Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zetko už se šesti miliony

17.10.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Úspěšná řada Z společnosti Konica Minolta přivítala nedávno další přírůstek označený pořadovým číslem 6. Věren svému označení se může pochlubit již šesti miliony obrazových buněk, které se ovšem musely vměstnat do stejně velkého snímače jako u modelu Z5. Jaký to mělo vliv na hladinu šumu a jaká byla celková kvalita fotografií pořízených tímto futuristickým krasavcem, se dočtete v této recenzi.
Kapitoly článku:
Stejně jako všechna zetka tak i nová Z6-ka se velmi dobře ovládá a při fotografování se pohodlně drží. Na její horní straně je umístěn manuálně výklopný blesk (nepřehlédněte ani na první pohled nenápadnou patici pro externí blesk), základní otočné kolečko s 11 různými polohami (jednotlivé expoziční režimy, videozáznam a pět přednastavených scén) a dvojici tlačítek - prvním nastavíte Makro nebo Super makro režim a druhým vybíráte některý z režimů blesku. Zmíněné druhé tlačítko je ovšem programovatelné a si můžete vybrat, jestli chcete rychle nastavovat teplotu bílé, citlivost, vybírat barevný filtr, režim snímání nebo některý z režimů zaostřování (manuální, autofocus či kontinuální autofocus).



Pod dvoupalcovým LCD displejem najdete tlačítko zapnutí modelu, hned vedle je přepínač mezi režimy snímání, prohlížení snímků a také si zde vyberete, jestli budete zaměřovat scénu přes hledáček (s dioptrickou korekcí) nebo pomocí LCD zobrazovače. Vpravo umístěném sloupci (od displeje) je pod sebou trojice tlačítek určených postupně pro zobrazení Menu, mazání snímků/rychlému prohlížení posledního snímku a poslední slouží k vyvolání informací na displeji nebo k aktivaci histogramu. Ještě se na zadní straně nachází křížový ovladač s potvrzováním výběru uprostřed, jehož jednotlivá ramena jsou určena především pro procházení v Menu (levé a pravé rameno využijete ještě k rychlé korekci expozice). V levém boku modelu (přesněji tubusu objektivu) najdete pod gumovou krytkou USB konektor a konektor síťového napájení. Paměťová karta se zasouvá do slotu umístěného opět na spodní straně modelu, zde je také závit pro stativ. Do gripu na pravé straně se vkládá čtveřice tužkových baterií.



Menu je přehledné a prakticky zcela stejné jako u téměř všech fotopřístrojů značky Konica Minolta. Nastavíte zde postupně například velikost a kompresi snímků, teplotu bílé, způsob měření expozice a snímání, citlivost, zapnete stabilizaci obrazu, vyberete režim ostření nebo například barevný filtr. Další funkce jsou schovány v Set upu (např. nastavení zvuků či aktivaci digitálního zoomu).


Objektiv

Objektiv GT APO je složen ze třinácti elementů (včetně dvou asférických) v deseti skupinách. Rozsah ohniskových vzdáleností je od 5,83 do 69,9 milimetrů (v přepočtu 35 až 420 mm) při světelnosti od F2,8 až F4,5. V Super Makro režimu lze zaostřit na objekty již od jednoho centimetru, jinak od šedesáti centimetrů.

Snímač

DiMAGE Z6 je vybaven prokládaným snímačem CCD typu 1/2,5 obsahujícím šest milionů efektivně využitelných obrazových buněk (celkem 6,4 milionů buněk). Snímky s modelem pořídíte tedy v těchto čtyřech rozlišeních: 2816 x 2112, 2272 x 1704, 1600 x 1200 a 640 x 480 bodů. Chybí tedy pěti- a třímegapixelové rozlišení, což je trochu škoda. Citlivost snímače lze manuálně nastavit a pohybuje se od 50 do 320 ISO (v automatickém režimu do 160 ISO).

Ostření

Model je vybaven pětibodovým automatickým zaostřováním Rapid AF (k dispozici je i prediktivní řízení zaostřování). Zaostřit lze i manuálně. Využít můžete také systém nepřetržitého zaostřování.

Expozice a závěrka

Model má režimy s prioritou clony, času anebo je k dispozici i plně manuální nastavení expozice. Využít lze i korekce expozice v rozsahu +- 2,0 EV (po třetinových krocích) nebo některou z přednastavených scén (Portrét, Sport, Krajina, Západ slunce a Noční portrét). Měření expozice je buď vícesegmentové, váhové se zdůrazněním středu nebo nakonec bodové. Rozsah expozičních časů je od 1/1000 do 4 sekund.

Nastavení vyvážení bílé

Model nabízí tyto přednastavené hodnoty: Denní světlo, Žárovka, Zářivka, Zatažená obloha a Blesk. Nepřehlédněte, že teplota bílé lze vykalibrovat i manuálně.

Vestavěný blesk

Zabudovaný blesk má pět režimů blesku: kromě automatického blesku také redukcí jevu "červených očí", synchronizací s dlouhými expozičními časy, vyrovnávací blesk a vypnutý blesk. Dosah blesku je při širokoúhlém snímání maximálně 3,6 metrů. Nastavit lze i intenzita záblesku po třetinách v rozsahu +- 2 EV. Díky patici lze použít i externí programové blesky.

Formát a kvalita snímků

Snímky se ukládají ve formátu JPEG na paměťové karty typu Secure Digital nebo MultiMediaCard. V balení najdete 16 MB SD kartu.

Zdroj energie

Model Z6 má nízkou spotřebu energie: čtveřice baterií AA (NiMH 2050 mAh) udržela model v chodu přes hodinu při zapnuté stabilizaci, s bleskem a zapnutým LCD panelem. Pokud jsme používali stabilizaci pouze při expozici a vypnuli LCD displej, tak jsme tento čas prodloužili na téměř 90 minut.

Videosekvence

S modelem si můžete natočit ozvučený videozáznam opět rychlostí až 30 snímků za sekundu, ovšem pouze v maximálním rozlišení 320 x 240 bodů, což je velkým zklamáním. Videozáznam se ukládá ve formátu Motion JPEG. Délka záznamu je omezena pouze kapacitou paměťové karty. Při natáčení můžete opticky zoomovat.

Rozhraní fotopřístroje

I Z6 je vybavena pouze pomalejším rozhraním USB 1.1. Ve standardním balení najdete řemínek, krytku objektivu, krytku sáněk blesku, AV kabel, 16MB paměťovou kartu SD, kabel USB, prohlížeč snímků DiMAGE Viewer, ArcSoft VideoImpression 2 a čtyři alkalické baterie velikosti AA.