Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-C3: drobek s velkým srdcem

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vzhledem k velké popularitě CSC fotoaparátů jsme sáhli po přístroji ze stáje Sony, a to levném modelu NEX-C3. Fotoaparát nabízí 16MPx Exmor CMOS čip, hardwarové HDR, HD video a lehce přepracovanou ergonomii. K testu jsme měli standardní 18-55mm objektiv.

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván ve středně velké šedivé krabici.





Uvnitř najdete fotoaparát, objektiv, krytku na objektiv (krytku na zadní stranu objektivu a na tělo ale naše balení neobsahovalo), nabíječku s kabelem, Li-Ion akumulátor, externí blesk, sluneční clonu, CD-ROM, plnou verzi manuálu a USB kabel.






Výdrž baterie


O napájení elektrickou energií se stará Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2V a kapacitou 1020 mAh. Podle výrobce má vydržet na docela pěkných 400 snímků. Výhodou je, že fotoaparát ukazuje přesnou hodnotu stavu baterie v procentech, takže přesně víte, co si ještě můžete dovolit. Mohu říci, že údaj o výdrži je opravdu naprosto přesný, v testu jsem dosáhl právě 400 fotografií na jedno nabití.


Dodaný software


S fotoaparátem dostanete na CD i několik programů. Nás bude zajímat zejména PMB a Image Data Converter v.4.





PMB (Picture Motion Browser) slouží zejména k nahrávání snímků do počítače.





Zde jsou snímky přehledně řazeny do složek a vidíte i jejich náhledy. Jako u všech podobných programů, i v PMB můžete snímky upravovat.





K dispozici je redukce červených očí, ořez, vložení datumovky, automatická korekce, nastavení jasu, saturace, tónové křivky a ostrost. Na základní úpravy to tedy stačí, ale pro vážnější práci to bude chtít přeci jen něco jiného.





Tady vidíte např. úpravu křivek, čímž si můžete hrát s kontrastem.





Image Data Converter v.4 má pak na starosti RAWy. Možnosti úprav nedosahují úrovně profesionálních nástrojů, ale pro běžné použití to rozhodně stačí. Zejména potěší alespoň nějaká práce s rozšiřováním dynamického rozsahu i odšumováním, byť určitě najdete programy, které toto zvládnou lépe. Můžete tu korigovat vinětaci. Překreslování snímku mi přišlo být dosti pomalým.


Zobrazení displeje a menu


Displej je trochu netradičně řešený, neboť je výrazně širokoúhlý, zatímco klasické 3:2 fotografie až tak široké nejsou. Místo dvou černých sloupců po stranách použilo Sony jeden mnohem širší sloupec napravo. Zde vidíte vysvětlivky jednotlivých tlačítek na zadní straně přístroje. Horní řádek informuje o rozlišení a počtu snímků, levý sloupec pak ukazuje některá fotografická nastavení. Dole se zobrazují expoziční informace. Můžete je nechat zobrazit i ve formě grafů, pak se ale připravíte o levý sloupec, který považuji za poměrně důležitý.


Většina výběrů nastavení probíhá přes postranní menu (např. zde ISO citlivost). Po stisku tlačítka "Nabídka" vyjede toto hlavní menu, kde první ikonka nahrazuje hlavní ovládací kolečko režimů, druhé nastavuje hlavní fotografická nastavení (ostření, samospoušť,...), další se věnuje rozlišením fotografií i videa, čtvrtá se opět věnuje fotografickým nastavením (expozice, vyvážení bílé), předposlední pak přehrávání a poslední má na starosti technická nastavení.


Toto je "digitální" zobrazení hlavního ovládacího kolečka. Vpravo pak vidíte natáčení videosekvencí.


Zde se podíváme na jednotlivé nabídky v menu režimech. nutno podotknout, že chvilku potrvá, než si zvyknete, kde se co nastavuje. Vězte, že to budete potřebovat, protože na přístroji je výrazný nedostatek skutečných tlačítek.


Toto jsou technická nastavení, napravo je např. úprava programovatelných tlačítek.


A jako poslední tu máme zobrazení vyfocených snímků. Základní zobrazení ukazuje snímek na celou plochu se základními expozičními nastaveními. Náhled můžete také trochu zmenšit a doplnit zobrazení o další nastavení a histogramy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.