Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 16 PRO v testu

16.10.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na nejnovější verzi softwaru Zoner Photo Studio 16 PRO. Ten navazuje na svého předchůdce a my se nyní podíváme, jaká vylepšení přináší, jak se projeví v praxi a zda nová verze stojí za upgrade.
Nyní se podíváme na poslední modul programu Zoner Photo Studio 16 PRO, a to na modul RAW. Pokud jste nevybrali žádný RAW soubor, ale složka ve Správci RAW soubory obsahuje, zobrazí se tyto soubory v levém sloupci (dole je pak historie). Pokud snímek vyberete, zobrazí se v levém sloupci jen onen jeden snímek. Aplikace otevře i RAWy z X-Trans senzorů Fujifilmu, ale na testovacím stroji s 2,4GHz dual-core procesorem a 4GB RAM trvá otevření takového RAWu okolo 20 sekund. Ostatní RAWy je schopen otevřít do zhruba 4 sekund. Prostředek zabírá velký náhled snímku. Pokud si plochu zvětšíte, podle vyjádření Zoneru se zpracovává jen vyřezaná část, což zrychluje zpracovávání (ostatně, když náhledem pohnete, uvidíte, jak se nově zobrazená plocha načítá). Pravý sloupec je pak panelem úprav.


Zoner Photo Studio 16 RAW

klikněte pro zvětšení



První panel "Základní nastavení" má na starosti práci s expozicí, tedy i s dynamickým rozsahem v podobě poměrně slušné práce s jasy a stíny. U stínů bych ale uvítal, kdyby byl posuvník "citlivější" (i na maximu je úpravu jasů docela malá pokud chcete opravdu velké úpravy - na realistické úpravy to stačí). Lze upravovat vyvážení bílé (zde v širším rozsahu od 2000 do 15000 K), ostrost, tonální křivky, vlastnosti barev a odšumování (viz Editor). Všimněte si, že každou funkci (resp. oddíl funkcí) lze velmi snadno vypnout fajfkou vlevo.


Zoner Photo Studio 16 menu RAW, expozice


Druhý panel nese název "Efekty". Předně je tu práce se světly a stíny v jakémsi softwarovém HDR režimu. Toto ale není určeno pro práci s dynamickým rozsahem pokud jde o záchranu jasů, to lépe zvládnete v prvním panelu základních nastavení. Zde jde spíše o ztmavování již zachráněných jasů, u stínů jde dosáhnout i solidního prosvětlení. Velmi zajímavý je panel barevných korekcí, kde jednotlivým odstínům barev můžete měnit jejich odstín (barevné ladění), sytost a především světlost. V neposlední řadě si i s RAWy užijete konverzi do šedotónové škály.


Zoner Photo Studio 16 menu RAW, HDR


Třetí panel si bere na starost korekci optických vad, tedy zkreslení, vinětaci a chromatickou aberaci. Všechny jsou jen v základních režimech, pro bohatší možnosti korekcí doporučuji Editor.


Zoner Photo Studio 16 menu RAW, transformace


Další dva panely jsem sloučil do jednoho. Zde už toho moc nenajdete, pouze nastavení výstupu a práce s profily fotoaparátů.


Zoner Photo Studio 16 menu RAW, další


Jako u každého správného RAW konvertoru, ani zde nesmí chybět dávkové zpracování. Zde si musíte dát pozor na jeden detail. To, že máte vybrané všechny RAWy ještě neznamená, že se všechny RAWy vyvolají. Ve skutečnosti se vyvolají pouze ty, které nejenže vyberete, ale také přiřadíte do fronty. Podobně vás může zmást kopírování nastavení, kdy označení všech snímků v levém sloupci a nastavení nějaké úpravy, třeba vyvážení bílé, nic neznamená (upraví vyvážení jen u jednoho snímku). Musíte nejenže nastavení vybrat, ale také jej zkopírovat a pro všechny označené snímky ještě vybrat, že jim chcete vložit toto nastavení (např. ze schránky). Není na tom sice nic nelogického, ale občas to může překvapit, zejména pokud obvykle pracujete s jinými konvertory, kde toto funguje jinak.


Zoner Photo Studio 16 menu RAW, fronta


Více už o modulu RAW asi není třeba hovořit, neboť většina nastavení a práce s nimi je totožná s modulem Editor, o kterém jsme si povídali více než dost.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.