13.3.2018, Milan Šurkala, recenze

Jedním z nejoblíbenějších telefonů na českém trhu, ne-li nejoblíbenějším, je superlevný Xiaomi Redmi 4X LTE. Nabídne slušný hardware, 5,0" HD displej, čtečku otisků prstů a 13MPx fotoaparát se světelností F2,0 a podporou Full HD videa.

reklama
hmmm | od: FotoZemek  18.3.201821:35
za ty prachy to de, ne
blikneš děcka, vejlet, máš to furt u sebe, teda pokud nejsi jak já, že to leží na stole a ty v hospodě, no ale to je otázkou preferencí, telefon mám na to, abych si zavolal a ne proto aby mě furt otravovali prodejci a nabízeči kokotin ­)­)­)­)­)­)
Zpátky k focení, málokdo dnes tiskne fotky, pokud nemáš bábu, dědka máš všecko na kompu a stačí ti to i z pětimegového telefonku ......
Pokud máš rodiče co sem tam zaběhnou do fotolabu, tak to tisknou na pohlednici a šlus .....
Popravdě z telefonu se dá fotka použít i k vytištění nástěného kalendáře ­)­)­)­)­)­)­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(1)
Re: hmmm | od: stn35  19.3.20182:40
sorry ale tak zasumene a tak zrnite foto ty povazujes za pouzitelnu kvalitu? mozno ak by som prizmuril obe oci pri maximalnom svetle..ok ale fakt len velmi obmedzene a toto chces pouzit na pohladnicu a do fotolabu? to si snad robis prdel? lool
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(6)
to by stačilo | od: jozkopower  18.3.201811:49
stn35, to je vrchol, čo si dovoľuješ, uzurpuješ si právo na obsah recenzií, vnášaš sem aroganciu a nenávisť.
Právo na názor ti nikto neberie, ale to, čo predvádzaš prekračuje hranice, útoky na digimaniu a osobu M.Š. mi nedali nereagovať. Ak sa ti tak veľmi páči web ephoto.sk, čo potom robíš tu. Takže stručne tvojim slovníkom, sklapni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(6)  nízká(1)
Re: to by stačilo | od: stn35  19.3.20182:45
ti prasi? sa ukludni laskavo..to co si dovolujes? nezavádzaj laskavo nic take som nerobil, ake utoky, aka nenavist, si v poriadku? len za to ze napisem svoj vyrazne negativny nazor? no a? ked sa Ti nepaci tak nereaguj.. kazdy ma pravo na svoj nazor ­(aj negativny­) pokial je v medziach slusnosti a kde ja vo svojom prispevku pouzivam nadavky osocovania utoky arogancie a pod.? takze laskavo skludni hormon..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(4)
Re: to by stačilo | od: jozkopower  21.3.201823:35
­" ti prasi? sa ukludni laskavo..to co si dovolujes? nezavádzaj laskavo nic take som nerobil, ake utoky, aka nenavist, si v poriadku? len za to ze napisem svoj vyrazne negativny nazor? ­"

