Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A99V: opětovný útok

14.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na stránkách Digimanie se dnes budeme netradičně věnovat testování full frame fotoaparátu. Jde o nový SLT fotoaparát Sony SLT-A99V se snímačem, jehož rozlišení je 24 megapixelů. Vyzkoušíme ho se 70-400mm SSM G objektivem.
Dnes jsme netradičně zabrousili do dražších a profesionálnějších vod v podobě full frame fotoaparátu Sony SLT-A99V. K testu jsme využili objektiv Sony 70-400mm F4-5,6 SSM G, v jehož recenzi se dozvíte několik dalších detailů a najdete tam i spoustu dalších ukázkových fotografií (a tedy i další snímky pořízené s SLT-A99V). Jak si tedy fotoaparát stojí? Když vedle sebe postavíte SLT-A77 a SLT-A99V, mnoho rozdílů nenajdete. Zde je dobře vidět, že A77 má tvořit vlajkovou loď APS-C třídy, zatímco A99V tvoří spodek full frame nabídky.

Kromě velikosti čipu se tak liší v podstatě jen v několika málo detailech (větší rozlišení displeje, zámek kolečka expozičních režimů, tlačítko pro omezení ostřícího rozsahu, tichý ovladač a podobně) a kdo držel v ruce A77, si zde bude připadat jako doma. Z toho plyne, že SLT-A99V je i přes velký čip docela kompaktní zrcadlovka (není to žádná 1,5kg cihla), dobře se drží, ergonomie je solidní, snad jen některé menu nabídky jsou trochu komplikovanější. S tím je ale nutno při tolika možnostech nastavení počítat.

Elektronický hledáček může někdo považovat za problém, někomu bude naopak vyhovovat mnohem více než optický. Osobně patřím do druhé skupiny a z kvality hledáčku jsem byl nadšený. Rozlišení je tak vysoké, že za dne v podstatě není rozdíl mezi tímto a "optikou", pro manuální ostření je vhodnější díky focus peakingu (zobrazení zaostřených linií) i díky možností si zvětšit náhled. Za špatného světla se pochopitelně začne ukazovat šum a obnovovací frekvence klesá, nicméně pro interiérové focení je to dostatečné a tam, kde už stejně budete používat stativ, přijde ke slovu velmi dobrý LCD displej promítající (dle nastavení v menu) stejný obraz jako hledáček. Stinnou stránkou elektronického hledáčku je ale opravdu velmi špatná výdrž na baterie. Při testu jsem nedosahoval ani údajů výrobce a pohybovat se pravidelně pod 400 snímky na jedno nabití, to není dobrá vizitka. Konkurence za stejných podmínek nabídne 2-3krát vyšší výdrž. Několik záložních baterií je pro profesionální nasazení nutností.

Ocenit je třeba solidní zpracování, voděodolnou konstrukci a možnost upravit si ovládání mnoha tlačítek. V neposlední řadě je výborná i rychlost přístroje, to se ale týká zejména použití s APS-C objektivy. V takovém případě se fotoaparát automaticky přepne na APS-C snímání s rozlišením 10 megapixelů (tento ořezový režim je možné aktivovat i s full frame objektivy). Při full frame snímání je to už o něco slabší a RAW buffer, který je u APS-C snímání téměř nekonečný, najednou docela ztrácí dech. Výhodou je skutečně bleskurychlé ukládání na karty. Naopak nevýhodou poněkud pomalejší start na poměry této třídy fotoaparátů. Fotoaparát má také spoustu dalších vstupů a výstupů, např. pro napájení, externí mikrofon, blesk, dálkové ovládání a podobně.





Sony se chlubí novým AF systémem, který kombinuje 19 klasických AF senzorů (s nutností využít zrcátko) a 102 fázových senzorů na snímači. S výkonem AF systému jsem byl spokojen, ostření bylo s testovanými objektivy velmi rychlé a přesné, nebylo třeba využívat žádné korekce objektivů, která je nicméně k dispozici v případě potřeby (front nebo back focus se nekonal ani na jednom z objektivů, se kterým jsem A99V zkoušel). Automatika výběru AF bodu by mohla být o trochu lepší, proto se mi osvědčil zejména zónový systém ostření. Sledovací režimy fungují dobře, průběžné ostření rovněž není špatné, přesto mám jednu, a to zásadní výtku. Je jím pokrytí.

