Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativ Rollei Compact Taveller No.1: lehký cestovatel

25.3.2015, Milan Šurkala, recenze
Dnešní test se podívá na velmi skladný hliníkový stativ Rollei Compact Traveller No.1 s kulovou hlavou FPH-53P. Ve složeném stavu má méně než 32 centimetrů, přitom se může vysunout do výšky 140 cm.
Kapitoly článku:
Kulová hlava FPH-53P váží dle výrobce zhruba 280 gramů, na výšku má 8 centimetrů. Rollei udává, že má unést 8 kilogramů. Jedná se o panoramatickou hlavu, jenže celé řešení je poněkud nešťastné. Máte zde jen jeden šroub, který ovládá jak panorámování, tak samotnou kouli. Dá se došroubovat na obě strany, což je zajímavé. Na jedné straně při úplném přitažení je volná jak koule, tak panoramatická hlava, na druhé (směrem doprava po směru hodinových ručiček) se zamkne obojí. Možná je tu nějaký fígl, na který jsem nepřišel, ale ani manuál neříká nic chytrého a není mi jasné, jak přesně se vlastně tato panoramatická hlava ovládá.


Rollei Compact Taveller No.1 hlava FPH-53P


Šroubem totiž uvolníte jak panorámování, tak i samotnou kouli, což může způsobit pád fotoaparátu. Je sice pravda, že nejprve se povoluje funkce panorámování a až při dalším povolování šroubu se povolí i koule, toto rozmezí je ale velmi tenké a např. při kombinaci NX11+Jupiter-21M nebylo možné mít dostatečně volnou funkci pro otáčení hlavy a současně mít kouli natolik zajištěnou, aby se fotoaparát neměl tendenci sunout dolů. Jak výrobce zamýšlel tuto funkčnost, opravdu nevím a možná jsem jen na něco nepřišel. Nicméně manuál zmiňuje funkci panoramat jen textově a nikde žádný obrázkový popis.


Rollei Compact Taveller No.1 hlava FPH-53P destička


Destička má šroub a madlo pro pohodlné utažení přístroje, aniž byste si museli pomáhat něčím jiným. Přišroubování destičky je možné šroubem, což trochu zdržuje. Nějaký rychloupínací systém by nebyl na škodu.


Rollei Compact Taveller No.1 hlava FPH-53P vyjmutá destička


Na šroubu je jedna vodováha, na patici pak z druhé strany další dvě. Celkem to tedy dělá 3 vodováhy, což musí potěšit snad každého.


Rollei Compact Taveller No.1 hlava FPH-53P vodováhy


Stativ lze do značné míry rozebrat, k čemuž mohou dopomoci i dva dodané imbusové klíče. Využití najde ten menší.


Rollei Compact Taveller No.1 imbusové klíče


Pokud zespoda vyšroubujete háček, můžete vyjmout celý středový sloupec a celý jej otočit.


Rollei Compact Taveller No.1 rozebraný


Hlavu pak lze ze středové tyče odšroubovat. Na středové tyči je pojistka, která umožní celou tyč ještě prodloužit, aby se stativ dostal do výšky již zmiňovaných 140 cm.


Rollei Compact Taveller No.1 rozebraný středový sloupec


Ke stativu dostanete také něco na styl batůžku. Tam se vejde ve složeném stavu (vytažený středový sloupec a nohy převrácené o 180°).


Rollei Compact Taveller No.1 batůžek

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.