Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 15 PRO

26.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?
V dnešní recenzi jsme si vyzkoušeli a krátce popsali český program Zoner Photo Studio 15 PRO, který za příznivou cenu 1500 Kč s DPH nabízí vskutku rozsáhlé možnosti editace fotografií. Aplikace má přehledný import, spravování snímků, oceňuji i velmi dobré editační možnosti. Pro přehlednost zde najdete alba, která pracují se zástupci snímků a můžete tam mít vše přehledně a snadno dohledatelné, aniž byste museli mít milion nejrůzněji pojmenovaných složek na disku. A už vůbec nemusíte mít některé snímky víckrát, protože se mohou vázat k více událostem nebo typům snímkům dle vašeho řazení. Slušné jsou i možnosti zálohování a synchronizování složek.

Pokud jde o editační možnosti, chybí mi snad jen pokročilejší práce s vrstvami, větší možnosti ladění jednotlivých barevných odstínů v JPEGu (spíše než barevných kanálů) a trochu lepší práce s dynamickým rozsahem při práci s jedinou expozicí. V JPEGu i RAWu jsou možnosti stažení jasů jen omezené, o něco lepší je to v RAWu s prosvětlováním stínů.


Zoner Photo Studio 15 logo programu


Je zde však i funkce mapování tonality (i pro jedinou expozici) a ta pracuje vskutku výborně, zde nemám nejmenších námitek. Z běžného JPEGu dokáže vykouzlit pseudoHDR snímky, které navíc vypadají i dost reálně. Vytvářet lze i pravé HDR ze tří expozic, a to nejen "skládáním expozic", ale také mapováním tonality a oba režimy dokážou opravdu mnoho. Oceňuji možnost práce s RAWy, zvládá i moderní fotoaparáty a poradí si i s X-Trans senzory od Fujifilmu, jen jejich načtení vyžaduje poněkud delší dobu. Pokud vám přijde, že aplikace není nejrychlejší (některé funkce totiž zaberou dost času), můžete využít možnost akcelerace pomocí grafické karty. Bohužel např. funkce klonovací razítko nebyla na testovacím PC vyloženě svižná ani na procesoru ani na GPU.



Ocenění TREFA získává Zoner Photo Studio 15 PRO
za bohaté možnosti úprav a správy fotografií při příznivé ceně. Logo ocenění je ke stažení zde


Ve výsledku mohu brněnský Zoner opravdu pochválit, neboť za příznivou cenu nabízí komplexní produkt schopný asistovat fotografovi v celém workflow od nahrání snímků do počítače přes katalogizaci, úpravy až po finální prezentaci. Stále je co zlepšovat, ale poměr ceny a výkonu je vynikající a proto si aplikace zaslouží ocenění TREFA.
 
 

Plusy


+ Podporuje úplné fotografické workflow od nahrání snímků až po publikaci
+ Příznivá cena
+ Akcelerace pomocí GPU
+ Podpora RAWů (i Fuji X-Trans, byť pomaleji)
+ Pokročilé HDR s mapováním tonality, panoramata
+ Možnost zálohování a synchronizace
 
 

Minusy


- Chybí pokročilejší práce s vrstvami
- Slabší práce s přepaly
 (s výjimkou mapování tonality)
- Některé nástroje by mohly být svižnější (klon. razítko)
 
 
Za poskytnutí programu Zoner Photo Studio 15 PRO děkujeme Zoneru.
Zoner Photo Studio 15 PRO a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: 1499 Kč s DPH


Jak hodnotíte Zoner Photo Studio 15 PRO?
V anketě šlo hlasovat od 26.7.2013 do 12.7.2014. Počet hlasujících: 28
Výborný89 %
Průměrný11 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.