Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stabilizovaný elegán: Sony CyberShot DSC-T10

12.10.2006, Tomáš Hliva, recenze: specifikace produktu
Společnost Sony uvedla na fotografický trh další variaci na svá oblíbená a dobře známá „téčka“. Jedná se o přístroje spadající do kategorie ultrakompaktních fotoaparátů, jejichž základním průvodním jevem – kromě odpovídající obrazové kvality – je vskutku kvalitní a stylové provedení. Model DSC T-10 přichází po fotoaparátu s označením DSC T-30, vybavený totožným objektivem a optickým stabilizátorem obrazu, avšak v přepracovaném, ještě menším a lehčím těle.
Snímač

Použitý snímací čip nabízí uživateli velmi slušné, dle našeho názoru naprosto dostačující rozlišení 7,2 milionů pixelů, z čehož efektivních je 7,1 miliónů pixelů. Pokud by jste nechtěli využít plného rozlišení snímače (3072 x 2304), můžete nastavit 2592 x 1944, 2048 x 1536 a 1632 x 1224. Snímky jsou ukládány ve formátu JPEG, zvolit můžete mezi dvěma kompresními poměry FINE s STANDARD. Formát RAW, jak je zřejmé již z první klasifikace přístroje, zde nenajdete. Citlivost snímače vedle standardních hodnot ISO 80, ISO 100, ISO 200, ISO 400 umí i ISO 800 a ISO 1000. Jak si vede firmware přístroje při nastavení vyšších hodnot citlivostí a jak je to s mírou šumu si můžete ověřit z našich ukázkových snímků.


Optická soustava

Optika použitá v přístroji, kromě již zmiňované konstrukce a použitého stabilizátoru, ničím zvlášť nepřekvapí. Vše je v rámci standardních hodnot příslušných kategorii testovaného přístroje – trojnásobný optický zoom s rozsahem ohniskových vzdáleností 38 – 114 mm (přepočteno na 35mm kinofilm), světelnost objektivu F3,5 – 4,3. Autofocus ostří od 50cm, v režimu makro od jednoho centimetru. Příjemná je možnost manuálního nastavení zaostřené vzdálenosti – v krocích 0,5m, 1m, 3m, 7m a nekonečno. Přepínat lze rovněž mezi ostřením jednobodovým, vícebodovým a ostřením na střed. V testech se osvědčila přisvětlovací dioda, která výrazně urychluje ostření ve zhoršených světelných podmínkách.




Funkční vybavení

Přístroj nabízí pouze automatické měření expozice, možnost nastavení priority clony či času zde nenajdete. K dispozici je však široká škála přednastavených, kreativních programů (Soumrak, Krajina, Sníh a další). Rychlost závěrky se pohybuje od 1 sec do 1/1000. Měření expozice můžete zvolit poměrové, se zdůrazněným středem a bodové. Expozici lze kompenzovat v rozpětí +/- 2,0 EV po třetinách – k tomu slouží samostatné tlačítko vyvedené přímo na těle přístroje. Lze také nastavit barevné podání (ukázky v demosnímcích) nebo upravit kontrast a ostrost. Vyvážení bílé lze volit z pěti přednastavených hodnot, opět zde nenajdete vlastní manuální kalibraci. Nutno dodat, že tahle funkce je vlastní spíše vyspělejším přístrojům pro náročnější a kreativnější uživatele. Blesk nabízí rovněž standardní režimy a to včetně pomalé synchronizace, jeho dosah je průměrný – 3,5 metru při širokoúhlém snímání.



Podstatnou zadní část fotoaparátu zabírá 2,5“ LCD s dostatečným rozlišením 230 000 pixelů, a jak už jsme si zajisté stačili zvyknout – nahrazuje klasický průhledový hledáček, který zde chybí. V současném trendu jde o přirozený jev – přístroje se zmenšují a LCD dipleje procházejí neustálým vývojem a zlepšováním. Ovládání zoomu má své tradiční místo v pravém horním rohu. Jeho krokování je neuvěřitelně jemné, bez problému se dostanete na hodnotu dvaceti kroků. S větší snahou pak ještě každý jednotlivý krok rozdělíte jemným stiskem na dva!

Stejně tak pracuje zoom i v režimu natáčení videa, jeho měkký chod dává uživateli pocit, jako by zoomoval s plnohodnotnou kamerou. Standardem je pak rozlišení videa 640x480 pixelů při třiceti snímcích za vteřinu. Videosekvence je samozřejmě se zvukem.