Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical

8.9.2015, Milan Šurkala, recenze
Otestovali jsme po vás také oblíbený světelný základní objektiv Tamron 17-50mm F2,8 VC. Ten je oblíbenou alternativou setových objektivů díky své konstantní světelnosti F2,8. Jaký tedy bude v praxi?
Dostal se nám do rukou oblíbený Tamron SP 17-50mm F2.8 VC. Ten je cenově relativně přístupnou metodou, jak nahradit setové objektivy zrcadlovek něčím kvalitnějším co do kresby a především světelnosti. F2,8 v celém ohniskovém rozsahu je rozhodně velmi lákavá hodnota. Musíte počítat s poněkud většími rozměry a hmotností. K nepříjemným překvapením patří ostření. Schopnosti makra nejsou moc dobré, ale to v této třídě není ničím výjimečným. Autofokus je hodně hlučný, nicméně je hodně rychlý a manuální ostřící kroužek má vůle, kvůli čemuž je poněkud nepřesný pro jemné doladění zaostření. Jinak ale zpracování objektivu působí hodně dobře.


Tamron SP 17-50mm F2.8 II VC hodnocení


Velmi dobrá konstantní světelnost F2,8 zajišťuje možnost dosahovat malé hloubky ostrosti. Bokeh umí být jemný, ale při složitějším pozadí se stává poněkud nervózním. Objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu, jejíž účinek patří k lehkému podprůměru. Z optických vad si patrně všimnete silnou vinětaci při odcloněném objektivu, a to v podstatě v celém ohniskovém rozsahu. Sférické zkreslení by mohlo být menší. S chromatickou aberací se sice také můžete setkat, ale ve většině případů se dá v editoru do velké míry potlačit. Pokud jde o kresbu, při F2,8 je sice někdy vidět pokles kontrastu, ale objektiv dokáže přesto kreslit hodně ostře. F4 je už naprosto bez potíží. Odlesky v protisvětle se sice objektivu nevyhýbají, většinou ale mají docela efektní tvar a fotografiím nevadí.

Ve výsledku tu tak sice máme spoustu drobných nedostatků, nicméně žádný z nich není nějak dramatickým problémem a dobrá světelnost se hodí nejen na focení za horšího světla, ale také fotografie s rozmazaným pozadím. Celkově je to dobrý objektiv.

Pro bezproblémové uplatnění záruky objektivů Tamron doporučuje distributor jejich nákup u autorizovaného prodejce na Tamron.cz. Pokud zákazník do 2 měsíců po nákupu provede registraci, získá na objektiv 5letou záruku (s vyřízením obvykle do 3 dnů od přijetí reklamace).
 
 

Objektiv je vhodný pro:


1. Náhradu setového objektivu něčím širokoúhlejším a světelnějším
2. Méně náročné portréty


Plusy


+ Konstantní světelnost F2,8

+ Širší počáteční 17mm ohnisková vzdálenost
+ Solidní středová kresba (zejména od F4)


Minusy


- Výrazná vinětace při F2,8
- Hlučný autofokus, ostřící kroužek s vůlemi

 
Za zapůjčení objektivu Tamron děkujeme firmě Penta.

 

Cena v době testování: cca 12 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.