R, i NEX-6 nabídne bezdrátové Wi-Fi připojení. Pokud jde o připojení k Sony Entertainment Network, volba České republiky při registraci je hodně nešťastná, z fotoaparátu se nepřihlásíte a žádnou aplikaci (ať už placenou nebo zdarma) nestáhnete. Síla Wi-Fi přijímače je rovněž dost špatná. I když je schopen detekovat sítě hodně daleko přes několik zdí, na úspěšné připojení je dobré být do vzdálenosti tak dvou metrů, pak už nastávají problémy a vyžaduje naprosto přímou viditelnost k routeru.

Zatímco u NEX-5R fungovalo Wi-Fi Direct bez potíží, zde se mi sice podařilo připojit fotoaparát k bezdrátové síti vytvořené fotoaparátem, ale samotné spojení nebylo správně dokončeno. Což je ještě o to překvapivější, že šlo o notebook Sony.


Zobrazení displeje


3,0" LCD displej s rozlišením 921.600 bodů (640×480 RGB pixelů) má poměr stran 16:9, a tak při focení snímků s poměrem stran 3:2 zbývá ještě mnoho místa. To je využito na černý sloupec napravo, kde jsou vysvětlivky funkcí tlačítek, případně některá menu (třeba pro ISO citlivost, viz vpravo).


Zobrazit si můžete i digitální vodováhu. Všimněte si také křížků uprostřed, což jsou fázové AF body, Jejich zobrazení lze vypnout v menu. Zobrazení displeje může být upraveno, expoziční hodnoty mohou být zobrazeny např. v grafech dole.


K dispozici je i quick menu, do nějž lze vybrat položky, které chcete častěji a pohodlněji nastavovat. Konkrétní volby lze vybírat oběma otočnými voliči. Mezi nastaveními se pak překlikáváte šipkami. Pravý snímek ukazuje snímání panoramat.


Další způsob zobrazení displeje v podstatě imituje stavový displej, nevidíte tedy náhled snímku. Při otáčení kolečka fotografických režimů se ukazuje i animace tohoto kolečka, nevýhodou je ale výrazné zdržování před focením.


Při výběru scénických režimů se zobrazují ilustrační náhledy. Hlavní menu je rozdělené na šest záložek jako u ostatních NEXů. A stejně jako u nich je zde výraznějším ergonomickým prohřeškem. Není moc jasné, které volby patří pod které menu a hodně dlouho trvá, než si zvyknete, co vůbec máte kde hledat. Navíc v posledním podmenu "nastavení" je tolik položek, že se tu už opravdu dost těžko cokoli hledá.


To ostatně můžete vidět na těchto snímcích. Zatímco nalevo je menu "fotoaparát", vpravo vidíte menu "nastavení" a všimněte si velikosti posuvníku. Na jednu stránku se vejde 5 položek, celkem jich je v tomto menu neuvěřitelných 66!


Menu pro Wi-Fi připojení nabízí možnost připojení k PlayMemories Camera Apps. Po výběru Wi-Fi sítě zadáte e-mail a heslo a možná se i připojíte (mně se to nepodařilo).


Snímky mohou být zobrazeny celoplošně bez informací, s minimem informací a je tu i zmenšený náhled s více údaji a histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.