Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativ Rollei C5i-II s kulovou hlavou T3S

6.4.2015, Milan Šurkala, recenze
Dalším stativem, na který se v našich testech podíváme, je Rollei C5i-II s kulovou hlavou T3S. Tento velký stativ podporuje výšku snímání téměř 1,6 metru a vydrží až 10kg zátěž. Můžete si z něj udělat i monopod.
Stativ je už v základu vybaven kulovou hlavou T3S. Ta slibuje možnost až 15kg zátěže, což je opravdu dost. Stejně jako u hlavy FPH-53P stativu Compact Traveller No.1, i zde najdete možnost panorámování. Na rozdíl od předchozí zmiňované hlavy je tu ale na panoramata i ovládání kulové hlavy separátní šroub. Funkce panorámování se tedy ovládá jiným šroubem než kulová hlava, což je nezanedbatelná výhoda.


Rollei C5i-II hlava T3S


Směrem doprava (po směru hodinových ručiček) se funkce panorámování zamkne, směrem doleva ji umožníte. I doleva lze šroub "zašroubovat", ale v takovém případě lze stále otáčet hlavou. Totéž platí i pro šroub kulové hlavy. Směrem doprava se utahuje, směrem doleva povoluje, ale i doleva jej lze zašroubovat s tím, že nic "neutáhne". Funkce panorámování je doplněna o úhloměr.


Rollei C5i-II hlava T3S destička


Destička se vkládá do "čelistí", které se přitáhnout šroubem s vodováhou. Zde bych spíše uvítal nějaký rychloupínací mechanismus, přeci jen šroubování není úplně nejrychlejší. Mechanismus upínání má celkem tři vodováhy, jednu na šroubu, dvě na patici.


Rollei C5i-II hlava T3S destička zespod


Šroub lze na destičce polohovat a je vybaven i madlem, díky čemuž nepotřebujete žádné jiné nářadí na to, abyste šroub silně dotáhli.


Rollei C5i-II hlava T3S po sesazení hlavy


Jak už jsme naznačili v předchozí kapitole, hlavu můžete sundat a na standardní 3/8" závit připevnit jinou. Také můžete sundat kruhovou patici, přetočit šroub a dostat místo 3/8" závitu menší 1/4" závit a připojit rovnou fotoaparát bez stativové hlavy.


Rollei C5i-II sejmutá hlava T3S


Toto je snímek hlavy T3S zespodu. Abyste ji odšroubovali, budete potřebovat imbusový klíč, který je v balení (zespoda je ostrý šroub mířící do hlavy).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.