Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Téma měsíce - Přehled stativů do 1500,- Kč, díl I.

30.11.2005, Petr Hájek, recenze
Známá dětská hádanka o psovi a nejlepším 4nohém příteli by se dala ve fotografickém prostředí volně prafrázovat na "Jaký je nejlepší přítel fotografa, co má 3 nohy?" Samozřejmě dobrý a kvalitní stativ! Ten zabezpečí pohybovou neostrostí nezatížené snímky a také je prakticky nezbytný při focení v noci i obecně v místnostech bez blesku.
Prvním modelem, na který se podíváme, je FOMEI E-POD, tento kousek je určen pro kompaktní digitální fotoaparáty, tj. kategorie fotící kreditka až ultrazoom. Složený stativ má rozměry 197 g, váží 93 g a je standardně vybaven poutkem.





Ačkoliv to tak na první pohled na snímku dole možná nevypadá, trojnožka se zdaleka nejlépe rozkládá tím stylem, že nehtem zabereme u spodní části a vyklopíme obě nohy na doraz ven. Pokoušet se ji rozklapnout v místě, kde je modrý plast trochu vybrán jakoby pro prsty, je velmi nepohodlné až nemožné.




Výška stativu je 121 mm. Utahovací/polohovací části nabízí dvě - první modrý šroub jistí na svém místě rychloupínací hlavu stativu (hlava šroubu je dostatečně široká i pro nehet). Míra zašroubování onoho černého nastavovacího kolíčku vpravo určuje, jak snadno půjde pohybovat s vlastní hlavou stativu.




2D hlavu stativu lze otočit v rozpětí 360° kolem osy vertikální (mělo by jít o pohyb rychloupínací hlavy v jejím lůžku, čatokrát ale dojde k tomu, že se nepohybuje hlava, ale digitál na šroubu, takže pořádně dotáhnout, ať k tomu nedochází). Chod kolem osy horizontální je cca 180° (počítáno od hlavní modré nohy). Náklon hlavy je možný jen nepatrně v rozmezí do 10°.

Stativ dokonce zvládne bez převažování i tuto nepříjemnou pozici s digitálem umístěným s optickou osou kolmo k podložce při focení makrosnímků.




Firma FOMEI o tomto modelu tvrdí, že je určen pouze pro kompakty, kilová zrcadlovka bohužel nebyla po ruce, takže se zatížením větším nežli doporučeným jsem neexperimentoval. FOMEI E-POD se prodává v provedení modrém, stříbrném a černém za 370,- Kč včetně DPH.