Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet: ve jménu rychlosti

25.11.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme srovnávací test paměťových karet zaměřený zejména na nejrychlejší typ Compact Flash. Vyzkoušíme však i klasické SDHC karty, jednu nejnovější SDXC a Memory Stick. Které budou nejrychlejší? Výsledky jsou rozhodně zajímavé.
Tento benchmark vybírá soubory o velikost 0,5 kB až 8 MB a zkouší rychlost čtení i zápisu na kartu. S menšími soubory rychlost přenosu výrazně klesá. Maximálních hodnot, které udávají výrobci u svých karet se zpravidla dosahuje až od 128kB souborů.



Poněvadž jsem Compact Flash karty testoval na 4 zařízeních (USB čtečka Kingston, ExpressCard adaptér Axago a dva SATA adaptéry Axago a DeLock), bylo by nepraktické sem dávat všechny grafy. Vybral jsem tři výsledky při 0,5kB; 32kB a 8MB souborech a ty vám předkládám v grafech. Můžete tak snadno porovnat nejen rychlost jednotlivých karet, ale také rychlost jednotlivých čteček. Začneme zápisem 0,5kB souborů.



Zápis malých souborů opravdu nejde kartám SanDisk. S USB čtečkou to rovněž není žádný zázrak. Jinak lze vidět, že vítězí karta Patriot, dobré výsledky má také Lexar. Transcend lehce zaostává, Kingston dobře funguje pouze na ExpressCard adaptéru. Se Serial ATA adaptéry dosahuje ještě nižších rychlostí než karty SanDisk, naopak na ExpressCard adaptéru je nejrychlejší.



Při čtení se Kingston projevil mnohem lépe a stal se nejrychlejší kartou. V těsném závěsu je Patriot. Zhruba o třetinu nižší výkon mají karty Lexar a Transcend, SanDisky opět propadly.



Zápisy 32kB souborů jsou už více vyrovnané. Nejlépe se představil Lexar, Dobrý výsledek měl i Transcend. SanDisk se ani v nejrychlejší verzi Extreme Pro ostatním 600x rychlostním kartám nevyrovná. Naopak jde vidět, že pomalejší verze karet SanDisk nejsou o mnoho pomalejší než verze Extreme Pro.



Výsledky se v podstatě opakují. Vyhrává Lexar a Transcend, které dosahují už s těmito 32kB soubory rychlost přes 60 MB/s. To platí pro ExpressCard a SATA DeLock adaptér. Je vidět, že s různými čtečkami se dosahují různé rychlosti. Kingstonu je to téměř jedno, Lexar i Transcend fungují trochu pomaleji s Axago SATA adaptérem. Patriot naopak pracuje s DeLock adaptérem dokonce pomaleji než s USB 2.0 čtečkou.



Konečně se dostáváme k 8MB souborům, které budou dobře reflektovat rychlost zápisu fotografií. Tento test by tedy měl napovědět, jak rychle budou fotoaparáty schopny na tyto karty zapisovat. Udávanou rychlost 90 MB/s žádná karta nedosáhla, výrazně se jí ale přiblížil Kingston, Patriot a SanDisk Extreme Pro (platí pro ExpressCard adaptér).

Se SATA adaptéry jsou maximální dosahované rychlosti pod hranicí 80 MB/s. Kartě Patriot očividně zapojení přes adaptér DeLock skutečně nesvědčí. USB čtečka se chová zajímavě. Dalo by se očekávat, že přes 30 MB/s rychlost nepustí (a u všech karet by měla být rychlost konstatní), jenže u pomalejších karet je i dosahovaná rychlost nižší než toto praktické maximum USB rozhraní.



Čtení větších souborů přibližuje rychlost k udávaným 90 MB/s. Té se nepřiblížil SanDisk Extreme Pro, který dosáhl jen 70 MB/s. Nicméně tato karta má velmi rychlý zápis. Je vidět, že levnější SanDisky nemají výkonnostní propad tak výrazný a verze Extreme je téměř stejně rychlá. Vítězem se stala karta Transcend.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.