stančok, nerob zo seba hlupáka, prečítaj si všetky svoje príspevky, možno ti to docvakne, polepši sa....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(2)
Re: to by stačilo | od: stn35  22.3.201819:07
kto je stančok ,o com tocis? hlupak si ty sam co si opat zas dokazal svojim dalsim drblym prispevkom
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(3)
Re: to by stačilo | od: jozkopower  22.3.201820:54
stn35, tvoja slovná zásoba ja úbohá, tvoj pravopis otrasný, to je hrôza čítať. Musíš na sebe veľa pracovať.
Pokladaj náš rozhovor za ukončený, prajem pekný večer.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
cinsky mobilny paskvil | od: stn35  15.3.20184:01
tak toto je terno! sila! otvorim digimanie cz portal a pri pohlade na prvy clanok zhora, citam nadpis a az ma skoro vystrelo a kebyze pevne nesedim v kresle asi by som rovno skoncil na podlahe.. lol :D hned prva otazka co to to cinske cudo ci paskvil vobec hlada na tychto FOTO strankach? nepoviem keby novy samsung galaxy S8­/S9­/ note 8 ci LG V30s prip google pixel 2XL, huawei mate 10 pro, sony xperia XZ2­/XZ premium, oneplus 5T ci nova nokia 8 sirocco a pod ale toto? to snad hadam nemyslite akoze ani trosicku vazne p.Surkalo?! doteraz som mal vas za vaznu fotowebstranku na urovni ale teraz akoze fakt neviem co si mam zacat o vas mysliet.. a myslim to smrtelne vazne.. a navyse otvorim diskusiu a tam debata o uuplne niecom inom, co len dokladuje a dosvecuje totalne s prepacenim sliapnutie do megalajna s touto recenziou ktora si myslim ze tu absolutne nema co hladat a absolutne nikoho ani len nezaujima.. konieckoncov vy predsa nie ste mobilenet ci mobilmania ci smartmania.cz ale digimanie.cz a tato recenzia patri absolutne celym jej obsahom a rozsahom prave na predosle menovane portaly, nakolko v tomto pripade sa absolutne ani v najmensom nejedna o ziadny fotomobil­-a toboz uz nie v pripade cinskeho xiaomi ktore este doteraz nespravilo jeden jediny dobry fotomobil ani len u vlajkovych lodi nieto este u lowendov akym je aj redmi 4X, zvlast mi nejde na rozum prave cinsky paskvil xiaomi, kde aj vlajkove lode pouzitymi fotosnimacmi daleko zaostavaju uz len za obycajnym priemerom a standardom vramci vlajkovych lodi, a toboz uz vobec nie ako vyssie zmienovane fotomodely co som spomenul.. preto mi tato recenzia tu na tychto strankach nedava absolutne ale absolutne ziadnu logiku..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(6)  nízká(10)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Kikiris Kakabus  15.3.20187:29
stn35: ty jsi také dobře nastartovaná vlajková loď, co se tu čílíš člověče. Ano jsou to fotostránky
a p.Šurkala správně popisuje, jak a čím většinová populace fotí a co na to používá. Ten, kdo chce
používat jiné nářadí, než jsou mobily, tak má naštěstí pořád možnost si vybrat to, co mu bude vyhovovat...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(6)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Pitris  15.3.20187:47
Taky bych se trochu mirnil co se tyka kritiky. Tento telefon je velice oblibeny a nevim proc je teda spatne na nej udelat poradnou recenzi tykajici se fotaku. Zminovane testy na mobil webech maji vetsinou nulovou hodnotu co se tyka fotaku, protoze kolikrat ani nedavaji k dispozici fotky v plnem rozliseni. Takze kvalitne udelana recenze i na low­-end muze byt prinosna, zvlast kdyz se pak tady objevi i treba nejaky hi­-end a bude mozne je srovnat na primo, protoze p. Surkala drzi vysoky standard recenzi douhodobe, takze je mozne porovnani i po delsi dobe. A nevim jestli mate nejaky osobni problem s Xiaomi, ale pomer cena vykon vychazi velice dobre a nevsim jsem si nejakych zasadnich rozdilu oproti jinym low­-end telefonum.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(7)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Milan Šurkala  15.3.20189:38
Myslím, že sis jistě všiml, že prodeje fotoaparátů jdou dolů a s tím i klesá počet lidí, kteří se o ně zajímají. Naopak počet lidí, kteří fotí telefony, se zvyšuje, a proto není důvod se telefonům vyhýbat. A proč bychom měli vynechat Xiaomi Redmi 4X, který je snad nejoblíbenějším telefonem na českém trhu? Vždyť právě u toho nejoblíbenějšího to dává smysl otestovat.

