Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony R1 na cestě od EVF k pravé (DSLR) zrcadlovce

10.2.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
O tom, že Sony DSC-R1 je zajímavý model, jsme dobře věděli ještě dříve, než se objevil na našem redakčním stole. Fotopřístroj totiž kombinuje revolučním způsobem parametry "klasické" EVF zrcadlovky a pravých (DSLR) zrcadlovek, protože sice neumožňuje vyměňovat objektivy, ale disponuje CMOS snímačem o velikosti APS-C, které najdete právě u pravých zrcadlovek. Jak si tedy model poradil při zpracování dat z desetimegapixelového snímače s šumem, především při maximálních hodnotách 1600 a 3200 ISO? Nejenom to vám prozradíme v této recenzi.
Na ovládání modelu Sony R1 si musíte postupně zvyknout, protože jeho tělo je poseté celou řadou více či méně důležitých tlačítek. Postupně si je všechny projdeme a v další kapitole se dozvíte, jak se fotoaparát ovládá přímo z Menu. Díky tomu, že u Sonyho vymysleli skutečně originální umístění LCD panelu, tak se uvolnilo velmi mnoho místa na zadní straně, na druhou stranu se musela přesunout hot-shoe patice na pravý zbytnělý grip (těsně za spoušť, okolo které je omotáno vypínání/zapínání modelu).



Vrátíme s ovšem na zadní stranu, zde je zcela doleva posunut ovladač, kterým procházíte mezi jednotlivými režimy (expoziční režimy klasické A, P, A a M, přednastavené scény). Nepřehlédnutelný je také nezvykle obrovský čtyřsměrový joystick, díky kterému můžete rychle procházet Menu, jeho stlačením potvrdíte daný výběr. Již jsme nakousli horní stranu, kde je ještě tlačítko citlivosti, kterým pochopitelně nastavujete jednotlivé hodnoty ISO. Způsob nastavení je typický pro vyspělé fotopřístroje tedy zrcadlovky – pomocí multifunkčního tlačítka na zadní straně. Jeho otáčením nastavujete nejenom zmíněnou citlivost, ale také jednotlivé režimy blesku nebo způsob měření expozice). Musíte ovšem při jeho otáčení přidržovat dané tlačítko. Ovládání urychluje možnost nastavit si jiný požadovaný parametr u víceúčelových tlačítek (právě tlačítko ISO nebo režimu blesku). Můžete pomocí nich například ovládat například kalibraci teploty bílé nebo sériového snímání. Důležitá jsou tlačítka Menu (pro aktivaci Menu na LCD displeji), tlačítko bracketingu nebo samospouště. Do režimu prohlížení snímků vstoupíte pomocí překvapivě umístěného tlačítka (těsně vedle hledáčku).

V levém boku (tubusu objektivu) jsou zabudována tlačítka pro nastavení blesku a kalibraci teploty bílé. Najdete zde také přepínač s třemi stupni pro ovládání ostření - AF, Manual a Makro, nepřehlédněte ani tlačítko určené pro zamknutí ostření. Na opačné straně modelu je umístěn slot jak pro CompactFlash karty, tak pro Memory Stick (Pro). Toto zdvojení paměťového prostoru již naznačuje přepínač mezi kartami na zadní straně, takže se nemusíte ponořovat do Menu kvůli výběru úložného prostoru. Na spodní straně ještě najdete kovový závit pro stativ.