Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SAL-70400G (70-400mm F4-5,6 SSM G)

14.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Pro full frame i APS-C zrcadlovky a SLT fotoaparáty je určen telezoom objektiv Sony 70-400mm F4-5,6 SSM G. My jej dnes vyzkoušíme na obou typech těchto fotoaparátů, tedy s APS-C i full frame čipem. Jak si povede v praxi?

Noční scéna


U nočního focení nebude mít výraznější problémy s aberací (ta trocha se dá snadno potlačit), díky opravdu velmi pravidelné kruhové cloně nečekejte hvězdy kolem světel, to objektivu moc nejde.




expoziční čas 20 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení




Standardní scéna


Nyní se můžete podívat na dvě standardní scény.




expoziční čas 1/80 s, clona F10, citlivost ISO 125, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Snímek má solidní detaily, prokreslenost je dobrá. Zachovává si i kresbu ve větvích vpravo dole. V RAWu opět dobře uvidíte dobrý dynamický rozsah snímacího čipu.




expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Vidíte tu velmi dobrou prokreslenost obrazu, solidní kontrast a v podstatě naprostou absenci šumu. O něco slabší by mohlo být odšumování ve trávě (rozmazání na spodním okraji snímku je už ale dáno malou hloubkou ostrosti snímku).




expoziční čas 1/125 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Základní ohnisková vzdálenost je 70 milimetrů, takže dnes vidíte snímek "značně přiblížený" proti tomu, na co jste u této scény zvyklí. Kresba je slušná po celé ploše. Můžete se podívat i na snímek v RAWu.




expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 70 (105) mm, klikněte pro zvětšení



Tentýž snímek můžete vidět při focení s APS-C čipem. Na větvích lze vidět chromatickou aberaci, opět je k dispozici RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.