A že recenze Redmi 4X absolutně nikoho nezajímá? Proč píšeš s takovou jistotou něco, o čem nemáš ani sebemenší páru? Když to vůbec nikoho nezajímá, jak vysvětlíš, že Redmi 4X je v Top 3 čtenářsky nejúspěšnějších recenzí, které tu vyšly za poslední rok? Takže naopak, mít tu recenzi Redmi 4X je nanejvýš logické, o žádné megalejno se nejedná a naopak jde o čtenářskou trefu do černého. To, že tebe to nezajímá, opravdu neznamená, že to nezajímá spoustu jiných.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(7)  nízká(6)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Cejpatka  15.3.201810:49
Tak šup sem s dalšími recenzemi podobných ­"foto­" telefonů. Mezi TOP 10 články pak bude takových ­"tref­" jistě většina a ­(Digi­)manie se stane v CZ možná i nejčtenějším ­(foto­) webem, tak jako je mezi TV Nova nebo mezi deníky Blesk... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(2)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Milan Šurkala  15.3.201811:05
Vzhledem k tomu, že Redmi 4X je tím topem v oblíbenosti, tak další telefony by takového výsledku patrně nedosáhly. Vysvětloval jsem, proč rozhodně mělo smysl testovat Redmi 4X. To, zda budeme více testovat i telefony, to se teprve ukáže.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Jirik_H  15.3.201811:11
Porovníní s Bleskem apod. je mimo. Z jednoduchého důvodu. Bulvár je bulvárem díky tomu, jak pracuje s informacemi. Jednak které informace sbírá a zpracovává a jak je zpracovává.
Nic takového tady nevidím. Informace jsou vyhodnocovány analyticky správně. Žádné laciné kecy bez obsahu. Jestli má někdo blízko bulváru, tak jsou to recence p. Neffa.
Takže tak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Jirik_H  15.3.201810:42
Pán si myslí, že se mají recenzovat pouze ty nejdražší mobily?
A proč by měly? Nevidím důvod. Ale plno lidí si rádo přečte, jak dopadla masovka, názor na ni. Xiaomi mobily jsou skvělé, protože obsahují to podstatné a nejdůležitější za skvělé ceny. Jestli nejsou dost dobré pro Vás, no nic se neděje.

Diskuzi mimo téma jsem spustil já, protože jsem chtěl znát názor p. Šurkaly a nevěděl jsem, zda by reagoval u několik měsíců starého článku. Navíc se zapojili i další, což mne potěšilo.

Ono by na vyjádření nesouhlasu nebylo nic špatného, ale vy jste v příspěvku neslušný a agresivní. A to není dobře.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: pepl  15.3.201811:13
Uživatel stn35 je tentýž co Stančok tj. nechvalně profláknutá osoba na slovenských fotowebech. Vybírá si už foťák asi 350 let a ještě nemá vybráno, tak je pochopitelně nerves. Nemá cenu brát vážně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(1)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: komichal  16.3.20187:03
Tohle je naopak skvělá recenze, která pomůže spoustě lidem se rozhodnout. Pomalu každý týden se mě někdo ptá ve smyslu ­"doporuč mi slušný mobil, co nestojí moc peněz a dobře fotí­". Chvilku jim vysvětluju význam slova ­"oxymoron­", pak to ale vzdám a na základě recenzí a cenového stropu něco doporučím. Velmi často právě tento Redmi 4x, protože když si odmyslíš focení, tak je to dnes opravdu nejlepší poměr ceny, výkonu a spolehlivosti. S tím, že fotografie patří k tomu lepšímu, co telefony za tyto peníze umí ­(byť je to ten jednooký mezi slepými­).

Teď už je konečně profi recenzi v češtině, na kterou můžu zájemce odkazovat a dokonce si zájemci můžou porovnat recenze dalších fotoaparátů ve smartphonech, stejně jako recenze ­"normálních­" přístrojů, všechno dle stejné metodiky, od stejného člověka. To je obrovský bonus a krásně to narovná očekávání těch lidí, co za své peníze mohou dostat. Někdo třeba zjistí, že foťák u telefonu za 3k fakt nemá smysl řešit. A někdo naopak zase zjistí, že pro jeho momentky ze života, bez uměleckých ambicí, je Redmi 4x dostačující. A to je podle mě přesně smysl téhle recenze.