Systém byl patrně převzat z SLT-A77 (rovněž 19 AF bodů, z čehož je 11 křížových) a pokrývá stejnou plochu. Zatímco pro APS-C čip to jakž takž stačí, u full frame fotoaparátu pokrývá těchto 19 bodů jen maličkou oblast uprostřed obrazu. Přídavné senzory na čipu (spolupracující jen s 6 objektivy - stav v lednu 2013) sice zvyšují pokrytí směrem nahoru a dolů, ale do stran zde zůstává obrovská plocha, na kterou nelze zaostřit. Zatímco algoritmus sledování objektivu velmi úspěšně detekuje objekt po celé ploše, až velmi snadno se najde situace, kdy na objekt není čím zaostřit, už tu není žádný AF bod.

Další vlastnosti fotoaparátu ale mohu opět chválit. Je tu velmi dobrý režim panoramat, slušné jsou také Full HD (1080p50) videosekvence, u nichž bych uvítal trochu slabší kompresi, nicméně v případě profesionálního nasazení by zde měla být možnost nekomprimovaného HDMI výstupu. Amatérské nasazení jistě potěší stabilizace a velmi účinný průběžný autofokus (přesný, rychlý a přitom plynulý). Neměl jsem ani problémy s vyvážením bílé. Zajímavostí je automatika ISO citlivostí v manuální nastavení expozice, velmi užitečná věcička. Nechybí ani rychlá a přesná GPS. Solidní je i stabilizace v těle přístroje, která vám pomůže pořizovat ostřejší snímky se všemi objektivy. To se ukáže zejména s pevnými objektivy, které u konkurence ve většině případů nejsou stabilizované. Zde tu stabilizaci máte, můžete jít s citlivostí o něco níže (za předpokladu statické scény).

Konečně se dostáváme ke kvalitě snímků. Zde opět záleží na použitém objektivu, nicméně lze rozhodně říci, že vysoké rozlišení a velmi nízká míra šumu na nízkých citlivostech dokážou z fotoaparátu vydolovat opravdu velmi kvalitní obraz. Při práci s RAWy se nemusíte bát ani vyšších citlivostí a řekl bych, že do ISO 6400 je fotoaparát bez problémů použitelný (počítat musíte s docela příjemným jasovým šumem, který vám po citlivém odšumění zůstane). V JPEGu je to o něco horší. Nižší citlivosti (do ISO 400, snad i ISO 800) jsou v podstatě bez šumu a většinou i citlivě odšuměné, nicméně vyšších citlivosti už s jasovým šumem zachází poněkud agresivněji a výsledkem jsou hrudky v obraze. V protisvětle se můžete těšit na solidní dynamický rozsah, a to zejména ve stínech (ve světlech zase až tak "nekončený" není).

Musím uznat, že se Sony SLT-A99V se mi fotilo opravdu velmi dobře a při snímání do RAWu nemám žádné výtky ke kvalitě fotografií, a to až do ISO 6400 včetně. Myslím, že tento fotoaparát by mohl vrátit Sony do boje o full framové zákazníky a bojovat tak po boku Canonu a Nikonu, otázkou je cena (konkurence má základní modely znatelně levnější, nicméně A99V nabízí o něco více). Diskvalifikovat jej může velmi slabé pokrytí AF bodů, ale jinak... je to opravdu hodně zajímavý a dobrý přístroj, který vám bude dělat jenom radost.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Pořizování snímků s vysokým rozlišením i při vyšších citlivostech
2) Natáčení Full HD videosekvencí i pro profesionální účely
3) Snímání sekvenčním snímáním v APS-C režimu
 
 

Plusy


+ Solidní ergonomie a vynikající rychlost (zejména při focení v APS-C režimu)
+ Dobré možnosti natáčení Full HD videosekvencí
+ Dobrá kvalita obrazu (v RAWu), solidní dynamický rozsah

+ Vynikající rozlišení elektronického hledáčku, velké zvětšení + spolehlivé automatické přepínání
+ Polohovatelný LCD displej s vysokým rozlišením
+ Automatické skládání panoramat
+ Spolehlivé vyvážení bílé
+ Užitečná funkce AF Range (limitování ostřícího rozsahu)
 

Minusy


- Velmi malé pokrytí snímané plochy AF body
- Výrazně podprůměrná výdrž na baterii

- Nepříliš kvalitní odšumování u vysokých citlivostí v JPEGu
- Poměrně malý buffer pro 24MPx full frame snímky
- Příliš tuhá otočná kolečka (na gripu a zejména to vzadu)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony SLT-A99 a objektivu děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony SLT-A99 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 72 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony SLT-A99?
V anketě šlo hlasovat od 14.1.2013 do 14.1.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný58 %
Průměrný42 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.