Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet: ve jménu rychlosti

25.11.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme srovnávací test paměťových karet zaměřený zejména na nejrychlejší typ Compact Flash. Vyzkoušíme však i klasické SDHC karty, jednu nejnovější SDXC a Memory Stick. Které budou nejrychlejší? Výsledky jsou rozhodně zajímavé.
Opět jsme otestovali i SD a MS karty.



U SD a MS karet jsou výsledky mnohem nižší než u Compact Flash. Nejnižší rychlost se u těch nejlepších karet pohybovala kolem 17 MB/s, čtečka notebooku byla o trochu pomalejší. SanDisk Ultra a obyčejná Memory Stick karta výkonem příliš nepřesvědčily.



I průměrné výsledky jsou podobné těm minimálním. Memory Stick karty vykazovaly různorodé výkony, notebook byl mnohem rychlejší s Ultra verzí, naopak USB čtečka Kingston lépe běžela s obyčejnou kartou.



Ani zde nejsou velké rozdíly ve výkonu ve srovnání s průměrnou a minimální rychlostí, stejně jako zvláštní rychlostní výkyvy Memory Stick karet. Na notebooku běžela Ultra verze MS karty s rychlostí až 27 MB/s (udáváno je 30 MB/s). SDXC Kingston ani SanDisk Extreme s udávanou rychlostí 60 MB/s, resp. 30 MB/s se těmto hodnotám nepřiblížily.



Další karty SD a MS na výkyvy rychlostí netrpí, největší je asi u SDHC karty A-Data.



I přístupové doby k SD kartám přes USB čtečku jsou poměrně dlouhé, nicméně si lze všimnout, že proti Compact Flash kartám to o moc horší není. Nejhorší výsledky podává překvapivě SDXC karta a SDHC od Panasonicu. Spíše to vypadá, že čím pomalejší a levnější karta, tím lepší přístupové doby.



Burst přenosy na SD a MS kartách jsou výrazně pomalejší a nepřesahují 18 MB/s. Dobré výsledky předvedla obyčejná microSDHC karta Kingston, SDHC SanDisk Extreme i SDXC od Kingstonu. Naopak obyčejná MS karta a SanDisk Ultra se nijak výrazně nepředvedly.



S USB čtečkou se i využití CPU pohybuje kolem 12 % nezávisle na typu karty. Čtečka v notebooku zatěžovala procesor více. U SD karet to bylo kolem 15 %, u Memory Stick hrozivých 33 %.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.