Jinak máš celkem drzost srovnávat takto zpracovanou recenzi s ­"recenzemi­" třeba na mobilmanii. Tam je to copypaste jednoho odstavce ve smyslu ­"za světla jsou fotografie ucházející, s jeho úbytkem ale klesá i kvalita­". Wow, zjištění roku. :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(5)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: stn35  17.3.20185:54
ale tu sa jedna o FOTOmobil pokial si si este stale nestacil vsimnut a kde toto cudo este dobre foti mi povedz? tieto machule zasumene ty povazujes za dobre foto? lol nechapem co ste sa tu vsetci do mna osopili a este hladkate tu ego sefredaktora, len za to ze som si napisal svoj nazor na ten mobilny fotohnoj, ako fajn mozno to niekomu vykonovo ten lowend stacit bude nehadam sa pokial to nechce vyuzivat na hry ci multimedia­/ a samozrejme ani na foto tak ok, ze len sem tam pozriet nejaku stranku a inak fon akurat tak na volania a sms.. ale absolutne nechapem co toto cudo robi na FOTOwebe, budiicek pani, OMG este raz ked ste nepochopili toto je ­(alebo aspon sa tak doteraz tvaril­) ako premiovy FOTOweb portal kde maju byt recenzovane top foto pristroje a objektivy z celeho trhu!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(6)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Sakini  17.3.20189:24
"nehádam sa­" ­- ten byl dobrej. Dolož oficiálními dokumenty, od kdy jsi byl celosvětově určen jediným právoplatným arbitrem toho co je a co není dobré foto, a co má a co nemá být na fotowebu ­(na který máš přístup zdarma a za recenze, tedy poctivou práci jiného člověka, neplatíš ani cent­), a nebo idi revať do kotárov protože tady to nikoho nezajímá. Je vidět že někdo se nezmění ani za tisíc let.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Milan Šurkala  17.3.20189:47
A proč bychom měli testovat jen prémiové produkty? Testujeme prémiově fotografické produkty všech tříd. Zakládáme si na kvalitě recenzí všech produktů, ne jen těch prémiových. Zakládáme si na prémiovosti recenzí, nikoli prémiovostí testovaných produktů. To, zda to fotí nebo nefotí dobře, vůbec nehraje roli. Od toho je recenze, aby se to zjistilo.

To, že nechápeš, proč se testuje fotoaparát telefonu na fotowebu, dokládá spíše problém na tvé straně. Dnes je doba focení mobilním telefonem, tak to prostě je. Může se nám to nelíbit, ale nic s tím nenaděláme. Digimanie nechce ustrnout v roce 2012. Víš, co se děje se společnostmi, které ustrnou na tom, co fungovalo dříve? Viz Kodak, Nokia,... Pokud nechceš, tak to jednoduše nečti. Nechceme být ale webem jen pro profíky, ale pro všechny a přinést všem co nejkvalitnější recenze. Tak to vždycky bylo, je a také bude.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(4)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: stn35  18.3.20184:34
opat ste nepochopili podstatu na co narazam, a zjavne si budete vytrubovat len to svoje, ok zrejme to nikam nepovedie, kazdopadne jedno je pravda, touto recenziou ste klesli ako fotoportal nielen v mojich ,ale zjavne aj podla hodnoteni dalsich fotografov vo viacerych ociach.. a opakujem to som vas mal za premiovy fotoweb, no zial.. az dodnes ..nedokazem si napr predstavit aby takyto clanok o takomto lowend srackofotofone vysiel napr na ephote, Karol Srnec by si take nieco nikdy nedovolil aby riskoval svoju povest a meno za to dam ruku do ohna nakolko by to jeho premiovy fotorportal degradovalo do suterenu..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(6)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Sakini  18.3.20188:46
No nic, tak to holt Milan zabalí, počty přístupů nic neznamenají, názory čtenářů nic neznamenají, ze Slovenska bylo rozhodnuto, Digimánie končí. Opět jsi nepochopil, jak nerelevantní je tvůj názor, a to že si jako správný multiúčtový démon naklikáš plusy a druhým mínusy, to není důkaz ničeho. Takže zatímco si v slovníku najdeš význam slova ­"patetický­", malý zapšklý človíčku, tahle recenze bude ještě čtenější, a časem se dočkáme dalších recenzí mobilů, třeba i vyšších tříd, což bude zase zajímavé pro hodně lidí. Aspoň se zase budeš mít na čem vyvztekat, mínusáčku. Za mě jen houšť takových recenzí, díky jejich čtenosti může Digimánie tažená prakticky jedním člověkem fungovat a přinášet i recenze zajímavých foťáků.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(2)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Milan Šurkala  18.3.20189:32
Já chápu dobře, na co narážíš. A poněkolikáté ti říkám, že Digimanie nikdy nebyla fotowebem pro pár vyvolených profi fotografů a ani jí nechce být. Např. full frame přístroje tu proto téměř netestujeme ­(jen tak pro zajímavost, během následujících týdnů vyjdou recenze hned dvou full frame přístrojů­). Chceme být webem pro všechny. Tohle zdaleka nebyla ojedinělá recenze mobilního telefonu a dokonce to nebyla ani jediná recenze telefonu od Xiaomi. Chceme přinášet profesionální recenze běžných fotoproduktů, ne běžné recenze profesionálních fotoproduktů. Taková je naše strategie už odnepaměti a touto recenzí telefonu se na ni nic nezměnilo. Jsme takoví už 10 let. Takže pokud jsme touto recenzí u tebe klesli, tak nás asi nečteš moc dobře.

