Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro

6.7.2015, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na ultrazoomový objektiv pro zrcadlovky. Půjde o Tamron 16-300mm F3,5-6,3 s téměř 19× optickým zoomem. Výrobce navíc slibuje slušné zvětšení a použití pro méně náročné makro.
Společnost Tamron uvedla počátkem roku 2014 nový ultrazoomový objektiv s rekordním téměř 19× optickým zoomem. Konkurenci překonal zejména tím, že přinesl 16mm ohniskovou vzdálenost, tedy širokoúhlejších 24 milimetrů po přepočtu. Ostatní obvykle začínají až na 18 milimetrech. Díky tomu je ještě univerzálnější a navíc má relativně krátké snímací vzdálenosti, takže zvládne dosáhnout i většího zvětšení. Pochopitelně, k pravým makro objektivům to má stále hodně daleko. Jen je tu ta potíž, že tohoto zvětšení dosahuje při maximálním zoomu (resp. při delších ohniskových vzdálenostech). Potěší dobrá kvalita zpracování, odolnost vůči nepříznivému počasí i dodávaná sluneční clona.


Tamron 16-300mm F3,5-6,3 VC PZD hodnocení


Bokeh je na ultrazoomový objektiv poměrně dobrý. Méně radosti mi udělala stabilizace. Ta při namáčknutí spouště trhne obrazem v hledáčku, což nepůsobí dobře, ale časem si zvyknete. Větší problém je v tom, že má sice solidní účinek tehdy, když ho má mít (což je dobře), ale měli byste ji vypínat v "bezpečných" časech a především na rozhraní těchto časů (na převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti). Na 100mm přepočtené ohniskové vzdálenosti tak rozhodně budete mít při časech 1/80-1/125 sekundy ostřejší fotky z ruky bez stabilizace než s ní. Připravte se na silnější zkreslení u širokoúhlých fotografií a naopak častější vinětaci při větším zoomu.

Je nutné si uvědomit, že takřka 19× optický zoom nebude mít optickou kvalitu pevných objektivů a jde o univerzál, který přináší optické kompromisy. Nečekejte tedy nějak řezavou ostrost a připravte se také na poměrně výraznou chromatickou aberaci na obou koncích ohniskového rozsahu. Obecně optická kvalita nad cca 200 milimetrů není zrovna ohromující. Naopak na ohniskoých vzdálenostech pod cca 100 mm jsou jeho výkony poměrně slušné.

Tamron 16-300mm F3,5-6,3 je vyloženě univerzál a tak k němu musíte přistupovat. Není pro toho, kdo chce prvotřídní fotky ze zrcadlovky, ale pokud chcete něco po každou příležitost, co fotí lépe než běžné ultrazoomy, proč ne. Většina optických vad je navíc snadno potlačitelná, takže výsledky nemusí být špatné. Jsou ale kompomisní.


Objektiv je vhodný pro:


1. Ty, kteří chtějí univerzální objektiv a nepřehazovat skla, přitom se spokojí se slabší "ultrazoomovou" optickou kvalitou obrazu (paradoxně zejména při větším zoomu)


Plusy


+ Velmi univerzální ohniskový rozsah, širokoúhlých 16 mm

+ Solidní zpracování, odolnost vůči počasí
+ Lehce nadprůměrné makro (na svou kategorii)
+ V rámci konkurence solidní cena
+ Sluneční clona v balení


Minusy


- Nepřesvědčivá optická kvalita
(zejména na delších ohniskových vzdálenostech - vinětace, aberace, slabší ostrost)
- Kontraproduktivní stabilizace na "bezpečných" časech
 
 
Za zapůjčení testovaného objektivu Tamron 16-300mm děkujeme firmě Penta.



Cena v době testování: cca 16 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.