Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

8.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.

Sférické zkreslení


Dá se předpokládat, že výsledky objektivu budou softwarově korigované, ale to zde nehraje roli. Důležité je, co dostane uživatel. Obraz vykazuje mírné až střední sférické zkreslení s hodnotou +1,3 %.


Sony Xperia Z5 zkreslení



Vinětace


Míra vinětace (ztmavení rohů) se liší podle poměru stran a také podle citlivosti. Fotoaparát totiž u vyšších citlivostí zvýrazňuje kontrast a rohy jsou tak výrazně tmavší. U 4:3 snímku jsem zde naměřil 0,94 EV, u 16:9 fotografie pak jen 0,5 EV.


Sony Xperia Z5 vinětace 1

poměr stran 4:3



Sony Xperia Z5 vinětace 2

poměr stran 16:9




Kresba v praxi


Podíváme se také na kresbu objektivu. Posoudíme prostředek, hrany i rohy obrazu. Následující snímek je focen v poměru stran 4:3.





Jak sami vidíte, středová detailnost je výtečná. Horní hrana je v pořádku (s nižším kontrastem), spodní je méně ostrá a rozmytá odšumováním. Rohová ostrost je slabá a jakž takž dobře vypadá vpravo nahoře. Těžko soudit, kolik toho má na svědomí nepřesná výroba, protože druhý kus Z5 na tom byl hůře a nelze snadno odhadnout, jaký by byl ideální stav.


Chromatická aberace


Nevynecháme ani chování v problematice chromatické aberace (barevných kontur u kontrastních hran).







Jde o výřezy z rohů jednoho snímku. Jak je vidět, tendence k namodralým konturám tu je, dost se mísí i s vytahováním rohů ven, což vytváří nepříjemné duchy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.