Co mě na tom úplně nejvíce štve, je především tvá neuvěřitelná nevděčnost. Na základě tvých připomínek jsem si vyžádal např. A6000 ­(kterou bych už netestoval, ta tu byla v podstatě pro tebe, protože sis ji moc přál­) nemluvě o dalších specifických produktech, které jsem ani neměl v plánu, ale nakonec jsem je vzal právě kvůli vám pravidelným čtenářům, abych vám udělal radost, a ty si tu na mě pořád vyskakuješ. To opravdu naštve.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: stn35  18.3.201816:07
ok tak logicky preco ste nezacali ked uz xiaomi tak aspon vlajkovou lodou Mi Mix2 je to tiez jeden z najpredavanejsich modelov, najma teraz ked poklesla rapidne jeho cena.. a fotak ma ovela lepsi.. prip model strednej triedy Mi note 3 ked uz.. ked uz sa teda chcete orientovat viac na testy fotomobilov a navyse su tu fony ako samsung, LG Huawei google pixel ci HTC ktorych vlajkove lode vsetky tie xiaomi strcia do vacku..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(2)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: Milan Šurkala  19.3.201810:13
Za prvé, očekávaná kvalita obrazu nijak neodráží to, zda se bude produkt testovat. Takže to, jestli má Mi Mix 2 lepší fotoaparát, je úplně jedno. Nikdo zde neříká, že se bude testovat více mobilů. Mobily jsme tu testovali vždy ­(pokud sis toho ještě neráčil všimnout a ne vždy to byly vyloženě fotomobily­), bylo tu už i Xiaomi, takže nic nového pod sluncem. Naprosto nechápu, proč najednou tak vyšiluješ. Nevylučuji, že se mobilů bude testovat více, ale také jich může být klidně i méně.

Produkty do testu vybírám různě a důvody k nim mohou být všelijaké, může to být i kombinace více bodů:

1, Produkty, u nichž je očekávána vysoká čtenost
2, Produkty, které si žádají pravidelní čtenáři Digimanie ­(tedy včetně tebe­)
3, Produkty, které mi byly nejrůznějšími způsoby nabídnuty k otestování

V případě tohoto Xiaomi to byly důvody 3 a 1. V případě jiných přístrojů to mohou být jiné důvody a za poslední rok to byl poměrně často bod 2,, kdy zároveň neplatil bod 1 a mnohdy to bylo zrovna na tvé přání. Jenže vzhledem k tomu, cos tu v posledních dnech vypotil a jak ses tu nevybíravě navážel, mám sto chutí tvoje návrhy do budoucna už totálně ignorovat, když ti to pořád není dost dobré. Klasické ­"za dobrotu na žebrotu­". Se na ta tvá přání taky můžu pěkně vykašlat a na příště budeš moci jen doufat, že se to na základě výše zmíněných bodů náhodou trefí do tvého vkusu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: stn35  19.3.20182:37
pozrite sa ako uzasne 4k 60fps videa nataca aktualne samsung S9+ toto je vazny kandidat na trefu ,dufam ze ho zrecenzujete nakolko toto vazne dobieha aj niektore bezzrkadla ci lowend zrkadlovky v kvalite vystupu https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=qeTvWuPJLYE ..na toto ziadne xiaomi nikdy v zivote mat nebude..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: cinsky mobilny paskvil | od: komichal  19.3.20188:10
Kde se píše, že se jedná o FOTOmobil?

Může ti to připadat divné, ale má smysl recenzovat i zařízení, která už z principu nemůžou dosáhnout nikam vysoko. A to právě kvůli lidem, kteří si vlivem reklamní masáže myslí, že jim telefon za 3k dá stejné možnosti jako fotoaparát za desetinásobek. Nedá. Pak buďto sleví ze svých požadavků, nebo holt musí našetřit na pořádný přístroj.

