Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Redmi 4X LTE: miláček davu

13.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Jedním z nejoblíbenějších telefonů na českém trhu, ne-li nejoblíbenějším, je superlevný Xiaomi Redmi 4X LTE. Nabídne slušný hardware, 5,0" HD displej, čtečku otisků prstů a 13MPx fotoaparát se světelností F2,0 a podporou Full HD videa.

Fotografování portrétů, blesk

 
Smartphony se používají velmi často pro focení portrétů, resp. fotek lidí, přestože samy o sobě na to nejsou zrovna ideálním "hardwarem", Redmi 4X je pro tento typ fotografií vybaven solidní detekcí tváří a autofokus pak většinou zaostří dost dobře, byť jsem měl opět pocit, že manuální dotykové ostření je o něco jistější.
 
Xiaomi Redmi 4X LTE portrét
 
expoziční čas 1/2216 s, clona F2, citlivost ISO 101, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení
 
Výsledek není vůbec špatný. Vlasy jsou dostatečně prokreslené a na to, že jde o smartphone, překvapí rozmazáním pozadí. Bokeh je navíc hodně jemný a jeho charakter narušuje jen šum snímače.
 
Xiaomi Redmi 4X LTE blesk
 
expoziční čas 1/12 s, clona F2, citlivost ISO 2054, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení
 
LED blesk příliš síly nepobral (což je ale u smartphonů běžné), a tak ani čas 1/12 sekundy a světelnost F2 nestačily na dostatečně nízké ISO. To zde překonává hodnotu ISO 2000, což se projevuje v silném fialovém ladění snímku. Šumu je tak opravdu dost.
 
 
Přestože blesk není rozhodně tak silný jako klasické xenonové blesky, dokáže občas vytvářet mírný efekt červených očí. Není to ale příliš časté a ani výrazné.
 
 

Přední fotoaparát

 
Fotoaparát na přední části telefonu má rozlišení 5 megapixelů a světelnost F2,2. I zde funguje detekce tváří, což se vzhledem k jeho určení dost hodí.
 
Xiaomi Redmi 4X LTE portrét přední fotoaparát
 
expoziční čas 1/14 s, clona F2,2, citlivost ISO 767, ohnisko neznámé, klikněte pro zvětšení
 
V interiérech výkony malého senzoru pochopitelně nebudou stačit, a to ani přes stále dosti dobrou světelnost F2,2.
 
Přední kamerka krajina
 
expoziční čas 1/698 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko neznámé, klikněte pro zvětšení
 
Obraz z předního fotoaparátu má za dobrého světla na 5 megapixelů vcelku rozumné detaily, kresba ale byla i kvůli počasí málo kontrastní. Rozmazaná pravá strana je dána defektem objektivu (levá strana je kvalitnější).
 
 

Výdrž baterie

 
Telefon je vybaven velkou 4100mAh baterií, která slibuje opravdu velmi vysokou výdrž. Praxe není odlišná, neboť funkce fotoaparátu vám rozhodně nebude ujídat baterii po procentech tak rychle jako např. u iPhone SE, kde to mizí opravdu raketovým tempem. Vybít baterii jen focením dá u Redmi 4X opravu velkou fušku. Hodně velkou. Při recenzi jsem při měření výdrže nafotil 260 snímků a 11 minut videa, přičemž baterie klesla o pouhých 25 %. Celá baterka by tak teoreticky měla postačit na více než 1000 snímků a tři čtvrtě hodiny videa. To je perfektní.
 
 

Displej

 
Podíváme se také na zobrazení displeje. Aplikace je stavěna především na focení a natáčení na výšku (menu se nemění při snímání v horizontální poloze).
 

 
Uživatelské rozhraní je dosti jednoduché. Vlevo vidíte manuální režim, kde se můžete doklikat k vyfoceným fotkám (vlevo dole), pak je tu tlačítko spouště a přepínač na videosekvence. V další řádku výše je zleva režim uměleckých filtrů (viz pravý snímek), následují Režimy (výběr fotorežimů) a přepínač na přední kamerku. V horních rozích je ještě ikonka pro blesk (vlevo nahoře) a HDR (vpravo nahoře, zde není vidět).
 

 
Toto je menu, které se objeví po kliknutí na tlačítko "Režimy". Moc tu toho není. Všimněte si pak malého tlačítka vpravo nahoře, které spouští technické menu. Vpravo vidíte natáčení videa.
 

 
Zde je hlavní menu, kde toho opravdu není moc na výběr, jen základní nastavení. Vpravo je pak zobrazení vyfocených snímků.
 

 
Ty si lze zobrazit i po jednom a je možné se doklikat i k expozičním informacím.
 

 
Fotografie i videosekvence lze dále upravovat, dokonce je zde i střih videa s možností aplikovat filtry nebo text.
 
 

GPS

 
Podíváme se také na výkon GPS modulu. Ten běžně funguje výtečně, např. při geocachingu nebudete mít žádný problém. Pokud však GPS necháte vypnutou a zapínat si ji bude pouze sama aplikace focení, pak to můžete rovnou vypnout úplně. To se tak trefíte do části obce, ale ne přesněji (opravdu si nedělám legraci).
 
Chcete-li mít souřadnice přesné a u každé fotografie pokud možno správně zaznamenané, bude to chtít nějakou aplikaci, která trvale podrží GPS signál (trackovací aplikace, mapy,...). Při běžném focení, kdy si aplikace fotoaparátu dočasně zapne GPS, se během těch pár sekund, než vyfotíte snímek, nestačí chytnout. Pokud něco drží stále aktivní příjem GPS, pak je výkon GPS velmi slušný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.