Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet: ve jménu rychlosti

25.11.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme srovnávací test paměťových karet zaměřený zejména na nejrychlejší typ Compact Flash. Vyzkoušíme však i klasické SDHC karty, jednu nejnovější SDXC a Memory Stick. Které budou nejrychlejší? Výsledky jsou rozhodně zajímavé.
Nyní se podíváme na Secure Digital a Memeory Stick karty v témže programu.



SDHC, SDXC ani Memory Stick karty se Compact Flash kartám nedokázaly ani zdaleka vyrovnat. Nicméně např. SDHC SanDisk Extreme s udávanou rychlostí 30 MB/s se projevuje stejně rychle jako Compact Flash téhož výrobce se stejnou udanou rychlostí. Přenos malých souborů očividně těmto kartám moc nejde. Výkonem jsou na tom nejlépe karty společnosti SanDisk.



I zde je čtení mnohem lepší než zápis. V podstatě všechny karty dosahují rychlosti kolem 1 MB/s přes interní čtečku notebooku, naopak přes USB čtečku Kingston byla dosažena rychlost pouze 0,5 MB/s.



Zde se stále výsledky různě rozhazují. Na notebooku vyhrává Memory Stick karta Sandisk Ultra II, dobře se jeví i SDXC od Kingstonu a obě SDHC karty SanDisk. Přes USB čtečku je na tom nejlépe SDXC Kingston a Extreme verze SDHC karty SanDisk.



Rychlosti čtení jsou horší u základní karty Memory Stick SanDisk a SDHC SanDisk Ultra. Velmi pěkné výsledky kolem 16 MB/s přes notebook a kolem 14 MB/s přes USB čtečku nabízí nejen SDXC karta Kingston, SDHC SanDisk Extreme, microSDHC A-Data, ale překvapivě i microSDHC karta Kingston Class 4. Ta má nabízet rychlost alespoň 4 MB/s, rychlost je ale čtyřnásobná.



S většími soubory o velikosti 8 MB, které dobře simulují fotografie, se začínají projevovat větší rozdíly ve výkonu. Nejrychleji zapisuje SDHC karta SanDisk Extreme a konečně se do popředí prodrala SDHC karta Panasonicu. Ta je pro focení vhodná, naopak pro přenos menších souborů se příliš nehodí. Rychlostí zápisu nepřesvědčí ani základní Memory Stick karta a ani microSDHC karta A-Data. SDXC karta Kingston se příliš nepředvedla, vždyť ji na záda dýchá obyčejná karta Class 4 SDHC.



Čtení dat z karty jde velmi dobře kartě Memory Stick SanDisk Ultra II, která na notebooku dosahuje téměř 30 MB/s. Ostatní karty jsou schopny dosahovat zhruba 20 MB/s na notebooku a 18 MB/s na USB čtečce. Výjimkou je karta SanDisk Ultra, která už opravdu přestává stačit (Kingston Class 4 je opět velmi rychlý) a obyčejná Memory Stick karta.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.