Digimanie JE prémiový fotoweb ­- přístupem a zpracováním. Co se týče skladby přístrojů, snaží se pokrýt hodně široké spektrum a vždy tomu tak bylo. Že sis toho nevšimnul je tvůj problém. Teď už to tedy víš a můžeš tady přestat vybuřovat. Já taky neřvu v každé diskuzi pod každým objektivem, k čemu mi bude, když mám Flexaretu... :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201810:13
Omlouvám se za dotaz mimo téma, ale nemám se jak jinak dotázat.
Jde mi o APS­-C senzor v F. X­-T20, X­-T2. Jde o celkově dle Vašich zkušeností nejlepší dostupný APS­-C? Zejména ve vyšší ISO ­(od 3200 ­- 12 800­). Ptám se Vás, protože máte z testování jak praktické zkušenosti, tak i docela hluboké teoretické. Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Milan Šurkala  13.3.201810:25
No, mohl jste ho hodit k recenzi X­-T20 :­-­) Na tuto otázku je těžké odpovědět, neboť Fujifilm do obrazu dost zasahuje ­(i do RAWů­) a v něčem je to lepší a v něčem horší. Musím říci, že mě obraz z něj dost překvapil, i ISO 6400 působí docela čistě a překvapivě barevně. Když se ale člověk podívá zblízka, naopak působí jako barevně velmi odšuměný a takový mlhavý. Když jsem to testoval, tak mi opravdu přišlo, že Fujifilm až tak moc nekecal, když tvrdil, že má APS­-C s výkonem full frame. Je to pochopitelně nadnesené, ale ty výsledky při vyšších ISO jsou svým způsobem velmi zajímavé. Jenže víte jak to je, sto lidí, sto chutí a mnoho jiných zase na výsledky těch senzorů hodně nadává. Rozhodně patří ke špičce, ale jestli je nejlepší... to těžko říci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201810:33
No mohl, ale nevěděl jsem, zda byste mi i nyní odpověděl. Je mi jasné, že vyčítání z 9 pixelů oproti 4 má nějaké výhody a nevýhody. Podrobně jsem zkoumal rawy s dpreview a porovnával s 6D mkII, a6300 a EOS 80D. Hledám důvody, proč nejít do FF. Až na některé drobnosti mě X­-Trans III přesvědčil, že je lepší než a6300 ­(kromě ISO 12800, ale to je hranice toho, co budu potřebovat­). Oproti EOS APS­-C je na vyšším ISO výrazně lepší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Sakini  13.3.201814:00
V této otázce mohu přidat vlastní dlouhodobé zkušenosti. Senzor X­-T2­/20 opravdu má značný potenciál, ale chce to trochu víc péče. Buď zpracovávat poctivě rawy přes dvě kolena ­(Iridient X­-Transformer špičkově demozaikuje soubory z Fuji a brání nemilým artefaktům, kterými je X­-Trans znám, a výsledný DNG se pak může zpracovat v čemkoliv dále­), nebo aspoň dobře odladit jpegy. Nesmí se přehnat doostření, pak vyskakují ­"červíci­", ale když se ubere a poladí poměry stínů a jasů pro jpeg, vznikají zajímavé výsledky. Velmi milou vlastností je pak schopnost černobílých profilů tvořit bezproblémové fotky i na nejvyšší ISO. Podobně dobře na tom jsou 24 MPX Sony, ale ti nemají takové zpracování které by vytáhlo maximum ­(zase ale nemají ty problémy­), tam bude větší boj s dostupnou optikou a systémem jako takovým. Řekl bych že X­-Trans III dokáže být za správných okolností ­"nejlepší­" ale zadarmo a sám ty výsledky nevydá. 80D jsem měl na dva týdny loni, ten senzor umí hodně detailní fotky, i vysoké citlivosti nejsou špatné, ale obrovská bolest byl dynamický rozsah, ten je oproti konkurenci hodně pozadu. V prosinci jsem měl možnost porovnávat Sony A7 s X­-T2, a bylo velice překvapující jak blízko si ty senzory jsou ­- s odpovídajícími nesvětlenými objektivy, při odpovídajících nastaveních, třeba detailnost byla takřka stejná, ISO 12800 u Sony šumově srovnatelné a kapánek líp zachovávající ostrost v ploše, ovšem horší ve stínech kde víc zachová Fuji. Ten reálný rozdíl byl na běžné podívání na fotku nebo v běžném tisku opravdu nezásadní, FF by se výrazně odrazil co se týče hloubky ostrosti ­- což dokonce s 28­-70 působilo systematické potíže, protože stačilo trošku křivě zaostřit a celý bok byl hned neostrý. Nejdřív jsem myslel že je špatný objektiv, ale při správném zaostření byl ten problémový bok vzorně ostrý, prostě je to háklivější a musí se víc clonit, v tomhle je APS­-C rozumný kompromis. FF bych volit až takový, který bude mít jednoznačnou převahu, tedy něco se spoustou megapixelů, nebo tělo s běžným rozlišením které má jiné potřebné atributy, jako A7 III s její výkonností. Rozdíl výkonu běžného základního FF proti moderním výkonným APS­-C určitě nebude odpovídat mnohem většímu rozdílu v pořizovacích cenách ­(pokud se bavíme o nějakém standardním základu tělo + univerzální objektiv­). X­-Trans není pro každého a má svoje nároky, když se za něj správně chytne tak umí dát působivé výsledky, hlavně si cením dynamického rozsahu který je pro mě důležitější než šum.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201814:57
Díky.
Takže Adobe Camera Raw nemá dostatečné kvalitní převod z rawu? Pro MS W ještě Iriedent není, jak jsem si všiml. Nechce se mi do FF z více důvodů. Mj., že mám pár skel na APS­-C. Ty se dají použít i na Fuji s redukcí na objektivy třeba EF, EFS. Skvěle kreslící Samyang je čistý manuál, Sigma 18­-35 kreslí o na plnou díru ­(jinak fotit nebudu s ní­) a nepotřebuji na to specifické foceni autofokus. Pořizuji si pro focení v noci. Pak samozřejmě nějaký univerzál FUJI XF na běžné focení.
Canon EOS 80D ­- DR u ISO 100 je dobrý. Ale od ISO 800 stejný, jako u 70D. Šum je prakticky stejný u 70D a 80D. Když je dost světla, jsou výsledky parádní. Ale já právě řeším málo, někdy velmi málo světla. A do FF se mi nechce. Ale třeba časem zjistím, že není jiné cesty...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Milan Šurkala  13.3.201815:28
Tak ono je hlavně otázkou, co v té noci chceš fotit, zda dynamické nebo statické scény bez stativu, zda nebude překážet velmi malá hloubka ostrosti u FF a tak...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201816:36
Řeším vše se stative, popř. montáží na pohyb hvězd.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Milan Šurkala  13.3.201816:46
V tom případě pozor na Sony. Jejich odšumování prý rádo ­"žere­" hvězdy nebo něco v tom smyslu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201819:47
Díky :­-­). O Sony jsem uvažoval jen chvíli. Tam má význam pouze FF.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Sakini  13.3.201816:24
Adobe se neustále zlepšuje, ale ještě tam pořád nedorazil ­- a pro Win není Developer, jednorázový převodník X­-Transformer je. Osmdesátku srovnávám s Fuji na scéně, kterou už X­-T1 v pohodě dala, a 80D se na ISO100 utopila v přepalech z kterých nešlo nic zachránit, možná je to na Canon dobré, ale na poměry jiných značek je to málo. Každopádně pokud by se adaptovaly stávající objektivy, je to o to jednodušší protože manuální adaptér není problém, a dnes na Fuji už i autofokusový.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201816:45
S Canonem jsem naučený. Krajinky dělám zásadně se stativem, když tuším problém s DR, jde se na exp. bracketing. Ono ty scény, se kterými si hraji, by dělaly problém asi všem senzorům. Ale uvidíme. A Canon si chci zatím ponechat, přece jen ergonomie, odolnost, některá L skla, rychlost všeho ­(i ostření při videu­) zatím plodí spokojenost. Ono vůbec ­- když zkoumám produkty značek, neexistuje univerzál. Vše směřuje k tomu mít spoň 2 značky, pokud člověk fotí více žánrů. Autofokusový adaptér jsem ještě nenašel. Další info:­-­).

Pro zajímavost ­- před 3 lety jsem porovnával DPP od Canonu ­(raw ­-> tiff­) a ACR. DPP jednoznačně v detailech byl lepší. Nyní ­- DPP ­(poslední verze­) a ACR v 10, ty rozdíly jsou minimální, prakticky žádné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: jozkopower  13.3.201819:41
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Choakinek  13.3.201818:51
"... a brání nemilým artefaktům, kterými je X­­-Trans znám...­"

Přesně to mi na nich dost vadí, tak to je fajn, že to něco dokáže dobře zpracovat, pak by X­-Trans mohl být opravdu špičkový.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz na Milana Šurkalu | od: Jirik_H  13.3.201819:48
Pokud se rozhodnu, tak dobrá zpráva.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.